Pet pravljic in pet čustev!

3. 9. 2019

Poslušati pravljice pred spanjem je izvrstno opravilo, ki bodri našo domišljijo, ob njih pa uživa tako poslušalec kot bralec pravljice. V okviru oddaje Lahko noč, otroci boste lahko pet zaporednih četrtkov prisluhnili posebnim pravljicam, ki vam bodo razkrile pester palet čustev, saj že sam naslov projekta pravi Lahko noč, otroci! In dobro jutro, čustva! 

Prek pravljičnih likov bodo lahko otroci izražali svoje misli, s starši, starimi starši, bratci, sestricami, prijatelji, varuškami in kar je še drugih dobrih vil in škratkov, s katerimi bodo pravljico poslušali, pa izmenjali izkušnje ter tako spoznavali in se učili različnih načinov razmišljanja, obnašanja in čustvovanja. Lahko noč, otroci! In dobro jutro, čustva!Prek pravljičnih likov bodo lahko otroci izražali svoje misli, s starši, starimi starši, bratci, sestricami, prijatelji, varuškami in kar je še drugih dobrih vil in škratkov, s katerimi bodo pravljico poslušali, pa izmenjali izkušnje ter tako spoznavali in se učili različnih načinov razmišljanja, obnašanja in čustvovanja. Lahko noč, otroci! In dobro jutro, čustva!

Jurij Souček je že stari maček pripovedovanja pravljic. Jurij Souček je že stari maček pripovedovanja pravljic.

»Pravljice, napisane posebej za gostovanje v oddaji 'Lahko noč, otroci!', so lahko odlično izhodišče za pogovor o čustvih. Ključnega pomena pri prepoznavanju in razumevanju čustev, je namreč pogovor, zato smo ustvarili serijo petih kratkih pravljic, ki otrokom pomagajo prepoznati, poimenovati in reševati čustvene situacije. S skrbno izbrano temo želimo poudariti njen pomen med zainteresirano javnostjo in hkrati ponuditi tudi rešitev. Staršem in vzgojiteljem pravljice lahko predstavljajo dobrodošlo orodje, za to sicer zelo abstraktno temo,« sta o seriji novih Lahkonočnic povedali Tatjana Kos in Nina Šiler iz A1 Slovenija.

Spored oddaj Lahko noč, otroci! In dobro jutro, čustva!

5.9.: O miški, ki je oklofutala medveda / avtorica Aksinja Kermauner / interpretira Maja Končar / tema: jeza12.9.: Tihomir iz Strahomira / avtorica Ida Mlakar Črnič / interpretira Janez Hočevar / tema: strah19.9: Zbogom, Ostržek / avtor Dim Zupan / interpretira Boris Cavazza / tema: žalost26.9.: Ups in čokoladni dan / avtorica Gaja Kos / interpretira Marijana Brecelj / tema: sram3.10.: Rogačeva zmaga / avtorica Nina Mav Horvat / interpretira Jurij Souček / tema: zavistNovim Lahkonočnicam lahko prisluhnete ob četrtkih ob 19:45 v neposrednem prenosu na valovih Prvega programa Radia Slovenija in na Facebook strani A1 Slovenija. Pravljice bodo tudi na otroškem portalu v zavihku Lahko noč, otroci! 

O projektu Lahkonočnice
Največja zbirka sodobnih slovenskih zvočnih pravljic Lahkonočnic, ki je brezplačno dostopna na Lahkonočnice.si, je do danes zabeležila že več kot 410.000 poslušanj. V zbirki 114 otroških pravljic za lahko noč sta dve zaživeli tudi kot risanki. Prva je luč sveta ugledala decembra lani, druga pa je najmlajše s prihodom razveselila na vrhuncu letošnjih poletnih počitnic; skupaj sta dosegli že več kot 170.000 ogledov. Vse aktivnosti znotraj projekta so dostopne na spletnem mestu Lahkonočnice.si

Tanja Mojzer
Arhiv RTV Slovenija

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.