Tri glasbene Noči v stari Ljubljani za vse

29. 8. 2019

Stari mestni del našega glavnega mesta bo že 31. leto zapovrstjo zadonel v pestrih glasbenih ritmih, ob katerih lahko zaplešejo prav vse generacije. Od 29. do 31. avgusta se bo zvrstilo kar 34 dogodkov, nastopilo bo več kot 150 glasbenikov iz 28-ih držav na kar osmih prizoriščih v stari Ljubljani. S tridnevnim izjemno vsebinsko pestrim družabnim festivalom sodeluje tudi naša RTV medijska hiša. Vsi dogodki so brezplačni!

Ustanova Imago Sloveniae, organizatorica festivala Noči v stari Ljubljani, je bila s projektom Glasovi manjšin (Voices of Minorities) skupaj s še tremi partnerji iz Belgije (Trefpunt Festival), Italije (Musicastrada) in Madžarske (Hagyományok Háza) uspešna na razpisu EU Ustvarjalna Evropa. Zato bo program med 29. in 31. avgustom sestavljala pretežno glasba manjšin, zaokrožen pa bo tudi glede na posamezna prizorišča in koncertne dneve.

Tako kot pretekla leta bo tudi letos Noči v stari Ljubljani otvoril Big band RTV Slovenije.Tako kot pretekla leta bo tudi letos Noči v stari Ljubljani otvoril Big band RTV Slovenije.

"S projektom želimo izpostaviti pogosto podcenjen, celo spregledan, a zaradi tega nič manjši vpliv etničnih manjšin na družbo in kulturo (predvsem glasbo) v evropskem prostoru. Projekt se posebej navezuje tudi na aktualno begunsko krizo, na odnos širše javnosti do nje in na proces integracije beguncev v novo življenjsko okolje. Na temeljih medkulturnega dialoga želimo s pomočjo izobraževanja in osveščanja ter s povezovanjem predstavnikov različnih etničnih manjšin in širše javnosti spodbuditi premislek o teh problematikah in o možnih pozitivnih učinkih na integracijo etničnih manjšin v družbo, s tem pa daljnoročno prispevati k odprtosti družbe do drugačnosti."
Imago Sloveniae (Podoba Slovenije) - organizator Noči v Ljubljani

 Koncerti bodo potekali, pod čarobnim poletnim nočnim nebom, na Novem, Dvornem, Starem in Gornjem trgu ter v Parku Špica in Mestnem muzeju. V primeru slabega vremena bo večina koncertov prestavljena na Novi trg in Stari trg, kjer bosta stala odra s streho, za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju pa so organizatorji pripravili brezplačne dežne plašče. Koncerti bodo potekali, pod čarobnim poletnim nočnim nebom, na Novem, Dvornem, Starem in Gornjem trgu ter v Parku Špica in Mestnem muzeju. V primeru slabega vremena bo večina koncertov prestavljena na Novi trg in Stari trg, kjer bosta stala odra s streho, za brezskrbno uživanje v večernem dogajanju pa so organizatorji pripravili brezplačne dežne plašče.

Celoten program si lahko ogledate tukaj.  

Nastopile bodo številne mednarodne zasedbe iz evropskih, ameriških in afriških držav, katerih glasba odraža manjšinske vplive. Med njimi bomo našli veliko predstavnikov različnih manjšin, pa tudi glasbene prakse t. i. »novih« manjšin, ki jih predstavljajo priseljenci iz različnih delov nekdanje Jugoslavije. Na fotografiji vidimo skupino Dagadana, ki igra zapeljivo zvočno zmes folklorne zapuščine iz poljsko-ukrajinskega bazena, čemur dodajajo še elektronski etnogroove. Nastopili bodo v četrtek, 29. avgusta ob 21. uri na Gornjem trgu, v primeru dežja pa dve uri pozneje na Starem trgu.Nastopile bodo številne mednarodne zasedbe iz evropskih, ameriških in afriških držav, katerih glasba odraža manjšinske vplive. Med njimi bomo našli veliko predstavnikov različnih manjšin, pa tudi glasbene prakse t. i. »novih« manjšin, ki jih predstavljajo priseljenci iz različnih delov nekdanje Jugoslavije. Na fotografiji vidimo skupino Dagadana, ki igra zapeljivo zvočno zmes folklorne zapuščine iz poljsko-ukrajinskega bazena, čemur dodajajo še elektronski etnogroove. Nastopili bodo v četrtek, 29. avgusta ob 21. uri na Gornjem trgu, v primeru dežja pa dve uri pozneje na Starem trgu.   

Izstopajoče udaren program se na osrednjem odru obeta tudi preostale festivalske dni, ko se bomo sprehodili od sevdalink v sodobni preobleki z bosansko-slovensko zasedbo tAman do sefardsko-judovsko-arabskih zvočnih krajin z izraelsko Gulazo in špansko Hamso Hamso. Na fotografiji vidimo skupino tAman.Izstopajoče udaren program se na osrednjem odru obeta tudi preostale festivalske dni, ko se bomo sprehodili od sevdalink v sodobni preobleki z bosansko-slovensko zasedbo tAman do sefardsko-judovsko-arabskih zvočnih krajin z izraelsko Gulazo in špansko Hamso Hamso. Na fotografiji vidimo skupino tAman.

