Balet: Svetlana Zakharova

11. 9. 2019

Balet spada med izjemno težavnostne plesne zvrsti, pravi baletniki trenirajo popolnoma vse svoje življenje, od ranega otroštva. Takšna je tudi primabalerina iz Rusije, Svetlana Zaharova, ki je prvič nastopila v Sloveniji, skupaj s svojimi baletnimi prijatelji. Plesali so na živo glasbo orkestra RTV Slovenija. Njen nastop je bil skupaj z njenimi baletnimi prijatelji izveden na 67. Festivalu Ljubljana v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. 

Mnogim je balet še vedno precej nepoznana plesna tehnika, zato ga bomo v tem prispevku opisali nekoliko natančneje. 

Najbolj prepoznavno baletno oblačilo je tutu (kratko krilce, ki stoji navzven). To krilce poudari noge in eleganco plesa, namenjeno pa je nastopanju na odru. Najbolj prepoznavno baletno oblačilo je tutu (kratko krilce, ki stoji navzven). To krilce poudari noge in eleganco plesa, namenjeno pa je nastopanju na odru.

 V začetku potrebujejo učenci za balet le osnovna oblačila, kasneje se dodajajo bolj elegantna. Na treningu dekleta nosijo triko (oprijet dres) in žabe, ki so malo tanjše kot navadne. Fantje ponavadi nosijo pajkice. Dres, tesno se prilegajoč telesu, omogoči učitelju, da preveri, ali učenci pravilno izvajajo vaje. Kakor koli pogledamo, oblačila so pri baletu zelo pomembna, saj se pri preveč ohlapnih, ne vidi tako dobro, kako baletniki izvajajo gibe. Zato imajo oprijeta oblačila točno določeno vlogo. V začetku potrebujejo učenci za balet le osnovna oblačila, kasneje se dodajajo bolj elegantna. Na treningu dekleta nosijo triko (oprijet dres) in žabe, ki so malo tanjše kot navadne. Fantje ponavadi nosijo pajkice. Dres, tesno se prilegajoč telesu, omogoči učitelju, da preveri, ali učenci pravilno izvajajo vaje. Kakor koli pogledamo, oblačila so pri baletu zelo pomembna, saj se pri preveč ohlapnih, ne vidi tako dobro, kako baletniki izvajajo gibe. Zato imajo oprijeta oblačila točno določeno vlogo. 

Pozimi, ko je hladno, si dekleta prek dresa lahko oblečejo še tuniko (bolero) in na noge nataknejo volnene gamaše. Tako se mišice hitreje ogrejejo.Pozimi, ko je hladno, si dekleta prek dresa lahko oblečejo še tuniko (bolero) in na noge nataknejo volnene gamaše. Tako se mišice hitreje ogrejejo.

 Zelo pomembni so tudi baletni copati. To so zelo tanki, mehki in oprijeti copati, ki jih na nogo privezujemo s satenastimi trakovi. Za ples en pointes (na konicah prstov) se uporabljajo posebni copatki z ojačano konico.Zelo pomembni so tudi baletni copati. To so zelo tanki, mehki in oprijeti copati, ki jih na nogo privezujemo s satenastimi trakovi. Za ples en pointes (na konicah prstov) se uporabljajo posebni copatki z ojačano konico.

 Za balerine je najprimernejša pričeska figa, saj so lasje tesno speti na zatilju, oblika glave pa je lepo poudarjena. Poznamo še druge pričeske, seveda odvisno od predstave, glasbe, celotne izvedbe baleta, zgodbe in podobno. Pomembno je le, da plesalk lasje pri plesu ne motijo. Baletni učilnici pravimo dvorana. Opremljena je z drogom (barre) in ogledali. Otroci po navadi začnejo plesati balet pri štirih ali petih letih. To je izjemnega pomena, saj gre za posebne gibe, s katerimi plesalec dobesedno raste in jih skozi leta samo še dopolnjuje. Gre pa tudi za gibčnost, držo, hojo; vse to je pri baletu zelo posebno in težko bi rekli, da se je baleta lahko naučiti v zreli odrasli dobi. Za balerine je najprimernejša pričeska figa, saj so lasje tesno speti na zatilju, oblika glave pa je lepo poudarjena. Poznamo še druge pričeske, seveda odvisno od predstave, glasbe, celotne izvedbe baleta, zgodbe in podobno. Pomembno je le, da plesalk lasje pri plesu ne motijo. Baletni učilnici pravimo dvorana. Opremljena je z drogom (barre) in ogledali. Otroci po navadi začnejo plesati balet pri štirih ali petih letih. To je izjemnega pomena, saj gre za posebne gibe, s katerimi plesalec dobesedno raste in jih skozi leta samo še dopolnjuje. Gre pa tudi za gibčnost, držo, hojo; vse to je pri baletu zelo posebno in težko bi rekli, da se je baleta lahko naučiti v zreli odrasli dobi.

In kdaj je začela z baletom ena izmed najuspešnejših primabalerin na svetu Svetlana Zakharova? 

Za balet sem se odločila zelo zgodaj v otroštvu, ker sem se želela profesionalno s tem ukvarjati. Ko narediš prvi korak, odpreš vrata in greš naravnost proti profesionalnemu plesalcu. Korak za korakom vsak dan, vse živlejnje. Resnično sem baletu posvetila vse svoje živlejnje. pri desetih sem se vpisala v resno šolo in vadila vsak dan. Ni bilo druge poti. 

Vaje potekajo resnično vsak dan?

Redkokdaj sem prosta. Vadim dejansko skoraj vsak dan. Trudim se biti vsak dan boljša in boljša.

Glede na to, da ste Slovenijo in sploh Ljubljano obiskali prvič, kakšno je vaše mnenje o njej? 

Poznam nekaj lepih kotičkov v Ljublajni. Zelo je lepa, sploh zvečer, ko se prižgejo lučke. Bila sem v strogem centru ljubljane. Za to smo imeli celo čas en dan pred nastopom. Zelo lepo mesto je. 

In še vprašanje glede prehrane; ker vemo, da morate biti baletniki vedno v strogi formi. Imate morda kakšen omejitve, da česa ne jeste?

Jem vse, razen rdečega mesa, nimam kakšnih posebnih diet; vsega po malo. 

Kaj smo lahko občudovali na odru Gallusove dvorane v Cankarjevem domu? 

 Svetlana Zakharova je v letu 2019 dopolnila 40 let. Še vedno je v izjemni psiho-fizični kondiciji in zelo dobri formi, kar vedno znova dokazuje v vseh svojih predstavah. Je izjemna perfekcionistka, kar je za visok balet seveda neizbežno. Svetlana Zakharova je v letu 2019 dopolnila 40 let. Še vedno je v izjemni psiho-fizični kondiciji in zelo dobri formi, kar vedno znova dokazuje v vseh svojih predstavah. Je izjemna perfekcionistka, kar je za visok balet seveda neizbežno.

Pri šolanju je bila tako uspešna, da so ji profesorji dovoili preskočiti kar dva razreda, kar se je v vsej zgodovini Veganove akademije Ruskega baleta, zgodilo prvič. Pri šolanju je bila tako uspešna, da so ji profesorji dovoili preskočiti kar dva razreda, kar se je v vsej zgodovini Veganove akademije Ruskega baleta, zgodilo prvič.

Za klasičen balet je značilnih nekaj najbolj prepoznavnih figur: visok dvig noge h glavi, špičke (koraki, kjer balerina hodi dobesedno po blazinicah prstov), hitri obrati ter poskoki, pri katerih baletniki in balerine v zraku naredijo špago. Za klasičen balet je značilnih nekaj najbolj prepoznavnih figur: visok dvig noge h glavi, špičke (koraki, kjer balerina hodi dobesedno po blazinicah prstov), hitri obrati ter poskoki, pri katerih baletniki in balerine v zraku naredijo špago.

Klasičen balet s epleše ob glasični glasbi, poznamo pa tudi sodoben balet, ki se dandanes pleše že praktično na veliko različnih glasbenih zvrsti, tudi na elektronsko glasbo. Klasičen balet s epleše ob glasični glasbi, poznamo pa tudi sodoben balet, ki se dandanes pleše že praktično na veliko različnih glasbenih zvrsti, tudi na elektronsko glasbo.

Tukaj smo lahko videli balet, ki sta ga plesalca odplesala v "tango različici". Kot vidimo tudi oblačila niso tipično baletna. Vse to se danes prepleta in če se pristopi v tem slogu, to ni nič narobe. Še vedno v osnovi gre za balet. Tukaj smo lahko videli balet, ki sta ga plesalca odplesala v "tango različici". Kot vidimo tudi oblačila niso tipično baletna. Vse to se danes prepleta in če se pristopi v tem slogu, to ni nič narobe. Še vedno v osnovi gre za balet.

Ko dolgoletni plesalci pokažejo na odru katere od svojih že davno osvojenih figur, izgleda vse skupaj zelo lahkotno in preprosto. A ko želimo te gibe narediti, vidimo, da temu še zdaleč ni tako. Balet je potrebno trenirati, trenirati in trenirati.  Ko dolgoletni plesalci pokažejo na odru katere od svojih že davno osvojenih figur, izgleda vse skupaj zelo lahkotno in preprosto. A ko želimo te gibe narediti, vidimo, da temu še zdaleč ni tako. Balet je potrebno trenirati, trenirati in trenirati.

Vas zanima, kje lahko študirate balet v Sloveniji? Naj vas razveselimo, da je z letom 2016 to mogoče v Ljubljani in Mariboru; in sicer na zasebni univerzi Alma Mater Europaea. Do tega leta pa to ni bilo mogoče in so se naši baletniki odpravljali na študij v tujino. V Sloveniji je bila namreč na voljo le srednja baletna šola. Vas zanima, kje lahko študirate balet v Sloveniji? Naj vas razveselimo, da je z letom 2016 to mogoče v Ljubljani in Mariboru; in sicer na zasebni univerzi Alma Mater Europaea. Do tega leta pa to ni bilo mogoče in so se naši baletniki odpravljali na študij v tujino. V Sloveniji je bila namreč na voljo le srednja baletna šola.

Slovenija je bila do leta 2016 edina država v Evropi, ki ni imela pouka plesne in baletne umetnosti na visokošolski ravni, zato so morali naši plesalci pridobiti višješolsko izobrazbo na tujih akademijah.Slovenija je bila do leta 2016 edina država v Evropi, ki ni imela pouka plesne in baletne umetnosti na visokošolski ravni, zato so morali naši plesalci pridobiti višješolsko izobrazbo na tujih akademijah.

Kot morda veste, so vsi baletniki načeloma izjemno vitki. Zakaj je temu tako? Prvič predvsem iz raloga, ker je za večino figur potrebna izjemna gibčnost in ja, tudi vitkost. Dvig noge visoko v zrak bi na primer bil izjemno težak, če bi plesalca ali plesalko oviral pretirano okrogel trebuh. drug razlog pa je v tem, da so baletni plesalci načeloma vsi brez izjem, zelo samodisciplinirani in znajo zelo dobro skrbeti za svoje zdravje. Trenirajo skoraj vsak dan (zraven baleta mnogi tudi tečejo in obiskujejo fitnes), kar pomeni, da sproti pokurijo veliko kalorij in dodatni kilogrami skorajda sploh nimajo časa nastati. Kot morda veste, so vsi baletniki načeloma izjemno vitki. Zakaj je temu tako? Prvič predvsem iz raloga, ker je za večino figur potrebna izjemna gibčnost in ja, tudi vitkost. Dvig noge visoko v zrak bi na primer bil izjemno težak, če bi plesalca ali plesalko oviral pretirano okrogel trebuh. drug razlog pa je v tem, da so baletni plesalci načeloma vsi brez izjem, zelo samodisciplinirani in znajo zelo dobro skrbeti za svoje zdravje. Trenirajo skoraj vsak dan (zraven baleta mnogi tudi tečejo in obiskujejo fitnes), kar pomeni, da sproti pokurijo veliko kalorij in dodatni kilogrami skorajda sploh nimajo časa nastati.

Kje si v Sloveniji lahko ogledate v živo kakšno od baletnih predstav? Seveda je v prvi vrsti to v SNG Opera in balet v Ljubljani ali v Mariboru. Tudi Festival Ljubljana, ki vsako leto poteka od julija do septembra vsako leto ponudi kakšno baletno poslastico, sicer pa bodite pozorni, če kdaj kakšna baletna predstava poteka tudi povsem samostojno v katerem od slovenskih mest (npr. v kulturnem domu in podobno). Zadnje čase je veliko tudi pravljic, ki se na odru razlagajo v obliki baletne predstave. Kje si v Sloveniji lahko ogledate v živo kakšno od baletnih predstav? Seveda je v prvi vrsti to v SNG Opera in balet v Ljubljani ali v Mariboru. Tudi Festival Ljubljana, ki vsako leto poteka od julija do septembra vsako leto ponudi kakšno baletno poslastico, sicer pa bodite pozorni, če kdaj kakšna baletna predstava poteka tudi povsem samostojno v katerem od slovenskih mest (npr. v kulturnem domu in podobno). Zadnje čase je veliko tudi pravljic, ki se na odru razlagajo v obliki baletne predstave.

