Bodi dober, bodi kul!

13. 9. 2019

Vseslovenski projekt Bodi dober, bodi kul! spodbuja pri mladih in nasplošno v slovenski družbi, da smo dobri po srcu do vseh, predvsem pa tudi o tem, kdo je danes vzrornik mladim. prireditev je potekala v Brdo pri Kranju. 

Projekt Bodi dober, bodi kul! ozavešča o pomenu in posledicah naših dejanj, s katerimi so odrasli vzorniki mladim. Otroci namreč ves čas spremljajo starše, učitelje in druge ter povzemajo njihove navade, aktivnosti in reakcije.Projekt Bodi dober, bodi kul! ozavešča o pomenu in posledicah naših dejanj, s katerimi so odrasli vzorniki mladim. Otroci namreč ves čas spremljajo starše, učitelje in druge ter povzemajo njihove navade, aktivnosti in reakcije.

"Niso vsi otroci, ki so danes v šolah, prihodnji odločevalci. So pa čisto vsi prihodnji odločevalci danes v šolskem sistemu. Kar se danes dogaja z nekom, ki je v vrtcu, šoli, gimnaziji ... če bo enkrat minister, premier, predsednik neke uprave ‒ če mu ne bomo v tem času dali nekih pozitivnih zgledov in v njegove možgančke vcepili dobrih primarnih vrednot, bo morda kot odločevalec pozneje sprejemal odločitve, ki bodo za nas zelo slabe."

Marijan Musek o pomembnosti vloge vzgojno-izobraževalnega sistema. 

 "Nekako imamo v glavi, da so vzorniki samo neki idoli, ki so idealni na določenem področju. Ne, v vseh ljudeh moramo poiskati stvari, ki so dobre," je za MMC poudaril pobudnik projekta Marijan Musek, ki ga vidimo v družbi akrobatov Dunking Devils. "Nekako imamo v glavi, da so vzorniki samo neki idoli, ki so idealni na določenem področju. Ne, v vseh ljudeh moramo poiskati stvari, ki so dobre," je za MMC poudaril pobudnik projekta Marijan Musek, ki ga vidimo v družbi akrobatov Dunking Devils.

"V družbi smo v zadnjih desetih letih ‒ tudi na področju izobraževanja ‒ promovirali individualizem, zdaj pa se orientiramo v širšo skupnost, ker en sam ne bo zmogel. Opažamo, da je ta subtilnost otrok za druge otroke, za drugačne, vse boljša in na vedno višji ravni. To je nekaj, kar družbo zanesljivo bogati in je nujno to integrirati tudi v celotno družbeno sfero." 

"Imamo 10 vrednostnih domen in vsako leto se obdelujejo tri ‒ letos humanost, integriteta in sočlovek. Pri teh temah sodelujemo z otroki in starši, babicami in dedki. Otroci s tem spoznavajo, da je ozaveščanje, kaj lahko naredimo z ljudmi okoli sebe, izredno pomembne."

Barbara Novinec, ravnateljica ljubljanskega vrtca Galjevica in predsednica Evropskega združenja ravnateljev. 

Vzorniki niso samo idoli. "Nekako imamo v glavi, da so vzorniki samo neki idoli, ki so idealni na določenem področju. Ne, v vseh ljudeh moramo poiskati stvari, ki so dobre," je za MMC poudaril pobudnik projekta Marijan Musek, ki ga vidimo med akrobati Dunking Davils. Vzorniki niso samo idoli. "Nekako imamo v glavi, da so vzorniki samo neki idoli, ki so idealni na določenem področju. Ne, v vseh ljudeh moramo poiskati stvari, ki so dobre," je za MMC poudaril pobudnik projekta Marijan Musek, ki ga vidimo med akrobati Dunking Davils. 

Šport je za učenje vrednot

Dobitnica olimpijske kolajne v Pekingu, Sara Isakovič  se ozre na svoje začetke: "Jaz sem bila popolnoma zaljubljena v plavanje, to je bila zame kot majhnega otroka največja strast in sem vedno imela tiste ogromne sanje, da bom šla na olimpijske igre," se Sara Isakovič spominja, kako je v zlatih časih slovenskega plavanja kot punčka občudovala nastope sester Kejžar: "Zame so bili vzorniki vedno v športu."

"V današnjem času pa se šport vedno bolj usmerja v biznis, ko sem bila majhna, o tem sploh ni nihče razmišljal, prisežem. Smo oblekli kopalke, skočili v vodo in tekmovali, komaj sem čakala, da lahko z nekom dirkam v vodi. Danes pa so športniki svetovne zvezde ‒ predvsem tenisači, nogometaši, smučarji, ki so v športih, kjer je veliko denarja. Otroci danes mislijo, da biti dober športnik, pomeni biti slaven in imeti veliko denarja. Ampak to sploh ni res, šport je ‒ jaz upam, da še vedno ‒ zato, da se učimo najboljših življenjskih vrednot, spoznavamo zdrave ljudi in se imamo fino."

Plavalka Sara Isaković

"Vse preveč se v ospredje postavlja ta vtis na družbenih omrežjih, ki pa ne pokaže, koliko je moral nekdo trenirati, da je prišel do ravni, na kateri je na primer Lionel Messi. Koliko je odrekanja, treningov, diet in pritiska. Vse prelahko se stvari, ki so posledica trdega dela in odrekanja, v ospredje postavljajo dobri avtomobili in lagodno življenje, ne izpostavlja pa se tistega najpomembnejšega ‒ dela, dela, dela in vrednot, ki jih imajo vsi športniki na najvišjem nivoju," opozarja tudi košarkar Sani Bečirović, ki je v dresu Panathinaikosa osvojil naslov prvaka Evrolige.

Dejanja za vzor

"Sem zagovornica tega, da je zagovornik vsak od nas, ne samo tiste ikone, ki jih vidimo na Facebooku in Instagramu na retuširanih fotografijah. Ni pomembno število všečkov in sledilcev, ampak tisti občutek, ki ga imaš," je motivacijska govornica dneva poudarila, da je pravi vzornik je pravzaprav lahko vsak izmed nas.

"Tudi brezdomec, nekdo z dna družbe, z nekimi svojimi majhnimi dejanji ‒ mislim, da so prav ta tista, ki bi morala biti vzor."

Ninna Kozorog.

Tina Hacler in T. M.
Foto: MMC

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.