PLES: Življenje je cirkus

23. 8. 2019

V torek, 27. avgusta bo na odru SNG Opere in balet v Ljubljani posebna glasbeno-plesna predstava, v kateri so moči združili otroci, prijavljeni s strani Festivala Ljubljana in URI Soča. Predstava z naslovom Predani korakom - Življenje je cirkus je brezplačna, potrebno pa je prevzeti brezplačne vstopnice. 

Otroci so v tem tednu pridno vadili v prostorih ljubljanske opere. Na enem od treningov smo jih obiskali tudi mi. Vas zanima, kaj se torej obeta? 

Predstava bo na ogled 27. avgusta ob 18. uri v SNG Opera in balet Ljubljana. Kljub temu, da je vstop prost, si je potrebno pravočasno zagotoviti brezplačno vstopnico. Prejmete jo lahko na blagajni Križank, če ne bodo vse pošle, pa tudi eno uro pred predstavo na blagajni ljubljanske opere.  

 Koreograf Miha Podrepšek je otrokom z veliko razlage predstavljal, kako se morajo na odru vživeti v glasbo in kako odplesati glavno sporočilo v pesmi. Koreograf Miha Podrepšek je otrokom z veliko razlage predstavljal, kako se morajo na odru vživeti v glasbo in kako odplesati glavno sporočilo v pesmi.

Predstava Predani korakom: Življenje je cirkus bo sicer vključevala igro in ples. V voditelsjki vlogi bo lado Bizovičar, ki bo iz otrok poskušal izvleči čimveč različnih talentov. 

Glede na to, da je naslov predstave Življenje je cirkus, je vse skupaj tudi na odru cirkuško, pa tudi pesmi so temu primerne. Naredili smo svojo koreografijo, ki je prilagojena otrokom in njihovim zmožnostim. Veliko je improvizacije, tudi prilagajanja in talentov, ki jih pokažejo. Imamo npr. kitariste, harmonikaše, nogometaše, baletke, akrobate, ...  Po tem vzoru se postavljajo liki, hkrati pa tudi koreografija. Odplesali bodo tri pplese, vsaka pesem pa nosi svoje močno sporočilo. This is me je pesem, ki je jedro, kar se tiče predajanja sporočil. Nato pa sledi še ena pesem, ki je zaključna, kot nekakšna zabava v cirkusu. Vse skupaj deluje kot povabilo, da bi ljudje prišli v cirkus, ker se imajo tam lepo. 

Ko se pripravlja predstava z otroki, je potrebno veliko več razlage in pedagoških prijemov. Tudi sama koreografija mora biti prilagojena otokom. Veliko delamo na gibanju, se pravi na gibalnem področju in razlagi, ki je tako imenovani gledališki prijem - izraz telesa navzven. To poskušam čim bolj izčrpati in doseči pri otrokih, da ne posvečajo preveč pozornosti korakom med plesom, ampak da pesem znajo doživeti. Koreografijs je sicer zelo poenostavljena, ampak želim, da začutijo pesem, njeno sporočilo in odplešejo ples, tako da med njim uživajo. So pa določeni liki, ki jih je potrebno pokazati in se jih tudi da izvleči iz otrok. Potrebno je sicer več vztrajnosti, ampak se da. Večkrat je potrebno pokazati, ponoviti kakšen gib, potem pa zadeva le steče. Poskušamo plesati brez glasbe, samo z mojo razlago, potem pa plešemo še ob glasbi. Opažam da so otroci veliki talenti, le vztrajati je potrebno. 

Koreograf in plesalec Miha Podrepšek

Kot smo opazili, se koreografija zlaga po koščkih, razlaga je usmerjena v zgodbo - dvig roke pomeni npr. moč, pogum. Kot smo opazili, se koreografija zlaga po koščkih, razlaga je usmerjena v zgodbo - dvig roke pomeni npr. moč, pogum.

Otroci, zbrani za to predstavo, imajo različna predznanja. Nekateri redno plešejo in obiskujejo plesno šolo, nekateri se pa prvič preizkušajo v tej vlogi. Otroci, zbrani za to predstavo, imajo različna predznanja. Nekateri redno plešejo in obiskujejo plesno šolo, nekateri se pa prvič preizkušajo v tej vlogi.

Metka Albreht, ki bo za predstavo priskrbela otrokom oblačila. Metka Albreht, ki bo za predstavo priskrbela otrokom oblačila. 

