Mladi glasbeniki v slovenski filharmoniji

31. 8. 2019

S koncertom v slovenski filharmoniji se je zaključil 39. godbeni tabor Musica Creativa, ki je potekal v Izoli. Mladi glasbeniki so nastopili s sopranistko Natašo Zupan.

Več kot 96% nastopajočih godbenic in godbenikov je bilo mlajših od 18 let in mnogi so prvič izkusili čar igranja v tako veliki zasedbi in način dela pod vodstvom dirigenta. Več kot 96% nastopajočih godbenic in godbenikov je bilo mlajših od 18 let in mnogi so prvič izkusili čar igranja v tako veliki zasedbi in način dela pod vodstvom dirigenta.

Po besedah Matjaža Medena, enega od dirigentov, je bil tudi zanj velik izziv delo z mladimi, ki so šele začeli svojo glasbeno pot, zlasti pa je bil pravi podvig v enem tednu uglasiti tako veliko skupino glasbenikov, ki sestavlja priložnostni orkester. Glasbeniki so se na taboru udeleževali delavnic po posameznih glasbilih, kjer so se pripravljali na delo v orkestru.

Mladi godbeniki so s sodelovanjem na taboru odlično začeli novo poglavje, ki jih bo v prihodnji sezoni lahko vodilo v več mednarodnih projektov.Mladi godbeniki so s sodelovanjem na taboru odlično začeli novo poglavje, ki jih bo v prihodnji sezoni lahko vodilo v več mednarodnih projektov.

 Mentorji so bili: Irena Rovtar in Nina Rupnik za flavto, Jakob Bobek in Mitja Dragolič za klarinet, Monika Babič za oboo, Dejan Rihtarič za fagot, Ita Nagode za saksofon, Aleš Klančar in Miha Salobir za trobento, Tadej Kopitar za rog, Andraž Cencič za pozavno, Rok Vilhar za tubo in evfonij ter Mitja Tavčar in Vito Opeka za tolkala.

Igranje na zaključnih koncertih, predvsem v Slovenski filharmoniji, kar je najbrž skrita želja vsakega mladega glasbenika, predstavlja pohvalo in svojevrstno nagrado za opravljeno delo na taboru in hkrati vzpodbudo za vnaprej. Igranje na zaključnih koncertih, predvsem v Slovenski filharmoniji, kar je najbrž skrita želja vsakega mladega glasbenika, predstavlja pohvalo in svojevrstno nagrado za opravljeno delo na taboru in hkrati vzpodbudo za vnaprej.

Mladi godbeniki so odigrali zahteven program in pri tem pokazali zavidljiv nivo, prav posebej pa so ponosni, da so pri petju spremljali priznano sopranistko Natašo Zupan, ki je z orkestrom nastopila v vlogi solistke. Zapela je skladbo Tri prekmurske pesmi za glas in pihalni orkester skladatelja Tomaža Habeta.Mladi godbeniki so odigrali zahteven program in pri tem pokazali zavidljiv nivo, prav posebej pa so ponosni, da so pri petju spremljali priznano sopranistko Natašo Zupan, ki je z orkestrom nastopila v vlogi solistke. Zapela je skladbo Tri prekmurske pesmi za glas in pihalni orkester skladatelja Tomaža Habeta.

Kot je povedal Daniel Leskovic, samostojni strokovni svetovalec za inštrumentalno glasbo JSKD, so snovalci programa z omenjeno skladbo obeležili 100 letnico priključitve Prekmurja Sloveniji. S skladbo Lepe ste ve Karavanke, ki je priredba Avsenikove melodije, pa so obeležili leto bratov Avsenik, ki ga je za leto 2019 sprejela Zveza slovenskih godb.Kot je povedal Daniel Leskovic, samostojni strokovni svetovalec za inštrumentalno glasbo JSKD, so snovalci programa z omenjeno skladbo obeležili 100 letnico priključitve Prekmurja Sloveniji. S skladbo Lepe ste ve Karavanke, ki je priredba Avsenikove melodije, pa so obeležili leto bratov Avsenik, ki ga je za leto 2019 sprejela Zveza slovenskih godb.

T. M.
Foto: Andrej Kerman in JSKD

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.