Minicity: Bansi pozdravil prvošolčke!

4. 9. 2019

Šola je že pošteno zavihala rokave, saj je danes že tretji šolski dan. Bansi pa je zadnji teden avgusta imel posebno častno nalogo - v Minicity Ljubljana je sodeloval na prireditvi, kjer je pozdravil prvošolčke. Bodoči šolarji so lahko slišali nekaj Bansijevih "šolskih nasvetov", nato pa so se odpravili v kotičke Minicitya, kjer so sodelovali v različnih tematslih delavnicah (V RTV studiu so se snemali, v mlekarni izdelovali kefir, v založbi brali knjige, pri gasilcih poskusili gasilsko opremo, v igralnici so urili svoje motorične spretnosti). Skratka; zelo je bilo pestro.

Kotiček, ki ga ima naša medijska hiša RTV Slovenija ponuja otrokom veliko različnih vsebin: snemajo lahko TV Dnevnik, oddajo Infodrom, Studio Kriškraš, Ribiča Pepeta. Otroci se dejansko lahko posnamejo in tako spoznajo različne poklice, ki so na televiziji (snemalec, tonski mojster, montažer, TV voditelj, režiser, scenarist, ...).  Kotiček, ki ga ima naša medijska hiša RTV Slovenija ponuja otrokom veliko različnih vsebin: snemajo lahko TV Dnevnik, oddajo Infodrom, Studio Kriškraš, Ribiča Pepeta. Otroci se dejansko lahko posnamejo in tako spoznajo različne poklice, ki so na televiziji (snemalec, tonski mojster, montažer, TV voditelj, režiser, scenarist, ...).

Bansi: "Lepo pozdravljeni, dragi bodoči šolarji. Počitnic bo kmalu konec in pričenja se posebno obdobje v vašem živlejnju, ki bo odslej naprej potekalo kar nekaj let. Za začetek zagotovo devet, kajti toliko let traja osnovna šola." Bansi: "Lepo pozdravljeni, dragi bodoči šolarji. Počitnic bo kmalu konec in pričenja se posebno obdobje v vašem živlejnju, ki bo odslej naprej potekalo kar nekaj let. Za začetek zagotovo devet, kajti toliko let traja osnovna šola."

Prvošolčki so skupaj s starši zbrano poslušali "Bansijeve modrosti". Prvošolčki so skupaj s starši zbrano poslušali "Bansijeve modrosti".

Bansi: "Se šole že močno veselite? Spoznali boste namreč nove prijatelje, sošolce in različne učitelje. Prav vsak dan pa se boste naučili nečesa novega, saj se učenje nikoli ne konča."Bansi: "Se šole že močno veselite? Spoznali boste namreč nove prijatelje, sošolce in različne učitelje. Prav vsak dan pa se boste naučili nečesa novega, saj se učenje nikoli ne konča."

Hopla, roke gor, letošnji prvošolčki. Hopla, roke gor, letošnji prvošolčki.

Tudi fotografiranja seveda ni manjkalo. Eno izmed poziranj je bilo v stilu "Sem TV novinar za Bansi TV".  Tudi fotografiranja seveda ni manjkalo. Eno izmed poziranj je bilo v stilu "Sem TV novinar za Bansi TV".

Mlada novinarka za Bansi TV skupaj z atijem.  Mlada novinarka za Bansi TV skupaj z atijem.

Po Bansijevem uvodnem pozdravu so se bodoči prvošolčki sprehodili do ostalih kotičkov v Minicity Ljubljana. 

V kotičku založba so spoznali poti, ki so potrebne, da knjiga pristane na knjižnih policah. V kotičku založba so spoznali poti, ki so potrebne, da knjiga pristane na knjižnih policah.

Posvet pred RTV studijem. Posvet pred RTV studijem.

 Pozor; snemamo oddajo Infodrom. Kakšne bodo novice danes? Pozor; snemamo oddajo Infodrom. Kakšne bodo novice danes?

Kje je snemalec? Potrebujemo ga, da nas posname in se lahko kasneje gledamo. Kje je snemalec? Potrebujemo ga, da nas posname in se lahko kasneje gledamo.

