Kako je bilo na glasbenem taboru Musica Creativa?

30. 8. 2019

V Izoli je letos potekal že 39. poletni tabor mladih godbenic in godbenikov Musica creativa, na katerem je kar 110 udeležencev mojstrilo svoje glasbeno znanje in izkušnje ter se hkrati pripravljalo na dva zaključna brezplačna koncerta, ki sta požela izredno pozitiven odziv. 

Mladi glasbeniki so odigrali kar dva zelo odmevna koncerta. Mladi glasbeniki so odigrali kar dva zelo odmevna koncerta.

Po učilnicah, hodnikih in dvoranah Osnovne šole Vojke Šmuc, le nekaj streljajev od centra Izole, je v zadnjem avgustovskem tednu odmevala glasba, pomešana z razposajenim otroškim vrvežem. Udeleženci tabora Musica creativa so namreč po večini osnovnošolci in srednješolci, zato poleg resnega glasbenega dela ne manjka tudi smeha in zabave.Po učilnicah, hodnikih in dvoranah Osnovne šole Vojke Šmuc, le nekaj streljajev od centra Izole, je v zadnjem avgustovskem tednu odmevala glasba, pomešana z razposajenim otroškim vrvežem. Udeleženci tabora Musica creativa so namreč po večini osnovnošolci in srednješolci, zato poleg resnega glasbenega dela ne manjka tudi smeha in zabave.

Z mladimi glasbeniki dela petnajst mentorjev in dva dirigenta. Z mladimi glasbeniki dela petnajst mentorjev in dva dirigenta. 

"Otroci note dobijo domov že pred začetkom tabora, tako da vedo, kaj jih čaka. Tukaj z njimi delajo mentorji po glasbenih sekcijah, tako pripravljeni pa pridejo na skupne vaje z orkestrom. Moram povedati, da vodenje priložnostnega orkestra res ni enostavno, saj nikoli ne veš, kaj te čaka in kako pripravljeni so glasbeniki, nekateri sploh prvič igrajo v orkestru. In tak orkester uglasiti v le enem tednu je res velik izziv."

Dirigent Matjaž Meden.

Koncerti klasične glasbe so v Izoli poželi velik odmev. Koncerti klasične glasbe so v Izoli poželi velik odmev.

Matjaž Meden je sicer trobentač, a ima tudi z dirigiranjem bogate izkušnje, saj to počne že deset let. Na Musici creativi je v vlogi dirigenta prvič, in tudi zato se nadvse veseli zaključnega koncerta, na katerem bodo imeli priložnost pokazati osvojeno znanje. Kot zanimivost še dodajmo, da v orkestru, tudi na zaključnem koncertu, igrajo tudi mentorji. Eden od njih, Aleš Klančar, ki poučuje trobento, pravi, da je je delo na taboru Musica creativa nekaj posebnega, saj poteka izredno intenzivno. "Delamo tudi več kot osem ur na dan in v tem času otroci predelajo ogromno materiala. A bojazen, da ne bi zmogli, je povsem odveč, saj se je izkazalo, da imajo izredno sposobnost obdržati koncentracijo zelo dolgo, tako da smo res produktivni. Seveda pa imajo tudi dovolj prostega časa, in ker smo na morju, ga tudi dobro izkoristimo."

Kot so povedali mladi glasbeniki, je pri igranju potrebna velika natančnost. Kot so povedali mladi glasbeniki, je pri igranju potrebna velika natančnost.

Prav tako zadovoljni so mladi glasbeniki, mnogi so na taboru prvič in predvsem izkušnja igranja v orkestru je za njih nekaj posebnega.

Trobentači in rogisti, ki so se namesto z besedo raje predstavili z zaigranimi notami. Mnogi so na tako velikem koncertu nastopili prvič. Trobentači in rogisti, ki so se namesto z besedo raje predstavili z zaigranimi notami. Mnogi so na tako velikem koncertu nastopili prvič. 

Na koncertnem sporedu najdemo dela, ki so jih napisali Tomaž Habe, James Curnow, Elton John, John Higgins, Vinko Štrucl, Marjan Kozina, Ladislav Leško, Vladimir Mustajbašić, Rui Rodrigues, Giuseppe Verdi, Franco Cesarini, Tilen Slakan in Peter Tovornik. Tri izmed skladb so na koncertih doživele svetovno premiero.Na koncertnem sporedu najdemo dela, ki so jih napisali Tomaž Habe, James Curnow, Elton John, John Higgins, Vinko Štrucl, Marjan Kozina, Ladislav Leško, Vladimir Mustajbašić, Rui Rodrigues, Giuseppe Verdi, Franco Cesarini, Tilen Slakan in Peter Tovornik. Tri izmed skladb so na koncertih doživele svetovno premiero.

T. M.
Foto: JSKD

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.