Nepozabek, ne bomo te pozabili!

13. 9. 2019

V Lutkovno gledališče Ljubljana prihaja posebna predstava s pomočjo mask, lutk, gledališča predmetov in senc. Na poetičen in vizualno vznemirljiv način bo predstavila psihološki svet starostnikov z demenco.

Predstava bo na sporedu v soboto, 14. septembra ob 17. uri na Velikem odru. Gre za lutkovno-dramsko predstavo Zavoda Kuskus in Dječjega kazališta Branka Mihaljevića Osijek. Namenjena je otrokom od 6. leta dalje. 

Predstava s pomočjo mask, lutk, gledališča predmetov in senc na poetičen in vizualno vznemirljiv način predstavi psihološki svet starostnikov z demenco. Na ta način se otroci in odrasli vživijo v njihovo drugačno doživljanje sveta ter lahko bolje razumejo in sprejmejo spremembe v odnosih s starimi, ki jih ta bolezen prinaša.Predstava s pomočjo mask, lutk, gledališča predmetov in senc na poetičen in vizualno vznemirljiv način predstavi psihološki svet starostnikov z demenco. Na ta način se otroci in odrasli vživijo v njihovo drugačno doživljanje sveta ter lahko bolje razumejo in sprejmejo spremembe v odnosih s starimi, ki jih ta bolezen prinaša.

V gledališču za otroke se starostniki največkrat pojavijo kot zakladi bogatih spominov in življenjskih resnic. K njim se obrnemo, ko potrebujemo modrost in izkušnje, ki so jih stari pridobili skozi življenje. Želimo si poslušati njihovih zgodb iz preteklosti. Toda resnično življenje to romantično podobo starosti iz otroških pravljic velikokrat obrne na glavo.V gledališču za otroke se starostniki največkrat pojavijo kot zakladi bogatih spominov in življenjskih resnic. K njim se obrnemo, ko potrebujemo modrost in izkušnje, ki so jih stari pridobili skozi življenje. Želimo si poslušati njihovih zgodb iz preteklosti. Toda resnično življenje to romantično podobo starosti iz otroških pravljic velikokrat obrne na glavo.

V središču predstave Nezaboravak je odnos dedka z njegovo vnukinjo Lučko. Dedek postaja pozabljiv, vidi stvari, ki jih ni, čudno se vede in nikomur ne zna pojasniti, zakaj je tako. Medtem, ko Lučkino mamo dedkovo obnašanje vse bolj skrbi, se zdi Lučki zanimivo in vživi se v njegov svet nenavadnih idej in prebliskov. Medtem, ko se dedek med staranjem in napredujočo boleznijo vrne v svoje otroštvo, Lučka ob njem vse bolj odrašča. V nekem trenutku se njuni poti prekrižata in povežeta v skupnem doživljanju igre.V središču predstave Nezaboravak je odnos dedka z njegovo vnukinjo Lučko. Dedek postaja pozabljiv, vidi stvari, ki jih ni, čudno se vede in nikomur ne zna pojasniti, zakaj je tako. Medtem, ko Lučkino mamo dedkovo obnašanje vse bolj skrbi, se zdi Lučki zanimivo in vživi se v njegov svet nenavadnih idej in prebliskov. Medtem, ko se dedek med staranjem in napredujočo boleznijo vrne v svoje otroštvo, Lučka ob njem vse bolj odrašča. V nekem trenutku se njuni poti prekrižata in povežeta v skupnem doživljanju igre.

Režija in glasba: Peter Kus, dramaturgija: Urša Adamič, likovna podoba: Natan Esku, kostumografija: Zdenka Lacina, odrski gib: Miha Arh in oblikovanje luči: Igor Elek. Nastopajo: Ivica Lučuć, Kristina Fančović, Aleksandra Colnarić.

T. M.
Foto: Dubravka Petrić

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.