Adrenalin pred filmom!

7. 8. 2019

Včeraj je pred Vodnim mestom Atlantis potekal posebni družinski dogodek, ki je vključeval tri sklope: brezplačen obisk adrenalinskega parka, kratka predstavitev preživetja v naravi in ogled mladinsko-družinskega filma Raziskovalka Dora. Otrokom je bila prireditev neizmerno všeč, saj je več kot primerna za tople poletne večere, vključevala pa je, kot rečeno zelo poučen in zabaven ogled filma, kakor tudi dodatne adrenalinske vsebine. 

Takšen prihod nas je pričakal pred vhodom v adrenalinsko pustolovščino. Takšen prihod nas je pričakal pred vhodom v adrenalinsko pustolovščino.

Poletje je več kot primeren čas za ogled fimov na prostem, se strinjate? Poletje je več kot primeren čas za ogled fimov na prostem, se strinjate?

V filmu igra tudi znana ameriška igralka Eva Longoria. Pojavi se sicer le nekajkrat, kljub temu, da igra vlogo mame glavne igralke - raziskovalke Dore. V filmu igra tudi znana ameriška igralka Eva Longoria. Pojavi se sicer le nekajkrat, kljub temu, da igra vlogo mame glavne igralke - raziskovalke Dore.

Film govori o tem, kako deklica Dora uživa s staršema svoje raziskovalno življenje, ki je izjemno povezano z naravo. Živijo na obrobju džungle, Dora pa ima tudi svojega ljubljenčka - opico Škorenjc, s katero sta izjemna prijatelja. Kljub temu, da je Dora izjemno nadarjena in ogromno bere, jo starša nikakor ne moreta "pregovoriti", da se vpiše v srednjo šolo. Film govori o tem, kako deklica Dora uživa s staršema svoje raziskovalno življenje, ki je izjemno povezano z naravo. Živijo na obrobju džungle, Dora pa ima tudi svojega ljubljenčka - opico Škorenjc, s katero sta izjemna prijatelja. Kljub temu, da je Dora izjemno nadarjena in ogromno bere, jo starša nikakor ne moreta "pregovoriti", da se vpiše v srednjo šolo.

Zato se zvita starša spomnita zanimivega načrta: Doro pošljeta v Mehiko k bratrancu Diegu in svoji teti ter stricu. Dora v šoli seveda izstopa, saj je izjemno nadarjena in razgledana. Kmalu pa se spontano odvije prava avantura, v kateri reši svoja starša ter razišče skrivnost o izgubljenem mestu zlata. Med samo avanturo tako vidimo elemente "sobe pobega", kar mora druščina sredi džungle za preživetje rešiti marsikatero nalogo. Zato se zvita starša spomnita zanimivega načrta: Doro pošljeta v Mehiko k bratrancu Diegu in svoji teti ter stricu. Dora v šoli seveda izstopa, saj je izjemno nadarjena in razgledana. Kmalu pa se spontano odvije prava avantura, v kateri reši svoja starša ter razišče skrivnost o izgubljenem mestu zlata. Med samo avanturo tako vidimo elemente "sobe pobega", kar mora druščina sredi džungle za preživetje rešiti marsikatero nalogo.

Doro v večjem delu filma spremljamo kot najstnico, ki ima močno zakoreninjene vrednote kot so prijateljstvo, želja po vedno novem znanju, ekološki odnos do narave in pristno dobroto oziroma pomoč sočloveku in živalim. Ravno zaradi tega v šoli zelo izstopa. Zanimivo, da so pa film kljub temu, da se dogaja v Mehiki, snemali v Avstraliji. Doro v večjem delu filma spremljamo kot najstnico, ki ima močno zakoreninjene vrednote kot so prijateljstvo, želja po vedno novem znanju, ekološki odnos do narave in pristno dobroto oziroma pomoč sočloveku in živalim. Ravno zaradi tega v šoli zelo izstopa. Zanimivo, da so pa film kljub temu, da se dogaja v Mehiki, snemali v Avstraliji.

V ljubljanskem adrenalinskem parku sta na voljo dve adrenalinski stezi - za otroke od četrtega do okrog osmega leta in od osem let naprej (v njej se seveda lahko preizkusijo tudi starejši). V ljubljanskem adrenalinskem parku sta na voljo dve adrenalinski stezi - za otroke od četrtega do okrog osmega leta in od osem let naprej (v njej se seveda lahko preizkusijo tudi starejši).

Kdo si upa, kdo si upa? Kdo si upa, kdo si upa?

Vrsta za adrenalinski podvig je bila kar velika; kaj je namreč lepšega v poletnem večeru kot plezanje po visokih ovirah? Vrsta za adrenalinski podvig je bila kar velika; kaj je namreč lepšega v poletnem večeru kot plezanje po visokih ovirah?

Steza za mlajše otroke, ki so prav tako neizmerno uživali. Steza za mlajše otroke, ki so prav tako neizmerno uživali.

Za varnost je seveda zelo dobro poskrbljeno. Inštruktor nam je povedal, da vse proge redno preglejujejo, vsak udeleženec je tudi dobro pripet s pasom, tako da je dejansko nemogoče, da se komu kaj zgodi. Tudi, če komu zdrsne, ga pas obvaruje, vsak pa ima na glavi tudi čelado. Za varnost je seveda zelo dobro poskrbljeno. Inštruktor nam je povedal, da vse proge redno preglejujejo, vsak udeleženec je tudi dobro pripet s pasom, tako da je dejansko nemogoče, da se komu kaj zgodi. Tudi, če komu zdrsne, ga pas obvaruje, vsak pa ima na glavi tudi čelado.

