Ustvarjalnost na Pergoli pri Križankah

16. 7. 2019

Že 8. poletje zapovrstjo so osnovnošolci, kakor tudi njihovi starejši mednarodni prijatelji, ki to počnejo že 22 let, zavzeli Pergolo pri Križankah, kjer z vsemi mogočimi akvareli, škarjami, pisanimi risalnimi papirji, pobarvanimi kamenčki in platni, skupaj ustvarjajo in čakajo na petek, ko bodo lahko svoja dela predstavili širšemu občinstvu. 

 Tako veseli so bili ob našem obisku. Povedali so nam, da pripravljajo za predstavitev zgodbico po metodi kamišibaj. Tako veseli so bili ob našem obisku. Povedali so nam, da pripravljajo za predstavitev zgodbico po metodi kamišibaj.

   Gre za starodavno japonsko tehniko pripovedovanja zgodb (v japonščini kami pomeni papir, šibaj pa gledališče). Torej bi lahko rekli, da s to tehniko s pomočjo papirja ustvarjamo gledališče. Posebnost te tehnike je, da so risbe oziroma ilustracije ali kakšna druga risalna tehnika (npr. mozaik, lepljenka in podobno) vložene v lesen oder (ohišje), ki se imenuje butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menjava slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Slik je lahko poljubno, z njihovo pomočjo pripovedovalec, kakor tudi občinstvo lažje sledijo zgodbi. Tudi pripovedovalcev je lahko več, kakor jih bo na predstavitvi ob zaključku teh tematskih delavnic. Gre za starodavno japonsko tehniko pripovedovanja zgodb (v japonščini kami pomeni papir, šibaj pa gledališče). Torej bi lahko rekli, da s to tehniko s pomočjo papirja ustvarjamo gledališče. Posebnost te tehnike je, da so risbe oziroma ilustracije ali kakšna druga risalna tehnika (npr. mozaik, lepljenka in podobno) vložene v lesen oder (ohišje), ki se imenuje butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menjava slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Slik je lahko poljubno, z njihovo pomočjo pripovedovalec, kakor tudi občinstvo lažje sledijo zgodbi. Tudi pripovedovalcev je lahko več, kakor jih bo na predstavitvi ob zaključku teh tematskih delavnic.

Letos bodo mladi umetniki pomešani med starejše, ki ustvarjajo v okviru 22. mednarodne likovne akademije, tematske delavnice za mlade pa so že tudi dobro utečene in potekajo osmo leto. Vsi skupaj ustvarjajo na Pergoli. Letošnja novost je, da je ena mentorica ves teden, to pa s tem razlogom, da bo točno vedela, kaj morajo še zvaditi, da bo na koncu predstavitev potekala brezhibno. Ker bodo vsak dan ustvarjali na drugo vodeno temo, npr. kolaž, risanje na platno, lutka pripoveduje, kostumi in podobno. Skozi ves teden torej ustvarjajo, v petek pa bodo sami otvorili to razstavo, ki jo bodo skozi vse te slike in dejavnosti pripravili v obliki zgodbe po metodi kamišibaj. Vso to celotedensko ustvarjanje na različne tematike bodo torej povezali v eno zgodbo, ki jo bodo predstavili staršem in ostalim obiskovalcem. 

Kako se prijaviti na te tamtske delavnice?

Vsako leto v prvem tednu maja na naši spletni strani potekajo prijave na to brezplačno likovno akademijo, ampak ker je zanimanje tako veliko, potem naredimo tako, da jih uvrstimo v čakalno listo, predvsem zato, če so kakšne odpovedi, da potem lahko s kom, ki si tudi želi udeležbe, to nadomestimo. Vsako leto je prostora za okrog 30 udeležencev, letos jih je 27. 

Maja Stojanov iz Festivala Ljubljana.

Mladi umetniki so bili zelo veseli, da se lahko vsak dan naučijo kaj novega in preizkušajo svoje ročne spretnosti. Mladi umetniki so bili zelo veseli, da se lahko vsak dan naučijo kaj novega in preizkušajo svoje ročne spretnosti.

Ajda, 6 let: "Najbolj mi je bilo do sedaj všeč, ko smo risali pravljico. Jaz sem narisala grad in travo, ki bo tudi del kamišibaj pravljice. Danes pa smo risali na kamne. To tudi rada počnem. Do sedaj sem že dvakrat risala na kamne. Prvič sem risala, ko sem bila na morju in smo jaz, mami in sestrica narisali nas, torej našo celo družino. Drugič pa sem risala na Hvaru s Hanino sošolko. Na kamne smo narisale pikapolonice. To imamo še sedaj doma in je magnet. Danes sem pa na kamen narisala punčko."Ajda, 6 let: "Najbolj mi je bilo do sedaj všeč, ko smo risali pravljico. Jaz sem narisala grad in travo, ki bo tudi del kamišibaj pravljice. Danes pa smo risali na kamne. To tudi rada počnem. Do sedaj sem že dvakrat risala na kamne. Prvič sem risala, ko sem bila na morju in smo jaz, mami in sestrica narisali nas, torej našo celo družino. Drugič pa sem risala na Hvaru s Hanino sošolko. Na kamne smo narisale pikapolonice. To imamo še sedaj doma in je magnet. Danes sem pa na kamen narisala punčko."

