Operni spektakel, ki jemlje dih!

27. 8. 2019

Ste za ogled nečesa res posebnega? Kostumi, orkestralna glasba, vrhunski operni pevci in scenografija, ki zapolni oder do zadnjega kotička? Če ja, potem nikar ne izpustite ogleda opere La traviata, v kateri skupno sodeluje okrog 200 pevcev, pevk, stilistov, tehničnih delavcev in igralcev. Opera bo v Cankarjevem domu, v Križankah pa nas čaka še nastop sloveskega pevca Kreslina. Ostale poslastice zadnjega avgustovskega tedna v okviru Festivala Ljubljana vam razkrijem v spodnjem besedilu. 

Festival Ljubljana, ki skozi vse poletje v Ljubljani ponuja ogromno vsebin za vse generacije, vključno za vas dragi otroci, kakor tudi družine in strastne ljubitelje klasične glasbe, se počasi izteka, saj bo uradni zaključek letošnjega že 67. festivala 5. septembra. Danes, 27. avgusta nas v SNG Opera in balet Ljubljana čaka prireditev v okviru projekta Predani korakom. V njej bo sedem otrok iz URI Soča plesalo, skupaj z še desetimi otroki, ki bodo skupno predstavili tri različne koreografije pod vodstvom Mihe Podbevška. Mi smo učence obiskali na eni od treningov za to predstavo. Reportažo si lahko ogledate v tem prispevku. Vstop na to res posebno predstavo je prost, potrebno pa je prevzeti brezplačne vstopnice na blagajni Križank ali uro pred predstavo na blagajni Opere in balet Ljubljana. 

Opera La Traviata je namenjena vsem generacijam, tudi mlajšim, saj gre za pravi glasbeni spektakel v vseh ozirih (zanimiva zgodba, kostumi, glasba v živo - orkester in seveda pevci zelo zahtevnega žanra - opere. Izvedba v Gallusovi dvorani bo zelo zanimiva tudi zaradi iger ogledal, ki bodo del scenografije. Opera La Traviata je namenjena vsem generacijam, tudi mlajšim, saj gre za pravi glasbeni spektakel v vseh ozirih (zanimiva zgodba, kostumi, glasba v živo - orkester in seveda pevci zelo zahtevnega žanra - opere. Izvedba v Gallusovi dvorani bo zelo zanimiva tudi zaradi iger ogledal, ki bodo del scenografije.

Spektakel na odru bo ponujal veliko različne scene in zelo zanimivih kostumov. Spektakel na odru bo ponujal veliko različne scene in zelo zanimivih kostumov.
Vas zanima, kako tako mogočno sceno, kostume, glasbene instrumente za 100-članski orkester ter še skoraj toliko člansko ekipo drugih sodelujočih pevcev, igralcev, plesalcev, tehničnih sodelavcev in ostalih, pripeljejo v Ljubljano?

Kot smo izvedeli je članov orkestra nekaj manj kot sto, okrog 70 je članov pevskega zbora, glavnih opernih solistov pa 12, ostali so plesalci, tehnični sodelavci, režiser, kostumografi in ostali. 

Se to pripelje z letalom?
"Italija ni tako daleč, tako da vse pripeljemo s tovornjaki. Ko pa smo gostovali v Hong Kongu smo vse to pripeljali z veliko ladjo. Pri izvedbi te opere je resnično zelo veliko priprav. Vedno je velik izziv postaviti sceno, saj je vsak oder, kjer gostujemo drugačen. Pri tukajšnji izvedbi v Ljubljani bo razlika med 28. in 29. avgustom pri glavni vlogi, saj bosta Violetto odigrali dve različni sopranistki. Maria Mudryak bo Violetta 28. 8., Irina Dubrovskaja pa 29. 8. Tudi nekatere druge manjše vloge bodo različne v sredo kot v četrtek, tako da bo celotna izvedba izgledala nekoliko drugače, saj vsak pevec ponudi drugačno interpretacijo. 

Paola Giunti, direktorica odnosov z javnostmi v Teatro Regio 

Prelestna Maria Mudryak, ki šteje šele 25 let, prihaja iz Kazahstana in živi v Italiji. S petjem se je pričela ukvarjati, ko je imela tri leta, svojo prvo zgoščenko pa je posnela, ko je štela neverjetnih šest let. Nastopila bo v izvedbi La Traviate 28. avgusta in sicer v glavni vlogi - vlogi Violette. Diplomirala je v Milanu pri osemnajstih, za svoje vloge in petje pa je prejela že veliko mednarodnih priznanj. Prelestna Maria Mudryak, ki šteje šele 25 let, prihaja iz Kazahstana in živi v Italiji. S petjem se je pričela ukvarjati, ko je imela tri leta, svojo prvo zgoščenko pa je posnela, ko je štela neverjetnih šest let. Nastopila bo v izvedbi La Traviate 28. avgusta in sicer v glavni vlogi - vlogi Violette. Diplomirala je v Milanu pri osemnajstih, za svoje vloge in petje pa je prejela že veliko mednarodnih priznanj.

Nekaj Kreslinovih najbolj znanih pesmi: Vse se da, Reka, Namesto koga roža cveti, Poj mi pesem, Lili Marlen in mnoge druge. Glede na to, da Vlado prihaja iz prekmurja, veliko pesmi poje v prekmurskem narečju. Nekaj Kreslinovih najbolj znanih pesmi: Vse se da, Reka, Namesto koga roža cveti, Poj mi pesem, Lili Marlen in mnoge druge. Glede na to, da Vlado prihaja iz prekmurja, veliko pesmi poje v prekmurskem narečju.

V okviru izjemno pestrega programa 67. Festivala Ljubljana je torej le še nekaj dogodkov.

Poleg festivalskih dogodkov bo na sporedu tudi koncert posvečen 90-letnici fagotista Božidarja Tumpeja, kjer se bodo v komorni in solistični vlogi predstavili njegovi učenci in prijatelji. V brezčasni Viteški dvorani bodo tako zazvenela številna domača in tuja dela napisana za fagot, med drugim tudi nekaj krstnih izvedb. Koncert bo 1. septembra ob 20. uri. Za vse ljubitelje likovne umetnosti pa je vse do konca septembra na ogled čutna kiparska razstava del Zmaga Posege, ki je v atriju Viteške dvorane. 

Bo pa 25. septembra v Križankah tudi v koprodukciji Festivala Ljubljana koncert skupine Marko Hatlak band s posebnim gostom Vlatkom Stefanovskim. 

Besedilo in foto: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.