Tudi število adrenalinskih udeležencev je omejeno in lahko vstopijo na progo le v določenih razmikih.Tudi število adrenalinskih udeležencev je omejeno in lahko vstopijo na progo le v določenih razmikih.

Adrenalinske nalogice so si med seboj precej različne in razdeljene v sklope. Adrenalinske nalogice so si med seboj precej različne in razdeljene v sklope.

Med vsakim sklopom je podest, kjer si udeleženci lahko malce odpočijejo. Vedno pa morajo tudi počakati, da nekdo, ki je še v sklopu nalogic pred njim, opravi te nalogice in šele nato lahko ta udeleženec stopi iz podesta in prične z adrenalinskimi podvigi. Med vsakim sklopom je podest, kjer si udeleženci lahko malce odpočijejo. Vedno pa morajo tudi počakati, da nekdo, ki je še v sklopu nalogic pred njim, opravi te nalogice in šele nato lahko ta udeleženec stopi iz podesta in prične z adrenalinskimi podvigi.

Hoja po mreži - s tem se adrenalinski podvig prične. Hoja po mreži - s tem se adrenalinski podvig prične.

Kocke v zraku - kdo si upa stopiti na njih? Kocke v zraku - kdo si upa stopiti na njih?

Še malo, še malo do podesta in zasluženega počitka! Še malo, še malo do podesta in zasluženega počitka!

Pajkova mreža, a kje je pajek? Pajkova mreža, a kje je pajek?

Krogi, krogi, zakaj se tako vrtite? Krogi, krogi, zakaj se tako vrtite?

Za vas smo pripravili tudi kratek videoposnetek, kjer si lahko ogledate, kakšna mora biti obvezna oprema, preden stopite na adrenalinski poligon. Posnetek je na voljo na Facebook strani slona Bansija. 

Kot je bilo videti in slišati, so se otroci neizmerno zabavali. Kot je bilo videti in slišati, so se otroci neizmerno zabavali.

Hitro, hitro, preden se film prične. Nekaterim je bil podvig tako všeč, da bi ga z lahkoto lahko opravili še enkrat. Hitro, hitro, preden se film prične. Nekaterim je bil podvig tako všeč, da bi ga z lahkoto lahko opravili še enkrat.

In hopla v valje! In hopla v valje!

Pajkova mreža je eden izmed zadnjih podvigov na poligonu za starejše od osem let. Pajkova mreža je eden izmed zadnjih podvigov na poligonu za starejše od osem let.

Mlajši poligon pa ima ovire postavljene na okrog dveh metrih oziroma malce manj. Mlajši poligon pa ima ovire postavljene na okrog dveh metrih oziroma malce manj.

Ko smo adrenalinski park obiskali mi, prav nikomur ni zrsnilo ali, da bi se pripetil slučaj, da bi kogar morali reševati. Ko smo adrenalinski park obiskali mi, prav nikomur ni zrsnilo ali, da bi se pripetil slučaj, da bi kogar morali reševati.

Hopla, adrenalinska četica s čeladami! Hopla, adrenalinska četica s čeladami!

Še malo, še malo! Še malo, še malo!

Pajkova mreža za mlajše. Pajkova mreža za mlajše.

Adrenalinski park je seveda najbolj zaseden v poletnem času, ko vreme z visokimi temperaturami kar kliče po aktivnostih.Adrenalinski park je seveda najbolj zaseden v poletnem času, ko vreme z visokimi temperaturami kar kliče po aktivnostih.

Platno je že pripravljeno za ogled filma. Platno je že pripravljeno za ogled filma.

Medtem pa je še malce časa za zadnje adrenalinske zasuke. Medtem pa je še malce časa za zadnje adrenalinske zasuke.

Hopla, hitro na cilj, da se bodo lahko preizkusili še drugi. Hopla, hitro na cilj, da se bodo lahko preizkusili še drugi.

Nihalo, ki se zaziblje - zanimiva izkušnja. Nihalo, ki se zaziblje - zanimiva izkušnja.

Hop - bom ujela brv na drugi strani? Hop - bom ujela brv na drugi strani?

Manjši poligon je imel tudi zelo priljubljeno zip line. Manjši poligon je imel tudi zelo priljubljeno zip line.

Starši so bili seveda ves čas ob svojih adrenalinskih "pajkih" in jih spodbujali ter fotografirali. Starši so bili seveda ves čas ob svojih adrenalinskih "pajkih" in jih spodbujali ter fotografirali.

Pred ogledom filma pa je sledil še kratka delavnica o preživetju v naravi. Pred ogledom filma pa je sledil še kratka delavnica o preživetju v naravi.

Seveda ni šlo tudi brez fotografiranja. Tokrat so udeleženci lahko poprijeli za kakšen gozdni rekvizit in naredili nevsakdanju džungelsko fotografijo. Seveda ni šlo tudi brez fotografiranja. Tokrat so udeleženci lahko poprijeli za kakšen gozdni rekvizit in naredili nevsakdanju džungelsko fotografijo.

Delavnica preživetja v naravi - kako zakuriti ogenj? Ne boste verjeli, ampak otrokom je šlo celo bolje kot staršem. Delavnica preživetja v naravi - kako zakuriti ogenj? Ne boste verjeli, ampak otrokom je šlo celo bolje kot staršem.

Že gori, že gori? Že gori, že gori?

Adrenalinski park Atlantis smo sicer obiskali že kmalu po otvoritvi. Prispevek vas čaka tukaj. 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.