Poletne počitnice so tu! Kaj pa prenosni telefoni, računalniki in videoigre?

3. 7. 2019 - Kolumna Marka Puschnerja na temo varnosti na medmrežju

Poletne počitnice so tu! Kaj pa prenosni telefoni, računalniki in videoigre? Že krepko smo zakoračili v poletne šolske počitnice. To je čas, ko imajo otroci manj obveznosti in več prostega časa. Prosti čas jim bo zapolnila tudi uporaba različnih naprav z zasloni, kot so prenosni telefoni, računalniki in tablice. Prenekateri starši zdaj tuhtajo, na kaj naj bodo pozorni, ko otroci oz. najstniki uporabljajo te naprave.

Najpogostejše vprašanje, ki pa pravzaprav ni najbolj pomembno, je, koliko časa naj preživijo na prenosnih telefonih, tablicah in računalnikih, da ne bo preveč. Na to ni tako preprosto odgovoriti. Za najstnike je priporočljivo največ dve uri dan, pri mlajših otrocih pa naj bo ta čas krajši. Je pa seveda pomembno, kaj pravzaprav otrok počne na teh napravah. Če gre za zabavo (uporabo družabnih omrežij, igranje videoiger), potem naj bo čas uporabe krajši, če pa gre za kretivno uporabo naprav kot orodij, pa je ta čas lahko daljši.

Poletje je čas, ko ni pouka in zato imajo mladi in najstniki več časa za brskanje po računalniku in prenosnih telefonih. Poletje je čas, ko ni pouka in zato imajo mladi in najstniki več časa za brskanje po računalniku in prenosnih telefonih.

Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta. Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta.

Marko Puschner, Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Fakulteta za družbene vede

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.