Nasveti za varno rabo interneta med počitnicami

15. 7. 2019

Pouk se je končal in učenci ter dijaki že veselo uživajo poletne počitnice. Na voljo imajo veliko več prostega časa kot med šolskim letom, ki ga bodo zapolnili z različnimi dejavnostmi. Številni bodo več časa namenili tudi uporabi družabnih omrežij, aplikacij za sporočanje, za igranje videoiger in drugim dejavnostim, povezanim z mobilnimi telefoni in medmrežjem. Pri tem se bodo srečevali s številnimi tveganji, zaradi katerih jih bo lahko potneje »bolela glava«. Da bo čim manj zapletov, so na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v sklopu Fakultete za družbene vede, za otroke, najstnike in njihove starše pripravili nekaj nasvetov za varno in neproblematično rabo interneta med poletnimi počitnicami.

Drugih ljudi ne snemamo in fotografiramo brez dovoljenja, niti posnetkov ne delimo prek medmrežja, če nam tega izrecno ne dovolijo.

Vsaka fotografija je poseg v zasebnost. Zato je pomembno, da tistega, ki ga želimo fotografirati, pred tem vprašamo, ali nam to dovoli. Če želimo posnetek deliti z drugimi prek družabnih omrežij ali objaviti na internetu, prav tako pridobimo dovoljenje. To velja tudi, če želimo deliti posnetek v zaprtem krogu prijateljev (npr. preko aplikacije Snapchat). Tudi starši naj bi svoje otroke vprašali, ali dovolijo, da se njihova fotografija deli na družabnih omrežjih. Na tem mestu velja opozoriti tudi na posnetke otrok, ki jih starši naredijo na plaži. Takšni posnetki ne spadajo na družabna omrežja, saj obstaja potencialna nevarnost, da pride do zlorab takšnih fotografij.

Poskrbimo za nastavitve varnosti in zasebnosti na družabnih omrežjih in aplikacijah za sporočanje.

Pred odhodom na počitnice je primeren čas, da ponovno preverimo, ali so naši računi ustrezno zaščiteni in ali imamo vse svoje objave res zaščitene tako, da jih vidijo le tisti, za katere res želimo, da jih vidijo. Priporočamo, da so vse objave privzeto omejene na naše spletne prijatelje in niso javne, vključimo pa tudi vse varnostne elemente, da preprečimo morebitne vdore v račun.

Uporabljajmo dobro geslo in ga ne delimo z drugimi.

Geslo je kot ključ. Z njim varujemo podatke v digitalni obliki. Poskrbimo, da imamo vse dostope do osebnih podatkov, družabnih omrežij in tudi mobilnega telefona zaščitene z geslom. Dobro geslo ima vsaj deset znakov, velike in male črke, številke in posebne znake, kot so npr. @!-+*. Gesel nikoli ne delimo z drugimi.

Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta. Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta.

Marko Puschner, Točka ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Fakulteta za družbene vede UL

Foto: Pixabay in Marko Puschner osebni arhiv

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.