So novodobna praznovanja namenjena otrokom ali staršem?

23. 7. 2019

Ali na njih svoje moči in družbeni status merijo predvsem starši ter kako, če sploh, takšne potrošne zabave vplivajo na razvoj vrednot pri otrocih?

Iz rojstnih dni je izginila prosta igra, z darili se tekmuje, s fotografijami praznovanj in popolne družine pa lovi všečke na družbenih omrežjih. Starši včasih želijo zasuti otroke z darili, ker na tak način povzdignejo sebe, darila se kupuje zaradi nuje obdarovanja in ne otrokove potrebe. Strokovnjaki zato novodobna razkošna praznovanja primerjajo z obredom uničevanjem daril - tega kot znak presežka obilja poznajo staroselske skupnosti. 

Z OTROŠKIMI ZABAVAMI SE VZPOSTAVLJA HIERARHIJA
Otroci opazujejo in primerjajo praznovanja med seboj. Tisti, ki lahko da več, je tudi bolj vpliven. Novodobna praznovanja otroških rojstnih dni zato presegajo mejo zdravega razuma, slabo vplivajo na razvoj otrokovih vrednot in odpirajo intimni družinski prostor javnosti. O problematiki so se pogovarjali v radijski oddaji Intelekta, ki ji lahko prisluhnete na dnu prispevka. 

 Iz rojstnih dni pa je izginil tudi izredno pomemben element za razvoj veščin - prosta igra. Na praznovanjih je po večini prisoten animator. Iz rojstnih dni pa je izginil tudi izredno pomemben element za razvoj veščin - prosta igra. Na praznovanjih je po večini prisoten animator.

STARŠI, NE NASEDAJTE SPLETNIM VPLIVNEŽEM
Praznovanja se danes po večini odvijajo v najetih prostorih. Obenem so se praznovanja z objavami preselila iz intimnega družinskega prostora v javni prostor in na javna družbena omrežja, kjer jih »navdihujejo« spletni vplivneži. Ana Ivandić, strokovnjakinja za marketing in kreativna direktorica agencije Innovatif priznava, da je sodelovanje z vplivneži postalo osrednja komponenta ciljnega komuniciranja in opozarja tudi, da gre včasih za sivo liso oglaševanja, saj so vplivneži za objave plačani. Ko otroci tudi preko teh omrežij vidijo, kako praznujejo drugi, tudi sami želijo takšno praznovanje in darila, velikokrat te želje po sanjskih praznovanjih starši poskušajo uresničiti. Strokovnjaki si zato želijo medijski zakon, ki bi reguliral takšno oglaševanje, ki je namenjeno otrokom. 

BREZ ANIMATORJEV KVALITETNEJŠE ZA RAVOJ OTROK
Zabave, na katerih so bili otroci bolj prepuščeni svoji kreativnosti in spontanemu kontaktu, ko so si na praznovanju tudi sami ustvarili svojo igro, so bile za razvoj njihovih veščin boljše, potrjujejo strokovnjaki."Prosta igra ima v razvoju otroka izreden pomen, otroku omogoča, da prevzame pobudo, ... vzpostaviti mora socialne odnose, nekoga povabiti k igri. V naslednjem koraku morajo določiti pravila, ... razrešiti nek konflikt, ... skozi to razvijajo mnoge sposobnosti," je izpostavil mladi raziskovalec s katedre za razvojno psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani Žan Lep. Za več informacij prisluhnite celotni radijski oddaji Intelekta.

Gostje oddaje Intelekta so bili antropolog iz ZRC SAZU Dan Podjed, strokovnjakinja za marketing Ana Ivandić in mladi raziskovalec s katedre za razvojno psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani Žan Lep.

A. S., E. V.
Foto: EPA
Avdio: Intelekta