Dudožer in Jakova duda

0 - 6 let

10. 7. 2019

Danes vam bomo predstavili pravljico, ki ne samo, da je neizmerno posebna, drzna in prikupna, ampak ima tudi poučno in pedagoško-prijazno sporočilo, ki bo v veliko pomoč staršem. Tako otroci kot starši se namreč v določenem obdobju soočijo s pojavom: kako otroka odvaditi od dude? Kako otroku približati svet, kjer duda nima svojega prostora? 

"Nekoč je opazil, da čisto majceni otroci radi žvečijo neko čudno stvar. Slišal je, da ji pravijo duda. "O, kako si jo želim poskusiti!" je vzdihoval. Od silne želje se mu je kar kadilo iz gobčka."Nekoč je opazil, da čisto majceni otroci radi žvečijo neko čudno stvar. Slišal je, da ji pravijo duda. "O, kako si jo želim poskusiti!" je vzdihoval. Od silne želje se mu je kar kadilo iz gobčka.

Avtorica knjige, sicer novinarka Katja Božič, je ob predstavitvi slikanice najprej razložila, zakaj se jo je sploh odločila napisati.

"Moj sin se dolgo časa ni ločil od dude (takrat je bil star že okrog tri leta). Poskušali smo ga odvaditi z različnimi metodami, brala sem nasvete, prav nič se ni zdelo optimistično, da bi pozabil nanjo. Potem pa sem se domislila nekoliko drugačne, sicer malce krute potegavščine. Malce sem jo odrezala ob robu, kjer se sesa. Bila je dobesedno narezljana na tistem delu. S partnerjem sva mu rekla, da je ponoči prišel zmaj in je odgriznil dudo. Jaka je po tem, kako je izgledala in sploh "kakšen čuden okus" je imela v takšnem stanju, ni več maral. Zato sem mu predlagala: "Kaj, če bi dudo nastavil na polico Dudkovi vili v zameno za darilo?" Jaka se je strinjal in tako se je poslovil od svoje prijateljice dude. Jaka je zdaj star okrog sedem let in je knjigo, v kateri ima seveda on, zraven Dodožerja, glavno vlogo, celo prebral za bralno značko. Zelo je ponosen, da ima svojo knjigo."

Dudožer je poseben zmaj. Še sam ni vedel, da mu bodo dude tako okusne. Joj, koliko otrok je pretental, da so mislili, kako so v parku izgubili svojo dudo. Dudožer je poseben zmaj. Še sam ni vedel, da mu bodo dude tako okusne. Joj, koliko otrok je pretental, da so mislili, kako so v parku izgubili svojo dudo.

Ilustratorka Ksenija Konvalinka je razložila, da si za ilustracije vedno rada vzame čas in da jih ustvarja s pomočjo računalniškega programa, ki ga ima na tablici. Tako ustvarjanje sploh ni "delo", ampak sprostitev. Ilustratorka Ksenija Konvalinka je razložila, da si za ilustracije vedno rada vzame čas in da jih ustvarja s pomočjo računalniškega programa, ki ga ima na tablici. Tako ustvarjanje sploh ni "delo", ampak sprostitev.

Pedagoginja in profesorica defektologije, sicer tudi vodja Hiše uspeha, ki se ukvarja s specialnimi pedagoškimi oblikami pomoči za otroke in starše, Kristina Zupančič, je o sami tematiki odvajanja od dude pojasnila: "Prava umetnost je, da pri vzgoji dosežemo nekaj, kar je v bistvu boleče, na neboleč način. Navezanost na dudo je v določenem obdobju otroku prijetna in potem mu to kar vzamemo. Naenkrat tega kar ni več. Tudi odrasli smo navezani na kakšne "razvade, ki niso zdrave ali dobrodošle" in nam je težko, če se jih moramo kar čez noč odvaditi (npr. pretirano pitje kave, sladkarije, nezdrava prehrana, preveč sladka ali slana hrana, da ne govorim o cigaretih in podobno). Torej, če je odraslim težko, kako bo šele otroku? Zato je ta knjiga lep primer, kako se skozi zgodbico razloži, da naj duda gre stran, za nagrado, pa se prejme še darilo od Dudkove vile."