Vitko baletno plesalko plesalci velikokrat dvignejo visoko v zrak. Vitko baletno plesalko plesalci velikokrat dvignejo visoko v zrak.

Kot lahko vidite so baletni kostumi lahko zelo različni. Predvsem je to odvisno od predstave (zgodbe, glasbe in tudi scenografije na odru). Kot lahko vidite so baletni kostumi lahko zelo različni. Predvsem je to odvisno od predstave (zgodbe, glasbe in tudi scenografije na odru).

Baletni plesalci imajo svoje telo zelo dobro pod kontrolo. Gibljivost, muzikalnost, drža in kondicija jim načeloma nikoli ne povzročajo težav. Baletni plesalci imajo svoje telo zelo dobro pod kontrolo. Gibljivost, muzikalnost, drža in kondicija jim načeloma nikoli ne povzročajo težav.

Baletni ples je velikokrat dodan vložek h kateri od opernih predstav, lahko je pa tudi kot povsem samostojna plesna predstava. Baletni ples je velikokrat dodan vložek h kateri od opernih predstav, lahko je pa tudi kot povsem samostojna plesna predstava.

Večina profesionalnih baletnih plesalcev in plesalk se je že v zelo rani mladosti odločilo, da bodo vse svoje življenje posvetili baletu. Spet drugi morda poskusijo, a vmes obupajo in plesa ne nadaljujejo ali pa ga imajo le za hobij.Večina profesionalnih baletnih plesalcev in plesalk se je že v zelo rani mladosti odločilo, da bodo vse svoje življenje posvetili baletu. Spet drugi morda poskusijo, a vmes obupajo in plesa ne nadaljujejo ali pa ga imajo le za hobij.

Balet je danes razširjen po vsem svetu, v večini držav. Sicer je v nekaterih bolj pribljubljen kot v drugih. Rusija je na primer država, kjer tovrstno umetnost izjemno cenijo. Sicer pa so ugledne univerze tudi v Avstriji, Londonu, Tokio, New Yorku, Parizu in ostalih velikih mestih. Balet je danes razširjen po vsem svetu, v večini držav. Sicer je v nekaterih bolj pribljubljen kot v drugih. Rusija je na primer država, kjer tovrstno umetnost izjemno cenijo. Sicer pa so ugledne univerze tudi v Avstriji, Londonu, Tokio, New Yorku, Parizu in ostalih velikih mestih.

Primabalerina Svetlana Zakharova je, kot smo dejali, Slovenijo obiskala prvič. Naslov njene predstave je bil Svetlana Zakharova in prijatelji. Na fotografiji jo vidimo skupaj z možem, znanim svetovnim violinistom Vadimom Repinom. Leta 2011 se jima je rodila hčerka Anna. Primabalerina Svetlana Zakharova je, kot smo dejali, Slovenijo obiskala prvič. Naslov njene predstave je bil Svetlana Zakharova in prijatelji. Na fotografiji jo vidimo skupaj z možem, znanim svetovnim violinistom Vadimom Repinom. Leta 2011 se jima je rodila hčerka Anna.

Svetlana Zahkarova je prejela že vrsto mednarodnih uglednih nagrad in spada med svetovno najbolj znane primabalerine. Svetlana Zahkarova je prejela že vrsto mednarodnih uglednih nagrad in spada med svetovno najbolj znane primabalerine.

Naj pojasnimo še razliko med primabalerino in balerino. Primabalerina je tista balerina, ki v baletnem ansamblu igra glavno vlogo (najvidnejšo, najpomembnejšo vlogo). Primabalerina je v določeni baletni predstavi ali ansamblu lahko le ena, kar pomeni, da gre za izjemno veliko čast. Naj pojasnimo še razliko med primabalerino in balerino. Primabalerina je tista balerina, ki v baletnem ansamblu igra glavno vlogo (najvidnejšo, najpomembnejšo vlogo). Primabalerina je v določeni baletni predstavi ali ansamblu lahko le ena, kar pomeni, da gre za izjemno veliko čast.

Svetlana skupaj z direktorjem Festivala Ljubljana, klarinetistom, Darkom Brlekom. Svetlana skupaj z direktorjem Festivala Ljubljana, klarinetistom, Darkom Brlekom.

Tanja Mojzer
Foto: Živa Tory