Pajki te poslušajo!

5. 9. 2019

Si že videl kdaj pajka z ušesi? Najbrž ne, ker poslušajo z drugim delom njihovega telesa. Kateri pa je najbolj strupeni pajek?

Čeprav nimajo bobničev in ušes, ti pajki, skriti v tvoji sobi, lahko prisluškujejo! Nekatere vrste pajkov lahko zaznavajo kar nekaj metrov oddaljene zvoke. Občutljivi so na zelo nizke zvočne frekvence, ki so podobne brenčanju čebel. Kako pa lahko brez ušes zaznavajo majhne tresljaje, ki jih povzroča zvok? To počnejo z dlačicami, ki jih imajo na nogah.   

Vendar pa pajki lahko slišijo le na suhem. Znanstveniki so dlačice na njihovih nogah pokrili z vodnimi kapljicami in ugotovili, da z mokrimi nogami niso več mogli zaznavati tresljajev, ki jih povzroča zvok.Vendar pa pajki lahko slišijo le na suhem. Znanstveniki so dlačice na njihovih nogah pokrili z vodnimi kapljicami in ugotovili, da z mokrimi nogami niso več mogli zaznavati tresljajev, ki jih povzroča zvok.

Poznamo več kot 37 tisoč pajkov, med njimi pa je le 25 takšnih, ki so nevarni ljudem. Največji pajek na svetu je doma v Braziliji in spada v podvrsto ptičjega pajka. Zraste lahko do velikosti šolskega zvezka! Pri nas si ptičjega pajka lahko ogledaš v živalskem vrtu.

Firbcologi so namesto tebe preverili, kako nevarni so ti velikani.

Ugriz tega velikega ptičjega pajka je bolj podoben piku čebele in ni smrtno nevaren. Eden najbolj strupenih in zato najnevarnejših pajkov na svetu je črna vdova. Preberi si še, zakaj pajki spletajo mreže, pa tudi, kako znanstveniki izdelujejo protistrup, ki lahko reši življenje tistemu, ki ga je ugriznil strupeni pajek.

Foto: EPA
Video: Firbcologi
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.