Jok in stok, če ni dude, ko si jo otroci zaželijo. Jaka je bil takšen otrok, da jo je potreboval, ko je prišel domov iz vrtca ali pa zvečer, da je lažje potonil v svet sanj. Jok in stok, če ni dude, ko si jo otroci zaželijo. Jaka je bil takšen otrok, da jo je potreboval, ko je prišel domov iz vrtca ali pa zvečer, da je lažje potonil v svet sanj.

Dodožer, a kar ponoči letaš naokrog in iščeš svojo nočno malico? Priletel si celo v Jakovo sobo! Le kako ti je to uspelo? Dodožer, a kar ponoči letaš naokrog in iščeš svojo nočno malico? Priletel si celo v Jakovo sobo! Le kako ti je to uspelo?

Ko se Dodožer polasti dude in ga medtem zalotimo, ostane od dude le še razcefrana spaka, ki ni primerna za vlečenje v ustih. To je Jaka kar sam ugotovil. Fej in fuj, takšna duda! Ko se Dodožer polasti dude in ga medtem zalotimo, ostane od dude le še razcefrana spaka, ki ni primerna za vlečenje v ustih. To je Jaka kar sam ugotovil. Fej in fuj, takšna duda!

Katja Božič, avtorica knjigice Dudožer in Jakova duda, ki jo je posvetila svojemu sinu. Kot je razkrila, njena prva slikanica kmalu dobi tudi nadaljevanje na temo Dudkove vile. Katja Božič, avtorica knjigice Dudožer in Jakova duda, ki jo je posvetila svojemu sinu. Kot je razkrila, njena prva slikanica kmalu dobi tudi nadaljevanje na temo Dudkove vile.

Pedagoginja Kristina Zupančič, igralec in vsestranski ustvarjalec za otroke in mlade Jernej Kuntner, avtorica slikanice Katja Božič in ilustratorka Ksenija Konvalinka.Pedagoginja Kristina Zupančič, igralec in vsestranski ustvarjalec za otroke in mlade Jernej Kuntner, avtorica slikanice Katja Božič in ilustratorka Ksenija Konvalinka.

Ilustratorka slikanice Ksenija Konvalinka in moderatorka dogodka Maja Nemec. Ilustratorka slikanice Ksenija Konvalinka in moderatorka dogodka Maja Nemec.

Vsi zbrani so se strinjali, da je za otroka lahko zelo boleče, če mu kar naenkrat odvzamemo nekaj, kar je do takrat lahko imel (npr. dudo). Zato je treba poseči po metodi, ko bo otrok dudo odložil sam. Pedagoginja Kristina Zupančič je zato dejala, da je tovrstna slikanica in pravljica pravo terapevtsko gradivo, ki pomaga otroku, da se lažje odvadi dude. Vsi zbrani so se strinjali, da je za otroka lahko zelo boleče, če mu kar naenkrat odvzamemo nekaj, kar je do takrat lahko imel (npr. dudo). Zato je treba poseči po metodi, ko bo otrok dudo odložil sam. Pedagoginja Kristina Zupančič je zato dejala, da je tovrstna slikanica in pravljica pravo terapevtsko gradivo, ki pomaga otroku, da se lažje odvadi dude.

Na predstavitvi slikanice so zbrani mladi obiskovalci lahko pobarvali Dudožerja. Na predstavitvi slikanice so zbrani mladi obiskovalci lahko pobarvali Dudožerja.

Za pika na i pa smo vsi zbrani dobili še duuda bonbone. 

Bolje duda bonbon kot prava duda! Bolje duda bonbon kot prava duda!

Avtorica slikanice po resničnih dogodkih in ilustratorka. Avtorica slikanice po resničnih dogodkih in ilustratorka.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer.