Primabalerina Svetlana prvič v Sloveniji

2. 9. 2019

Primabalerina iz Ukrajine Svetlana Zakharova je vrhunska umetnica, ki je svoje življenje posvetila baletu. Prvič bo nastopila v Sloveniji; in sicer v okviru Festivala Ljubljana, ki vsako leto gosti same vrhunske umetnike. Plesati jo bomo lahko videli ob živi glasbi - orkestru naše medijske hiše RTV Slovenija. Koncert bo 3. septembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Vas zanima nekaj več o tej svetovno priznani balerini? Berite dalje! 

 

"Zelo sem vesela in v izjemno čast mi je, da bom lahko plesala ob živi glasbi. To se ne zgodi pogosto, da imaš ob sebi orkester, tako da se večera, ko bom nastopila v Sloveniji, izjemno veselim. Veste, mi baletniki velikokrat nastopamo kar tako - ob glasbi, imeti ob sebi orkester nacionalne televizije, pa je nekaj drugega. To močno cenim!"

Svetlana Zakharova, balerina z mnogimi mednarodnimi nagradami. 

Poglejte to neverjetno gibljivost Svetlane Zaharove, ki je letos dopolnila 40 let. 

Spoznajmo Svetlano malce bolje

Ljudska umetnica Rusije, dobitnica ruske državne nagrade, Svetlana Zaharova se je rodila v Lucksu (Ukrajina). Pri 10 letih je vstopila v kijevsko šolo koreografije. Šest let je preživela v razredu Valerije Sulegine in se udeležila mednarodnega tekmovanja mladih plesalcev "Vaganova Prix" v Sankt Peterburgu, kjer je bila najmlajša baletna plesalka. Pri 15ih letih je osvojila drugo nagrado. Po natečaju je sprejela povabilo na slavno baletno akademijo Vaganova v Sankt Peterburg. Preskočila je drugi razred in se odpravila naravnost v maturantski razred, kar je bil edini primer v celotni zgodovini te izobraževalne ustanove. To torej priča, kako motivirana, pridna in ambiciozna je bila že od ranega otroštva. 

Ko je pri 18 letih pridobila uradni status "prima", je Svetlana nadaljevala delo v Mariinskem gledališču, ki je svoj repertoar razširila s klasičnimi in sodobnimi deli: "Sleča lepotica", "Labodje jezero", "Bayadère", "Don Quijote" , - kot tudi premiere George Balanchine. Zaharova je uspešno izvedla pas des deux Čajkovskega in igrala v filmih "Apollo", "Serenada", "Simfonija v C" in "Diamonds in Jewels". Zakharova se je srečala tudi z velikim koreografom Johnom Neumeierjem. Mlada baletna plesalka se je v baletu "Zdaj in takrat" predstavila kot ultra moderna umetnica, ki je sposobna obvladati sloge in žanre plesa onkraj umetnosti klasičnega baleta.

Njena svetovna slava je začela izjemno hitro rasti. Leta 2001 je podpisala svojo prvo pogodbo z L'Opera de Paris za "Bayadère". Prvič po tridesetih letih je baletna plesalka iz Rusije lahko nastopila na slavnem odru francoske prestolnice. Sledila je turneja po vseh delih sveta: newyorška metropolitanska opera, londonski Covent Garden, Teatro Colón v Buenos Airesu, Bayerische Staatsoper v Münchnu, Teatro di san Carlo v Napoliju, Dunajska opera, Narodno gledališče v Tokiu, odri v mnogih mesta Evrope, Azije, Avstralije in Južne Amerike. La Scala je z njo podpisala dolgoročno pogodbo in ji podelila status étoile. To je bilo prvič v zgodovini tega velikega gledališča, nobena ruska baletnica ni prej prejela te časti. Sodeluje tudi pri snemanjih DVD-jev "Labodje jezero", "Bayadère" in "Giselle".

Leta 2003 se je Svetlana Zaharova odločila, da se pridruži baletni družbi Bolšoj teatra. Znana ruska umetnica baleta Ludmila Semenjaka je postala njena mentorica. Zaharovo prvo delo v Bolšoju je bila baletna premiera "La Fille du Pharaon" slavnega koreografa Pierra Lacotteja. 

Svetlana Zakharova je v enaki meri edinstvena in univerzalna izvajalka baleta klasične dediščine in svoje mojstrstvo demonstrira v Rusiji in po vsem svetu. Ostaja močna pri zasledovanju svojih ciljev in še naprej širi svoj repertoar s sodobnimi skladbami in programi. Brez strahu eksperimentira in uporablja sodobne tehnične zmogljivosti. Leta 2006 je postala članica predsedniškega sveta za kulturo in umetnost.Svetlana Zakharova je v enaki meri edinstvena in univerzalna izvajalka baleta klasične dediščine in svoje mojstrstvo demonstrira v Rusiji in po vsem svetu. Ostaja močna pri zasledovanju svojih ciljev in še naprej širi svoj repertoar s sodobnimi skladbami in programi. Brez strahu eksperimentira in uporablja sodobne tehnične zmogljivosti. Leta 2006 je postala članica predsedniškega sveta za kulturo in umetnost.

Utrinki iz vaj, ko trenira Svetlana Zakharova

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer
Video: Youtube

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.