Kamišibaj in Mala likovna akademija

22. 7. 2019

Letošnja že 8. Mala likovna akademija, ki je potekala vzporedno z 22. mednarodno likovno akademijo, nam je na zaključnem dogodku postregla s prav posebno gledališko poslastico. Po metodi kamišibaj smo namreč zraven razstavljenih izdelkov, slišali tudi dve povsem avtorski pravljici, ki sta nastali spontano v dneh trajanja kolonije. Tako mala likovna akademija kot mednarodna likovna akademija potekata v sklopu Festivala Ljubljana, ki nam skoraj vsak večer postreže s kakšnim koncertom, opero ali predstavo. 

Sicer pa so otroci zraven zgodbe in njim pripadajočim risbam izdelovali še lutke, barvali kamenčke in ustvarjali kolaž. Med njimi so se spletla nova prijateljstva in prav gotovo bodo spomini na letošnjo Malo likovno akademijo živeli še dolgo. 

Mlade umetnike smo na Pergoli obiskali že drugi dan, vabljeni k ogledu tega prispevka. 

Lesena škatla - obvezen pripomoček za metodo kamišibaj. Lesena škatla - obvezen pripomoček za metodo kamišibaj.

 Lutke - prav vsaka je zgodba zase, se strinjate? Lutke - prav vsaka je zgodba zase, se strinjate?

Peklensko dvorišče je zasijalo v umetniškem duhu. Peklensko dvorišče je zasijalo v umetniškem duhu.

Pisane lutke. Pisane lutke.

Ene črne, druge blond, videli smo pa tudi superjunaka Spidermana. Ene črne, druge blond, videli smo pa tudi superjunaka Spidermana.

Pobarvani kamenčki so prav tako svojevrstna umetnost. Pobarvani kamenčki so prav tako svojevrstna umetnost.

Sofija Pija se je odločila, da kamenček pobarva v barvah pikapolonice. Male likovne akademije se je udeležila že tretje leto. Sofija Pija se je odločila, da kamenček pobarva v barvah pikapolonice. Male likovne akademije se je udeležila že tretje leto. 

Festivalček - posebna figura, sestavljena iz poslikanih kamnov. Festivalček - posebna figura, sestavljena iz poslikanih kamnov.

Risbice. Risbice.

Fantje seveda ne morejo iz svoje kože in so narisali avtomobile ali pa superjunake. Fantje seveda ne morejo iz svoje kože in so narisali avtomobile ali pa superjunake.

še več zelo raznolikih risbic. še več zelo raznolikih risbic.

Po razstavi so otroci svoje izdelke vzeli domov.Po razstavi so otroci svoje izdelke vzeli domov.

Risbic resnično ni manjkalo. Risbic resnično ni manjkalo.

Ste tudi vi že kdaj barvali kamenčke? Ste tudi vi že kdaj barvali kamenčke?

Oblikovanje kostumov je bilo za otroke posebno doživetje. Oblikovanje kostumov je bilo za otroke posebno doživetje.

Koliko raznolikih lutk!Koliko raznolikih lutk!

Domišljija nima mej. Domišljija nima mej.

Še zadnji posvet pred pripovedovanjem zgodbe po metodi kamišibaj. Še zadnji posvet pred pripovedovanjem zgodbe po metodi kamišibaj.

Vsak udeleženec je narisal eno risbico in povedal stavek ali dva.Vsak udeleženec je narisal eno risbico in povedal stavek ali dva.

Lesena škatla je pred začetkom zgodbe zaprta. Lesena škatla je pred začetkom zgodbe zaprta.

Nato pa se škatla odpre in vidimo lahko določeno risbico. Nato pa se škatla odpre in vidimo lahko določeno risbico.

vsak udeleženec je po povedanem stavku, ki je bil del zgodbe, iz škatle odstranil risbico. vsak udeleženec je po povedanem stavku, ki je bil del zgodbe, iz škatle odstranil risbico.

ta tehnika pripovedovanja zgodb je zelo zanimiva tako za pripovedovalca kot za poslušalce. ta tehnika pripovedovanja zgodb je zelo zanimiva tako za pripovedovalca kot za poslušalce.  

Metoda kamišibaj prihaja sicer iz Japonske, a je poznana po celem svetu. Metoda kamišibaj prihaja sicer iz Japonske, a je poznana po celem svetu.  

Ste po tej metodi že kdaj slišali kakšno zgodbo? Ste po tej metodi že kdaj slišali kakšno zgodbo?

Kot lahko vidite, so bile risbice zelo pisane in raznolike.Kot lahko vidite, so bile risbice zelo pisane in raznolike.

Zgodba je bila neponovljiva in je v celoti nastala kot plod domišljije letošnjih udeležencev Male likovne akademije. Zgodba je bila neponovljiva in je v celoti nastala kot plod domišljije letošnjih udeležencev Male likovne akademije.

Skupina starejših je pripravila svojo zgodbo. Skupina starejših je pripravila svojo zgodbo.

Ni skrivnost, da so se v zgodbo prikradle princeske in superjunaki. Ni skrivnost, da so se v zgodbo prikradle princeske in superjunaki.

Na koncu pa so udeleženci prejeli še nagradico, ki jih bo spominjala na udeležbo na letošnji 8. Mali likovni akademiji. Na koncu pa so udeleženci prejeli še nagradico, ki jih bo spominjala na udeležbo na letošnji 8. Mali likovni akademiji.

Nekateri so že stari znanci tovrstne akademije, nekateri pa so se je udeležili letos prvič. Nekateri so že stari znanci tovrstne akademije, nekateri pa so se je udeležili letos prvič.

Kamišibaj se vedno zaključi z risbico na kateri piše konec. Kamišibaj se vedno zaključi z risbico na kateri piše konec.

Mlada umetnica. Mlada umetnica.

Izdelki, ki bodo otroke tudi doma spominjali na lepe in ustvarjalne počitnice. Izdelki, ki bodo otroke tudi doma spominjali na lepe in ustvarjalne počitnice.

Lutka in risbica. Lutka in risbica.  

Ni lepšega kot ustvarjanje, se strinjate? Ni lepšega kot ustvarjanje, se strinjate?

"Ime mi je Natalija, stara sem devet let in naredila sem začetek pravljice, ki predstavlja gore, kjer živijo ljudje in živali.""Ime mi je Natalija, stara sem devet let in naredila sem začetek pravljice, ki predstavlja gore, kjer živijo ljudje in živali."

Nasvidenje do prihodnjega leta, ko bo na vrsti že deveta Mala likovna akademija. Nasvidenje do prihodnjega leta, ko bo na vrsti že deveta Mala likovna akademija.

Sicer pa se Festival Ljubljana nadaljuje še vse poletje vse do 5. septembra. Skoraj vsak večer lahko obiščete kakšen koncert, baletno predstavo ali muzikal. Vabljeni, da preverite program na njihovi spletni strani. 

 Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.