Tiara: "Danes in včeraj mi je bilo zelo všeč. Se ne morem odločiti, kateri dan mi je bilo najboljše. V resnici mi je bilo oba. Zelo sem vesela, da sem se sploh vpisala na te delavnice, ker so mi zelo všeč. Na risbico, ki bo pri kamišibaj sem narisala naravo, eno skalo in slap oziroma potoček - nekaj takega." Na vprašanje, ali tudi sicer rada riše, je odgovorila, da zelo rada. Tiara: "Danes in včeraj mi je bilo zelo všeč. Se ne morem odločiti, kateri dan mi je bilo najboljše. V resnici mi je bilo oba. Zelo sem vesela, da sem se sploh vpisala na te delavnice, ker so mi zelo všeč. Na risbico, ki bo pri kamišibaj sem narisala naravo, eno skalo in slap oziroma potoček - nekaj takega." Na vprašanje, ali tudi sicer rada riše, je odgovorila, da zelo rada. 

Iza: "Jaz sem narisala pravljico Volk in sedem kozličkov. Všeč mi je pa tukaj, ker veliko ustvarjamo in smo vsi zelo veseli." Iza: "Jaz sem narisala pravljico Volk in sedem kozličkov. Všeč mi je pa tukaj, ker veliko ustvarjamo in smo vsi zelo veseli." 

Lila Iz Ljubljane, 12 let: "Na te delavnice hodim že tri leta in mi je zelo všeč, ker se vedno kaj novega naučimo. Imam tudi prijetno družbo, pa še z mano je moja sestrična in sestrica. Drugače pa kar rada ustvarjam, ne toliko rišem, bolj slikam. Najraje slikam naravo, kakšna drevesa ali nebo, predvsem oblake in pokrajino." Ajda stara 14 let (z očali): "Sem iz okolice Vrhnike. Tudi jaz obiskujem te delavnice že tri leta. najraje pa rišem portrete. Čeprav je to najbolj zahtevno, mi je najbolj všeč. Lani smo jih delali in sem res uživala."Lila Iz Ljubljane, 12 let: "Na te delavnice hodim že tri leta in mi je zelo všeč, ker se vedno kaj novega naučimo. Imam tudi prijetno družbo, pa še z mano je moja sestrična in sestrica. Drugače pa kar rada ustvarjam, ne toliko rišem, bolj slikam. Najraje slikam naravo, kakšna drevesa ali nebo, predvsem oblake in pokrajino." Ajda stara 14 let (z očali): "Sem iz okolice Vrhnike. Tudi jaz obiskujem te delavnice že tri leta. najraje pa rišem portrete. Čeprav je to najbolj zahtevno, mi je najbolj všeč. Lani smo jih delali in sem res uživala."

Kako je torej bilo lani na 7. Mali likovni akademiji? Vabljeni na ogled te fotogalerije iz zadnjega dneva, ko je tudi potekala predstavitev za starše in ostale obiskovalce.  

 Tudi Ana Marija se je delavnic udeležila že večkrat. Povedala nam je, da ji je zelo všeč, ker je vsako leto nekaj povsem novega, da spozna veliko novih prijateljev in se vedno nauči kaj zanimivega. Tudi Ana Marija se je delavnic udeležila že večkrat. Povedala nam je, da ji je zelo všeč, ker je vsako leto nekaj povsem novega, da spozna veliko novih prijateljev in se vedno nauči kaj zanimivega.

 In smo jih našli - poslikani kamni. In smo jih našli - poslikani kamni.

 Barve; brez teh risarskih pripomočkov pa res ne gre! Barve; brez teh risarskih pripomočkov pa res ne gre!

 Da otroci ne bodo pozabili zgodbe po metodi kamišibaj, jo vsak dan, preden se razidejo ponovijo. Da otroci ne bodo pozabili zgodbe po metodi kamišibaj, jo vsak dan, preden se razidejo ponovijo.

 Nekateri so se male likovne kolonije udeležili prvič, spet drugi so pa že stari znanci. Nekateri so se male likovne kolonije udeležili prvič, spet drugi so pa že stari znanci.

 Hitro, hitro, zložimo kamne v obliki lutke. Kje bo glava, kje bo trup? Na roke ne pozabite in noge! Hitro, hitro, zložimo kamne v obliki lutke. Kje bo glava, kje bo trup? Na roke ne pozabite in noge!

