Kako je bilo sinhronizirati Levjega kralja?

15. 7. 2019

Eden izmed letošnjih težko pričakovanih filmov Levji kralj, ki je po 25 letih v novi različici prišel na filmska platna tudi v Sloveniji, je v nedeljo, 14. julija, doživel svojo slavnostno predpremiero. Pogovarjali smo se z nekaterimi sodelujočimi, ki so svoj glas posodili posameznim likom. Vas zanima, kako je biti Simba, Nala, Zazu in drugi? 

Videoposnetek s slovensko sinhronizirano pesmijo Hakuna Matata iz animiranega filma iz leta 1994.

Poglejmo zdaj, kako je bilo na slavnostni premieri v ljubljanskem Koloseju, kamor prihaja film 17. julija še enkrat, na reden program pa se bo uvrstil od 18. julija naprej. 

Pevka Maja Založnik je v filmu odpela dve pesmi, ki jih v originalu poje Beyonce - Sing (Duša) in Can You Feel  the Love Tonight (Ali lahko nocoj začutiš ljubezen). Na vprašanje, kako je prišlo do sodelovanja, je Maja razložila: "Preko enega prijatelja sem dobila kontakt za studio Ritem, kjer sinhronizirajo risanke. Poklicala sem jh, da si želim sinhronizirati, če bi kadar koli kaj potrebovali. No, in potem so me povabili na poskusno snemanje za Levjega kralja. Sem odpela ti dve pesmi in sinhronizirala dialoge. Po enem mesecu so me klicali, da me je Disney potrdil. Da bom torej lahko odpela ti dve pesmi, za dialoge pa nisem bila izbrana. To, da sem lahko posnela ti dve pesmi, ki jih v originalu poje Beyonce, je zame ogromna čast, zadovoljstvo in res sem počaščena, da sem sedaj lahko tukaj na premieri. To je zame sicer moja povsem prva sinhronizacija."Pevka Maja Založnik je v filmu odpela dve pesmi, ki jih v originalu poje Beyonce - Sing (Duša) in Can You Feel the Love Tonight (Ali lahko nocoj začutiš ljubezen). Na vprašanje, kako je prišlo do sodelovanja, je Maja razložila: "Preko enega prijatelja sem dobila kontakt za studio Ritem, kjer sinhronizirajo risanke. Poklicala sem jh, da si želim sinhronizirati, če bi kadar koli kaj potrebovali. No, in potem so me povabili na poskusno snemanje za Levjega kralja. Sem odpela ti dve pesmi in sinhronizirala dialoge. Po enem mesecu so me klicali, da me je Disney potrdil. Da bom torej lahko odpela ti dve pesmi, za dialoge pa nisem bila izbrana. To, da sem lahko posnela ti dve pesmi, ki jih v originalu poje Beyonce, je zame ogromna čast, zadovoljstvo in res sem počaščena, da sem sedaj lahko tukaj na premieri. To je zame sicer moja povsem prva sinhronizacija."

Fotografiranja na dan premiere seveda ni manjkalo. Fotografiranja na dan premiere seveda ni manjkalo.

Palačinkar Aljaž Deu z ženo Tino in njunimi tremi sinovi. Matjaž in Tina sta po ogledu filma pripravila tudi slastne Palačinke Takoj, ki so šle za med. Palačinkar Aljaž Deu z ženo Tino in njunimi tremi sinovi. Matjaž in Tina sta po ogledu filma pripravila tudi slastne Palačinke Takoj, ki so šle za med.

Igralec Primož Vrhovec se je prelevil v zlobno hijeno Azizi, ki je nastrojena proti Simbi oziroma je v krdelu zlobnega strica Scarja. Primož je za naš portal povedal: "Sinhroniziral sem že večkrat, sedaj je šlo vse skupaj preko Disneyja. Najprej smo naredili poskusno snemanje, ki so ga morali oni potrditi, nato pa se je pričelo  zares. So pa kar strogi, moram reči, kontrola je bila tokrat precej na nivoju. Glede na mojo vlogo, sem na snemanje prišel samo enkrat, tako da sem posamezne dialoge takrat odigral v kosu. Moja vloga je bila takšna, da smo v dveh urah bili konec. Ko si enkrat utečen, to potem ni več takšen problem. Režiser je pa ves čas zraven in te usmerja. Je pa pri teh zadevah tako, da se gleda original in moraš ti loviti njihovo intonacijo, se pravi, da se čim bolj približaš originalu. Predvsem gre tukaj za melodiko in da se slovenski jezik čim bolj usede na usta bom rekel, izvirnemu angleškemu." Igralec Primož Vrhovec se je prelevil v zlobno hijeno Azizi, ki je nastrojena proti Simbi oziroma je v krdelu zlobnega strica Scarja. Primož je za naš portal povedal: "Sinhroniziral sem že večkrat, sedaj je šlo vse skupaj preko Disneyja. Najprej smo naredili poskusno snemanje, ki so ga morali oni potrditi, nato pa se je pričelo zares. So pa kar strogi, moram reči, kontrola je bila tokrat precej na nivoju. Glede na mojo vlogo, sem na snemanje prišel samo enkrat, tako da sem posamezne dialoge takrat odigral v kosu. Moja vloga je bila takšna, da smo v dveh urah bili konec. Ko si enkrat utečen, to potem ni več takšen problem. Režiser je pa ves čas zraven in te usmerja. Je pa pri teh zadevah tako, da se gleda original in moraš ti loviti njihovo intonacijo, se pravi, da se čim bolj približaš originalu. Predvsem gre tukaj za melodiko in da se slovenski jezik čim bolj usede na usta bom rekel, izvirnemu angleškemu."

Igralec in ustvarjalec, predvsem tudi sinhronizator in režiser že mnogih animiranih filmov pri nas, Jernej Kuntner: "Tokrat to ni bil moj projekt, ampak ga je opravil moj kolega, režiser Uroš Buh in grem sedaj pogledat, kaj so naredili. Jaz sem le nekako njegov mentor, tako da me veseli, da so naredili nekaj kakovostnega in dobrega in komaj čakam, da vidim celoten izdelek," je povedal pred odhodom v kinodvorano.Igralec in ustvarjalec, predvsem tudi sinhronizator in režiser že mnogih animiranih filmov pri nas, Jernej Kuntner: "Tokrat to ni bil moj projekt, ampak ga je opravil moj kolega, režiser Uroš Buh in grem sedaj pogledat, kaj so naredili. Jaz sem le nekako njegov mentor, tako da me veseli, da so naredili nekaj kakovostnega in dobrega in komaj čakam, da vidim celoten izdelek," je povedal pred odhodom v kinodvorano.

Slovenska sinhronizacijska ekipa na predpremieri v ljubljanskem Koloseju. Nekateri sodelujoči, med njimi tudi Tilen Artač, Uroš Smolej, Klemen Slakonja, Igor Štamulak, Sebastijan Cavazza, Alenka Tetičkovič in drugi so bili žal na dopustu. Kljub temu se je dvorana v Koloseju šibila od obiskovalecev, saj je bilo prostih sedežev moč prešteti na prste ene roke. Slovenska sinhronizacijska ekipa na predpremieri v ljubljanskem Koloseju. Nekateri sodelujoči, med njimi tudi Tilen Artač, Uroš Smolej, Klemen Slakonja, Igor Štamulak, Sebastijan Cavazza, Alenka Tetičkovič in drugi so bili žal na dopustu. Kljub temu se je dvorana v Koloseju šibila od obiskovalecev, saj je bilo prostih sedežev moč prešteti na prste ene roke.

Rem iz Ljubljane, ki je glas posodil Simbi, ko je le-ta še mladiček: "Moja sošolka je hčerka od Jerneja Kuntnerja in so me povabili, da bi poskusil. Šlo mi je dobro in tako se je pričelo sodelovanje. Nisem pa sedaj prvič simhroniziral, ampak sem glas posodil že v filmu Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2. Obakrat je bilo zelo zabavno, tokrat pa res nisem vedel, da bi lahko bil Simba. Zelo mi je zanimivo simhronizirati. Vmes gledaš risanko, se pravi film, da vidiš svoj lik in potem glede na ustrezen dialog prebereš stavek. To je res takšna posebna izkušnja."Rem iz Ljubljane, ki je glas posodil Simbi, ko je le-ta še mladiček: "Moja sošolka je hčerka od Jerneja Kuntnerja in so me povabili, da bi poskusil. Šlo mi je dobro in tako se je pričelo sodelovanje. Nisem pa sedaj prvič simhroniziral, ampak sem glas posodil že v filmu Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2. Obakrat je bilo zelo zabavno, tokrat pa res nisem vedel, da bi lahko bil Simba. Zelo mi je zanimivo simhronizirati. Vmes gledaš risanko, se pravi film, da vidiš svoj lik in potem glede na ustrezen dialog prebereš stavek. To je res takšna posebna izkušnja."

Glas posoditi mlademu Simbi je seveda velika čast, saj gre za glavno vlogo, zaraven očeta Mufase, ki ga pa žal drugo polovico filma več ni. Mufaso je odigral Sebastian Cavazza, za katerega je marsikdo rekel: "Pravega so izbrali, on res zna zarjoveti kot pravi lev z grivo!"Glas posoditi mlademu Simbi je seveda velika čast, saj gre za glavno vlogo, zaraven očeta Mufase, ki ga pa žal drugo polovico filma več ni. Mufaso je odigral Sebastian Cavazza, za katerega je marsikdo rekel: "Pravega so izbrali, on res zna zarjoveti kot pravi lev z grivo!"