Glede na predstavo, ki govori o cirkusu, bodo otroci oblečeni v pisane, žive barve. Otroci oddajajo izredno lepo energijo, tako da je potrebno to samo še poudariti, da se je vsi v dvorani nalezemo in da smo srečni. Kar se tiče oblačil, je treba torej predstaviti vse, kar lahko vidimo v cirkusu: živali in smešne like. Oblačila bodo vesela in skupaj z energijo otrok bodo ponujala veselje do življenja. Ko pogledaš te vesele oči, to brezskrbnost, na katero v odraslem svetu malo pozabljamo, se spomniš, da je treba biti v življenju vesel in ne komplicirati preveč. Oblačila bomo skrojili tako, da jim bodo všeč, seveda da jim bodo tudi prav, da jim ne bodo prevelika ali premajhna. Gledali bomo pa tudi na celoto. Da predstava kot celota deluje povezano in da vse na odru funkcionira kot mora. 

Metka Albreht, kostumografinja, stilistka

Kot smo lahko videli, so se otroci med plesnim treningom zelo zabavali. Kot smo lahko videli, so se otroci med plesnim treningom zelo zabavali.

Katarina Kukovič, koordinatorka plesnih delavnic, sicer pa učiteljica in glasbenica ter Maja Stojanov iz Festivala Ljubljana. Katarina Kukovič, koordinatorka plesnih delavnic, sicer pa učiteljica in glasbenica ter Maja Stojanov iz Festivala Ljubljana.

Namen predstave je druženje otrok, da se med seboj spoznajo, ker prihajajo iz različnih krajev. Imajo pa tudi različno plesno in pevsko predznanje. Nekateri redno plešejo, spet drugi ne in so se ravno zaradi nove izkušnje odločili sodelovati ter so prišli po novo počitniško dogodivščino. Mnoge pritegne tudi sama lokacija - opera. Je pa za otroke to tudi poseben dogodek, sploh za tiste, ki niso vajeni javnega nastopanja. Res pa je tudi, da so tukaj tudi otroci, ki imajo gibalne težave in v predstavi so vsi potem enakovredni. To je res lepo videti, kako med seboj sodelujejo in plešejo na takšnem odru kot je ppera. Tukaj niso izpostavlejneni ocenam, ampak da dobijo priložnost, dobijo svojih nekaj minut pozornosti. 

Katarina Kukovič, koordinatorka predstave

Enis iz Ljubljane: "Prvič sem se preizkusil v plesni vlogi. Na trenutke je težko, ampak se bom potrudil po najboljpših močeh. V predstavi čaram, kar se mi zdi še posebej zanimivo."Enis iz Ljubljane: "Prvič sem se preizkusil v plesni vlogi. Na trenutke je težko, ampak se bom potrudil po najboljpših močeh. V predstavi čaram, kar se mi zdi še posebej zanimivo."

Maja Stojanov iz Festivala Ljubljana: Festival Ljubljana je k temu projektu pristopil skupaj z URI Soča. Želeli smo dati posebno plesno priložnost tudi otrokom, ki imajo gibalne težave, saj je glavni namen predstave druženje in spoznanje, da se vsi lahko pojavimo na odru. Hkrati je pomembno tudi sporočilo, ki ga želimo predati gledalcem, da nihče ni poopoln, vsi imamo svoje določene težave, prednosti in pomanjkljivosti, poti in cilje."Maja Stojanov iz Festivala Ljubljana: Festival Ljubljana je k temu projektu pristopil skupaj z URI Soča. Želeli smo dati posebno plesno priložnost tudi otrokom, ki imajo gibalne težave, saj je glavni namen predstave druženje in spoznanje, da se vsi lahko pojavimo na odru. Hkrati je pomembno tudi sporočilo, ki ga želimo predati gledalcem, da nihče ni poopoln, vsi imamo svoje določene težave, prednosti in pomanjkljivosti, poti in cilje."

Predstava bo na ogled 27. avgusta ob 18. uri v SNG Opera in balet Ljubljana. Kljub temu, da je vstop prost, si je potrebno pravočasno zagotoviti brezplačno vstopnico. Prejmete jo lahko na blagajni Križank, če ne bodo vse pošle, pa tudi eno uro pred predstavo na blagajni ljubljanske opere.  Predstava bo na ogled 27. avgusta ob 18. uri v SNG Opera in balet Ljubljana. Kljub temu, da je vstop prost, si je potrebno pravočasno zagotoviti brezplačno vstopnico. Prejmete jo lahko na blagajni Križank, če ne bodo vse pošle, pa tudi eno uro pred predstavo na blagajni ljubljanske opere.

Dvig roke in poklon! Dvig roke in poklon!

Ponavljanje istih gibov je potrebno tako dolgo, dokler koreografija ni popolno izvedena. Ponavljanje istih gibov je potrebno tako dolgo, dokler koreografija ni popolno izvedena.

Eni na levo, eni n desno - gremo akcija! Eni na levo, eni n desno - gremo akcija!

In še nekaj fotoutrinkov iz vaj: 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.