Bi plesali flamenko? Ali raje samo občudovali?

2. 7. 2019

Ste že slišali za poseben ples, ki se imenuje flamenko? Značilen za južno Španijo, njegova posebnost je, da se z nogami v ritmu kitar in bobnov udarja ob tla. Tudi drža je posebna, nekoliko spominja na tango. Je ples, ki izraža močna čustva, pleše se načeloma samostojno, lahko pa tudi v paru ali v skupini. V Španiji je izredno priljubljen, učijo se ga že otroci od malih nog. Če si ga želite ogledati, preverite, kdaj bo v Ljubljani imela nastop ena izmed najboljših plesalk flamenka na svetu, María Pagés. 

Poznamo več vrst flamenka, sam ples pa se razlikuje tudi od plesalca do plesalca, predvsem pa od glasbe (ali gre za nežno glasbo in bolj nežne gibe, ali močno, udarno glasbo z močno izraženimi, togimi gibi). Čeprav je velik poudarek na nogah, se pleše s celotnim telesom, pri čemer se dopolnjujeta eleganca in trdnost.

V Španiji je flamenko izredno priljubljen, deklice in dečki se ga učijo že v zgodnji mladosti. 

Skrajni južni del Španije, ki se imenuje Andaluzija. Že skozi zgodovino je bil jug polotoka Španije zaradi bližine Afrike in morja, ki je vse naokrog, podvržen izjemnemu mešanju različnih kultur, ki so prihajale v Španijo in s tem v Evropo. Flamenko se je razvil ravno v tem delu Španije, saj so tja prihajali tudi Romi, ki so znani po uličnih plesih, ki jih spremljajo močna čustva in le instrument ali dva. Ker pa tudi tega ni bilo, so si pomagali s tleskanjem nog ob tla, ploskanjem in kasneje s kastanjetami. Skrajni južni del Španije, ki se imenuje Andaluzija. Že skozi zgodovino je bil jug polotoka Španije zaradi bližine Afrike in morja, ki je vse naokrog, podvržen izjemnemu mešanju različnih kultur, ki so prihajale v Španijo in s tem v Evropo. Flamenko se je razvil ravno v tem delu Španije, saj so tja prihajali tudi Romi, ki so znani po uličnih plesih, ki jih spremljajo močna čustva in le instrument ali dva. Ker pa tudi tega ni bilo, so si pomagali s tleskanjem nog ob tla, ploskanjem in kasneje s kastanjetami.

Oblačila plesalk pri flamenku so načeloma dolga krila oziroma obleke, ki imajo najpogosteje volančke. Zgornji del je lahko preprost, velikokrat pa tudi podoben "pahljači". Z obleko se poudari drža, resnost, dinamičnost in čustva pri plesu. Obleke so lahko različnih barv, daleč najpogostejša je kombinacija rdeče in črne barve. Oblačila plesalk pri flamenku so načeloma dolga krila oziroma obleke, ki imajo najpogosteje volančke. Zgornji del je lahko preprost, velikokrat pa tudi podoben "pahljači". Z obleko se poudari drža, resnost, dinamičnost in čustva pri plesu. Obleke so lahko različnih barv, daleč najpogostejša je kombinacija rdeče in črne barve.

Da si boste flamenko predstavljali še bolj ...

"Flamenko je predvsem umetnost, ki je nastala iz človekove prvinske potrebe po izražanju čustev. Radi zakričimo, ko se počutimo zatirani, in radi se od srca zasmejimo, ko nam nekaj polepša dan. In prav zato, ker ljudje poznamo pravo paleto različnih čustev, ima tudi flamenko ogromno obrazov. Ta z divjanjem krila je samo eden izmed tisočih. Dolgo časa zatirani andaluzijski Romi so stoletja trpeli lakoto, revščino in poniževanje, zato so razvili poseben odnos do glasbe in plesa, ki sta jim pomenila odmik iz realnosti ter možnost, da najdejo uteho svojemu trpljenju, ko le to delijo z drugimi. Flamenko so vpletli v svoj vsakdan, peli in plesali so ob krstu, poroki, pogrebu, prav tako tudi pri pranju perila, v kovačnicah, rudnikih, kuhinjah… Razvilo se je mnogo zvrsti, ki se med seboj razlikujejo po ritmu glasbe in sporočilnosti. V ples so vpletli tudi pahljače, krila z vlečkami, palice, velike svilene rute, robčke in druge predmete, ki definirajo posamezno zvrst. Vsak dan je v flamenko vpletene več inovativnosti, še danes poteka njegov razvoj, saj se še danes rojevajo nove zvrsti, ki pa ostajajo spoštljive do tradicije in z njo z roko v roki nadgrajujejo umetnost flamenka."

Urška Centa, učiteljica flamenka

Če želite torej doživeti to pestrost palete čustev in plesnega izražanja, vabljeni na predstavo Maríe Pagés, ki je znana po vsem svetu in se bo v Sloveniji predstavila z Odo času. 

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay in Free world maps
Video: Youtube