 Sicer uradno po dnevih potekajo te tematske delavnice: kolaž (sestavljanka iz različnih materialov in oblik. Za kolažno tehniko bodo uporabili različne predmete in materiale in jih pritrdili na podlago). Drugi dan je delavnica lutka pripoveduje, v sredo oblikovanje kostumov in v četrtek slikanje na platno v družbi odraslih udeležencev mednarodne likovne akademije. Sicer uradno po dnevih potekajo te tematske delavnice: kolaž (sestavljanka iz različnih materialov in oblik. Za kolažno tehniko bodo uporabili različne predmete in materiale in jih pritrdili na podlago). Drugi dan je delavnica lutka pripoveduje, v sredo oblikovanje kostumov in v četrtek slikanje na platno v družbi odraslih udeležencev mednarodne likovne akademije. 

Tudi časa za sproščeno druženje in zabavo ne manjka. Tudi časa za sproščeno druženje in zabavo ne manjka.

Pa smo jo našli - lutko iz kamnov, ki so sicer še beli. Pa smo jo našli - lutko iz kamnov, ki so sicer še beli.

Lutka vendar mora biti oblečena; in to v barvite kamne. Lutka vendar mora biti oblečena; in to v barvite kamne.

Delovna površina. Delovna površina.

Različne naloge so otrokom zelo všeč, ker seveda nihče ne mara dolgočasja. Različne naloge so otrokom zelo všeč, ker seveda nihče ne mara dolgočasja.

Valentina Agostini Pregelj: "Zaključujem študij na ALU v Ljubljani (Akademija za likovno umetnost). Sicer sem iz Kopra. Slike sem se lotila tako, kot se jih ponavadi lotevam, to je s plastmi, sedaj pa me čakajo še figure. Želim narediti tri. Ideja je, da prikažem težo pritiska, ki ga doživlja sodobni človek in to iz vseh strani. Ta slika kot jo vidimo sedaj, je sicer še v nastajanju, ker me čaka še kar nekaj dela."Valentina Agostini Pregelj: "Zaključujem študij na ALU v Ljubljani (Akademija za likovno umetnost). Sicer sem iz Kopra. Slike sem se lotila tako, kot se jih ponavadi lotevam, to je s plastmi, sedaj pa me čakajo še figure. Želim narediti tri. Ideja je, da prikažem težo pritiska, ki ga doživlja sodobni človek in to iz vseh strani. Ta slika kot jo vidimo sedaj, je sicer še v nastajanju, ker me čaka še kar nekaj dela."

Ivan Balažević Iz Hrvaške:" Sem akademski slikar iz Reke na Hrvaškem. Tako kot vsi, sem naredil dve sliki. Povezujem Plečnika in njegovo arhitekturno idejo z mediteransko arhitekturo. Poskušal sem updobiti tudi zlati rez, ki je značilna zanj v vsakem kraju in vsaki arhitekturi. Na prvi sliki sem narisal svetilnik, ki je simbol mediteranske arhitekture in na drugi stolp, ki je moja asociacija na Plečnika oziroma Ljubljano in celotno Slovenijo. Želel sem namreč upodobiti nekako to povezavo med Slovenijo in Hrvaško."Ivan Balažević Iz Hrvaške:" Sem akademski slikar iz Reke na Hrvaškem. Tako kot vsi, sem naredil dve sliki. Povezujem Plečnika in njegovo arhitekturno idejo z mediteransko arhitekturo. Poskušal sem updobiti tudi zlati rez, ki je značilna zanj v vsakem kraju in vsaki arhitekturi. Na prvi sliki sem narisal svetilnik, ki je simbol mediteranske arhitekture in na drugi stolp, ki je moja asociacija na Plečnika oziroma Ljubljano in celotno Slovenijo. Želel sem namreč upodobiti nekako to povezavo med Slovenijo in Hrvaško."

Ta umetnik se skorajda ni dal zmotiti. Ta umetnik se skorajda ni dal zmotiti.

Pergola v teh dneh kar žari od umetnosti. Pergola v teh dneh kar žari od umetnosti.

Slika, ki tudi še ni dokončana, nas prav zanima, kakšen bo končni izdelek. Slika, ki tudi še ni dokončana, nas prav zanima, kakšen bo končni izdelek.

Tudi veja je lahko odličen pripomoček za umetniško ustvarjanje. Tudi veja je lahko odličen pripomoček za umetniško ustvarjanje.

Še nekaj umetnij, ki skrivajo svojo zgodbo. Še nekaj umetnij, ki skrivajo svojo zgodbo.

Kot lahko vidite, ima vsak umetnik resnično svoj stil. Predsatvili ga bodo skozi zgodbo, kaj so imeli v mislih in kaj njihova slika pripoveduje v Viteški dvorani v petek, 19. julija ob 12. uri. Kot lahko vidite, ima vsak umetnik resnično svoj stil. Predsatvili ga bodo skozi zgodbo, kaj so imeli v mislih in kaj njihova slika pripoveduje v Viteški dvorani v petek, 19. julija ob 12. uri.

Vreme se ves teden obeta odlično, tako da bodo umetniki lahko dodobra uživali na Pergoli ob dvorani Križank. Vreme se ves teden obeta odlično, tako da bodo umetniki lahko dodobra uživali na Pergoli ob dvorani Križank.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.