Vita iz Škofje Loke: "Hodim na solo petje k Maraayi in me je ona v bistvu prijavila na to avdicijo, da se malce preizkusim še v teh vodah. Šla sem na poskusno snemanje in so me sprejeli. Igrala sem mlado Nalo, ki je najboljša prijateljica Simbe in kasneje tudi njegovo dekle. To je ta vloga, ki jo v izvirniku igra Beyonce, ampak šele takrat, ko Nala že odraste, jaz pa sem posodila glas mladički Nali. Tudi pojem, s Simbo imava eno pesem. Na snemanje sem šla samo enkrat, je pa vse skupaj potekalo okrog tri ure. Smo naredili kar v kosu. Pogledala sem si tudi staro verzijo Levjega kralja iz leta 1994, tako da sem že takrat videla in bila malce bolj pozorna, kakšno vlogo ima Nala. Potem pa so mi še ostali, s katerimi smo delali, povedali, kakšno razpoloženje moram igrati, da sem se lažje vživela. Meni je bilo res super. Zame je to bilo sedaj prvič in je res zanimiva izkušnja."Vita iz Škofje Loke: "Hodim na solo petje k Maraayi in me je ona v bistvu prijavila na to avdicijo, da se malce preizkusim še v teh vodah. Šla sem na poskusno snemanje in so me sprejeli. Igrala sem mlado Nalo, ki je najboljša prijateljica Simbe in kasneje tudi njegovo dekle. To je ta vloga, ki jo v izvirniku igra Beyonce, ampak šele takrat, ko Nala že odraste, jaz pa sem posodila glas mladički Nali. Tudi pojem, s Simbo imava eno pesem. Na snemanje sem šla samo enkrat, je pa vse skupaj potekalo okrog tri ure. Smo naredili kar v kosu. Pogledala sem si tudi staro verzijo Levjega kralja iz leta 1994, tako da sem že takrat videla in bila malce bolj pozorna, kakšno vlogo ima Nala. Potem pa so mi še ostali, s katerimi smo delali, povedali, kakšno razpoloženje moram igrati, da sem se lažje vživela. Meni je bilo res super. Zame je to bilo sedaj prvič in je res zanimiva izkušnja."

Manjkalo ni niti plišastih igrač. Manjkalo ni niti plišastih igrač.

Blogerka Tamara Fortuna s hčerkama in pevko Majo Založnik. Blogerka Tamara Fortuna s hčerkama in pevko Majo Založnik.

Če gremo gledati film o levih, se je seveda temu primerno tudi obnašati - pozor, pazite se treh levinj. Če gremo gledati film o levih, se je seveda temu primerno tudi obnašati - pozor, pazite se treh levinj.

Po ogledu filma pa ni bila na voljo le ena torta, ampak kar tri z motivi Levjega kralja. Vanjo je najprej zarezala sinhronizacijska ekipa. Po ogledu filma pa ni bila na voljo le ena torta, ampak kar tri z motivi Levjega kralja. Vanjo je najprej zarezala sinhronizacijska ekipa.

Kljub temu, da je bila dvorana nabito polna, je vsak lahko poskusil vsaj košček torte. Kljub temu, da je bila dvorana nabito polna, je vsak lahko poskusil vsaj košček torte.

Prva torta. Prva torta.

Druga okrogla poslatica. Druga okrogla poslatica.

In še tretja okrogla poslastica. Vse torte so pripravili v slaščičarni Torte Špela. In še tretja okrogla poslastica. Vse torte so pripravili v slaščičarni Torte Špela.

Zraven tort so bile na voljo tudi Palačinke Takoj, ki jih peče palačinkar Aljaž. Zraven tort so bile na voljo tudi Palačinke Takoj, ki jih peče palačinkar Aljaž.

Palačinke se hitro pečejo in postrežejo še tople - le kdo bi se jih branil? Palačinke se hitro pečejo in postrežejo še tople - le kdo bi se jih branil?

Različne marmelade ali čokoladni namaz; to je sedaj vprašanje. Različne marmelade ali čokoladni namaz; to je sedaj vprašanje.

Teknile so staršem, otrokom, kakor tudi vsem ustvarjalcem. Teknile so staršem, otrokom, kakor tudi vsem ustvarjalcem.

Palačinke Takoj so sicer zmes, za katero potrebujete le vodo in ponev, da jih spečete. So pa na voljo iz štirih različnih mok: navadne pšenične bele, riževe, ajdove in polnozrnate pirine. Postrežete jih lahko z različnimi namazi, sadjem, pripravite celo na sladek ali slan način. Palačinke Takoj so sicer zmes, za katero potrebujete le vodo in ponev, da jih spečete. So pa na voljo iz štirih različnih mok: navadne pšenične bele, riževe, ajdove in polnozrnate pirine. Postrežete jih lahko z različnimi namazi, sadjem, pripravite celo na sladek ali slan način.

Palačinke Takoj in značilen palačinkarski pogled. Palačinke Takoj in značilen palačinkarski pogled.

Kakšne so bile pa torte? Sadne in čokoladne.  Kakšne so bile pa torte? Sadne in čokoladne.

Palačinkar Aljaž, sodelavka distributerja 2i film in Tina, žena palačinkarja ter sodelavka za pr pri Koloseju. Palačinkar Aljaž, sodelavka distributerja 2i film in Tina, žena palačinkarja ter sodelavka za pr pri Koloseju.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.