V Minicityu v vsakem od kotičkov najdemo animatorja, ki otroke ustrezno usmerja. Vodena izobraževalna delavnica s pomočjo različnih rekvizitov in razlag, omogoča, da otroci spoznajo mnoge poklice in veliko ostalih zanimivosti. V Minicityu v vsakem od kotičkov najdemo animatorja, ki otroke ustrezno usmerja. Vodena izobraževalna delavnica s pomočjo različnih rekvizitov in razlag, omogoča, da otroci spoznajo mnoge poklice in veliko ostalih zanimivosti.

In že snemamo TV Dnevnik. In že snemamo TV Dnevnik.

"Lepo pozdravljeni! TV Dnevnik pričenjamo z zelo veselo novico: Počitnic še ni konec, ker učitelji niso našli ključev in se šola ne more odpreti!" "Lepo pozdravljeni! TV Dnevnik pričenjamo z zelo veselo novico: Počitnic še ni konec, ker učitelji niso našli ključev in se šola ne more odpreti!"

O, tukaj je snemalec! O, tukaj je snemalec!

Natančnost pri snemanju je nujna. Kot smo slišali mladega snemalca, je to delo zelo zanimivo, pa tudi odgovorno. Slika in zvoka morata biti dobro usklajena. Natančnost pri snemanju je nujna. Kot smo slišali mladega snemalca, je to delo zelo zanimivo, pa tudi odgovorno. Slika in zvoka morata biti dobro usklajena.

Ta snemalec pa je snamal oddajo Ribič Pepe. Ta snemalec pa je snamal oddajo Ribič Pepe.

 Snemalec Ribiču Pepetu: "Pomakni se prosim malce na sredino studia, preveč si na desni. Ribič Pepe je seveda upošteval snemalčev predlog."Snemalec Ribiču Pepetu: "Pomakni se prosim malce na sredino studia, preveč si na desni. Ribič Pepe je seveda upošteval snemalčev predlog."

Nepričakovan obisk v studio: "Ribič Pepe, jaz bi tudi bil v tvoji oddaji! Bom kar za tabo stal!"Nepričakovan obisk v studio: "Ribič Pepe, jaz bi tudi bil v tvoji oddaji! Bom kar za tabo stal!"

Ribič Pepe: "Ampak zaigrati pa res moram vsaj eno pesem. Ribič Pepe: "Ampak zaigrati pa res moram vsaj eno pesem.

Tako se pa iz posnetkov nato izrežejo določene minute ali sekunde oddaje. Temu se reče montaža. Tudi, če se voditelj npr. zmoti ali je kar koli v določenem delu oddaje narobe, se preprosto tiste del lahko izreže in tako dobimo samo lepe, uporabne dele oddaje. Tako se pa iz posnetkov nato izrežejo določene minute ali sekunde oddaje. Temu se reče montaža. Tudi, če se voditelj npr. zmoti ali je kar koli v določenem delu oddaje narobe, se preprosto tiste del lahko izreže in tako dobimo samo lepe, uporabne dele oddaje.

Snemalec: "Ribič Pepe, prepotiho govoriš! Glasneje, prosim. In govori v mikrofon, ne stran od njega." Snemalec: "Ribič Pepe, prepotiho govoriš! Glasneje, prosim. In govori v mikrofon, ne stran od njega."

Zraven RTV studia pa najdemo posebno igralnico, kjer se lahko otroci dodobra sprostijo in naužijejo plezanja po tunelčkih. Zraven RTV studia pa najdemo posebno igralnico, kjer se lahko otroci dodobra sprostijo in naužijejo plezanja po tunelčkih.

Bansi: "Grem pogledati, kaj počnejo še v založbi in mlekarni."Bansi: "Grem pogledati, kaj počnejo še v založbi in mlekarni."

Bansi: "Aha, v mlekarni se živilski tehnologi že pripravljajo na pripravo kefirja. Najprej se pa morajo še ustrezno obleči - v bele halje. Izgledajo kot zdravniki (smeh)."Bansi: "Aha, v mlekarni se živilski tehnologi že pripravljajo na pripravo kefirja. Najprej se pa morajo še ustrezno obleči - v bele halje. Izgledajo kot zdravniki (smeh)."

V mlekarni mora biti zelo dobro poskrbljeno za čistočo, saj se dela z mlekom, iz katerega nastanejo različni prehrambeni izdelki. Zato morajo imeti živilski tehnologi vedno dobro umite roke, pravilno je celo, da ves čas nosijo zaščitne rokavice. Nobena umazanija namreč ne sme priti v stik z mlekom. V mlekarni mora biti zelo dobro poskrbljeno za čistočo, saj se dela z mlekom, iz katerega nastanejo različni prehrambeni izdelki. Zato morajo imeti živilski tehnologi vedno dobro umite roke, pravilno je celo, da ves čas nosijo zaščitne rokavice. Nobena umazanija namreč ne sme priti v stik z mlekom.