V petek, 30. avgusta ob 21. uri bo pri Mestnem muzeju nastopila Ljuba jenče s svojo Pernatno nitjo. Ljuba je znana po svojem nežnem glasu, igranju na gong in pojoče kamenčke. Ljoba Jenče je sicer ena vodilnih preučevalk in umetniških posrednic slovenskega ljudskega izročila in letos obhaja trideseto obletnico delovanja. Tokrat nastopa z novo zasedbo, ki je nastala za recital avtorskih izvedb (in priredb) ljudskih pesmi, naslovljen O lepa moja Vida. Pevka ga je oblikovala skupaj s pianistom Juretom Goručanom in ga s pomočjo saksofonista Borisa Kovača tudi posnela. Za koncertni cikel Pernahtna nit pa sta se poustvarjalskemu vabilu odzvala klasični pianist Zoran Škrinjar, ki je umetniško dejaven kljub slepoti (širšemu občinstvu je sicer znan zlasti na jazzovskem področju), ter Lenart Krečič, saksofonist, aranžer in umetniški vodja Big Banda RTV Slovenija.V petek, 30. avgusta ob 21. uri bo pri Mestnem muzeju nastopila Ljuba jenče s svojo Pernatno nitjo. Ljuba je znana po svojem nežnem glasu, igranju na gong in pojoče kamenčke. Ljoba Jenče je sicer ena vodilnih preučevalk in umetniških posrednic slovenskega ljudskega izročila in letos obhaja trideseto obletnico delovanja. Tokrat nastopa z novo zasedbo, ki je nastala za recital avtorskih izvedb (in priredb) ljudskih pesmi, naslovljen O lepa moja Vida. Pevka ga je oblikovala skupaj s pianistom Juretom Goručanom in ga s pomočjo saksofonista Borisa Kovača tudi posnela. Za koncertni cikel Pernahtna nit pa sta se poustvarjalskemu vabilu odzvala klasični pianist Zoran Škrinjar, ki je umetniško dejaven kljub slepoti (širšemu občinstvu je sicer znan zlasti na jazzovskem področju), ter Lenart Krečič, saksofonist, aranžer in umetniški vodja Big Banda RTV Slovenija.

Babra se umetniško posveča raznoliki južnoslovanski dediščini, zlasti tisti, ki se je ohranila v Podonavju, geografskem prostoru, s katerim so člani skupine tudi osebno oziroma družinsko povezani. Zasedba je prepoznavna po sozvočju tambur, klarineta in harmonike, nadgrajenem z arhaičnim pevskim mnogoglasjem, ki je značilno za izročilo Srbov in nekaterih drugih narodov. Glasbeniki, potomci južnoslovanskih (ob Donavi naseljenih) etnij, tako oživljajo zakladnico svojih prednikov. V središču te posebne glasbene kulture, ki jo je v zadnjem stoletju že začela prekrivati pozaba, je zvok tamburic, družine glasbil z bogatim, dinamično utripajočim razponom. Tradicionalni glasbeni vzorci so za glasbenike navdih in spodbuda k iskanju izvirnih, z novo energijo prežetih interpretacij.Babra se umetniško posveča raznoliki južnoslovanski dediščini, zlasti tisti, ki se je ohranila v Podonavju, geografskem prostoru, s katerim so člani skupine tudi osebno oziroma družinsko povezani. Zasedba je prepoznavna po sozvočju tambur, klarineta in harmonike, nadgrajenem z arhaičnim pevskim mnogoglasjem, ki je značilno za izročilo Srbov in nekaterih drugih narodov. Glasbeniki, potomci južnoslovanskih (ob Donavi naseljenih) etnij, tako oživljajo zakladnico svojih prednikov. V središču te posebne glasbene kulture, ki jo je v zadnjem stoletju že začela prekrivati pozaba, je zvok tamburic, družine glasbil z bogatim, dinamično utripajočim razponom. Tradicionalni glasbeni vzorci so za glasbenike navdih in spodbuda k iskanju izvirnih, z novo energijo prežetih interpretacij.

Kot rečeno, so vsi dogodki oziroma koncerti zelo pestro obarvani in namenjeni vsem generacijam, saj glasba ne pozna meja in starosti. Za družine pa bo na 31. Nočeh v stari Ljubljani tudi poseben dogodek; in sicer družinski piknik na Špici ob Ljubljanici. Piknik bo v soboto od 12. ure naprej. Ob 16.30 pa bo skupina Cubismo ogrela vse prisotne in jih povabila na ples. 

S kubanskimi ritmi bo obiskovalce ogrela skupina Cubismo, nedvomno ena najprepoznavnejših zasedb v tem žanru pri nas. Sestavljajo jo člani iz Kube, Venezuele, Hrvaške in Slovenije. S kubanskimi ritmi bo obiskovalce ogrela skupina Cubismo, nedvomno ena najprepoznavnejših zasedb v tem žanru pri nas. Sestavljajo jo člani iz Kube, Venezuele, Hrvaške in Slovenije.

Vabljeni torej na poletni ples in druženje vseh genracij v staro Ljubljano. 

Tanja Mojzer
Foto: Imago Sloveniae

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.