Poglejte jih - živilske tehnologe, ki smo jih v objektiv ujeli med pripravo kefirja. Poglejte jih - živilske tehnologe, ki smo jih v objektiv ujeli med pripravo kefirja.

Najprej ap ej seveda potrebno pomolzti kravo. Najprej ap ej seveda potrebno pomolzti kravo.

Juhu, tukaj smo! Čakamo na šolo! Juhu, tukaj smo! Čakamo na šolo!

Bralni kotiček, kjer so bodoči šolarji prebrali pravljico. Bralni kotiček, kjer so bodoči šolarji prebrali pravljico.

Beremo, beremo! Beremo, beremo!

Tudi Bansi je izjemno velik ljubitelj pravljic. Tudi Bansi je izjemno velik ljubitelj pravljic.

Bansi: "Malce bom poslušal, nato pa bom tudi sam prebral kakšno pravljico, ki je na polički. Le za katero se naj odločim?"Bansi: "Malce bom poslušal, nato pa bom tudi sam prebral kakšno pravljico, ki je na polički. Le za katero se naj odločim?"

Iz bralnega kotička pa še na posvet o šoli. Iz bralnega kotička pa še na posvet o šoli.

Pa smo šli še v trgovino po sesatvine in spoznavati poklice ljudi, ki jih srečamo v prodajalnah. Pa smo šli še v trgovino po sesatvine in spoznavati poklice ljudi, ki jih srečamo v prodajalnah.

 Blagajnik mora natančno poskenirati vse izbrane sestavine in natančno prevzeti plačilo (ali s kartico ali gotovino). Blagajnik mora natančno poskenirati vse izbrane sestavine in natančno prevzeti plačilo (ali s kartico ali gotovino).

Kupec, ki nam je povedal, da bo za večerjo skuhal zelenjavo s testeninami. Za zajtrk pa bodo kosmiči z jogurtom. Vse te sestavine je zložil na pult, da jih je blagajnik poskeniral, nato pa je poklical mamico, da vse to plača. Kupec, ki nam je povedal, da bo za večerjo skuhal zelenjavo s testeninami. Za zajtrk pa bodo kosmiči z jogurtom. Vse te sestavine je zložil na pult, da jih je blagajnik poskeniral, nato pa je poklical mamico, da vse to plača.

Tako pa so izgledale gasilke. Na uniformah lahko vidite oznako,a li so to slovenske ali ameriške gasilke. Tako pa so izgledale gasilke. Na uniformah lahko vidite oznako,a li so to slovenske ali ameriške gasilke.

Gasilci morajo vedno, ko se odpravijo na teren, nositi ustrezno opremo (čelado, gasilsko uniformo, ustrezne zaprte čevlje). Seveda pa ne sme manjkati niti voda, gasilni aparti, cevi in podobno. Vse to, kaj gasilci potrebujejo, lahko otroci spoznajo v kotičku gasilci. Gasilci morajo vedno, ko se odpravijo na teren, nositi ustrezno opremo (čelado, gasilsko uniformo, ustrezne zaprte čevlje). Seveda pa ne sme manjkati niti voda, gasilni aparti, cevi in podobno. Vse to, kaj gasilci potrebujejo, lahko otroci spoznajo v kotičku gasilci.

Kapetan gasilcev. Kapetan gasilcev.

Poglejte jo, mlado gasilko! Čevlje in unoforma sta ji sicer nekoliko preveliki, a pripravljena je na gašenje požara. Poglejte jo, mlado gasilko! Čevlje in unoforma sta ji sicer nekoliko preveliki, a pripravljena je na gašenje požara.

Po obisku nekaterih igralnih enot, je sledilo še skupinsko fotografiranje. Po obisku nekaterih igralnih enot, je sledilo še skupinsko fotografiranje.

Pred odhodom domov pa še darilo - kot se za šolo spodobi je to bila šolska torba. Pred odhodom domov pa še darilo - kot se za šolo spodobi je to bila šolska torba.

Vsebina šolske torbe je razveselila vse - družabna igra in knjiga. Vsebina šolske torbe je razveselila vse - družabna igra in knjiga.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.