Križevniška, pestro praznovanje, ni kaj!

28. 6. 2019

Križevniška ulica v Ljubljani vsako leto v začetku poletja priredi poseben dan, kjer se po celotni ulici razvrstijo različna dogajanja za vse generacije. Otroci uživajo ob uličnih gledaliških predstavah, tematskih delavnicah, sladoledu in plesu, starši in ostali odrasli pa spremljajo koncerte različnih nastopajočih in uživajo ob izvrstni hrani, pijači ter druženju. 

Izjemno razgibana lutkovna predstava Žabji kralj, ki jo v celoti izvaja igralec Tadej Pišek je otroke in odrasle popolnoma navdušila. Z njo pa se je pričel tudi poletni 21. Festival Mini poletje v Ljubljani, ki bo vse do 1. septembra vsako nedeljo ponujal gledališke predstave za otroke po simbolični ceni tri evre. Predstave se bodo odvijale v gledališču Mini teater ali zunaj pred njim (natančne informacije in spored preverite na uradni spletni strani Mini teatra). Predstave bodo spremljale tudi brezplačne tematske delavnice in najpomembnejši dodatek: brezplačen sladoled, brez katerega seveda ni poletnega nasmeha na obrazih otrok. Izjemno razgibana lutkovna predstava Žabji kralj, ki jo v celoti izvaja igralec Tadej Pišek je otroke in odrasle popolnoma navdušila. Z njo pa se je pričel tudi poletni 21. Festival Mini poletje v Ljubljani, ki bo vse do 1. septembra vsako nedeljo ponujal gledališke predstave za otroke po simbolični ceni tri evre. Predstave se bodo odvijale v gledališču Mini teater ali zunaj pred njim (natančne informacije in spored preverite na uradni spletni strani Mini teatra). Predstave bodo spremljale tudi brezplačne tematske delavnice in najpomembnejši dodatek: brezplačen sladoled, brez katerega seveda ni poletnega nasmeha na obrazih otrok.

Letošnji Dan križevniškega soseda se je pričel že ob 12. uri, ko so ulico prišli pozdraviti nekateri veleposlaniki tujih držav v Sloveniji. Letošnji Dan križevniškega soseda se je pričel že ob 12. uri, ko so ulico prišli pozdraviti nekateri veleposlaniki tujih držav v Sloveniji. 

Križevniški ulici upravičeno pravijo najbolj zelena ulica v Ljubljani, saj jo krasijo mnoge lončnice, rože, zelišča in ostale rastline, ki dajejo ulici poseben pečat. Križevniški ulici upravičeno pravijo najbolj zelena ulica v Ljubljani, saj jo krasijo mnoge lončnice, rože, zelišča in ostale rastline, ki dajejo ulici poseben pečat.

Ulica od mnogih aromatičnih rastlin dobesedno diši. Ulica od mnogih aromatičnih rastlin dobesedno diši.

Tudi romantične in umetniške klopce so značilnost Križevniške. Tudi romantične in umetniške klopce so značilnost Križevniške.

Posedanje na kavici ali soku v toplem vremenu je za Križevniško že od nekdaj običaj. Posedanje na kavici ali soku v toplem vremenu je za Križevniško že od nekdaj običaj.

Ste vedeli, da je Križevniška ulica bila včasih Ribiška ulica in da je ena izmed najstarejših ulic v Ljubljani? Mini teater se je priselil vanjo leta 2008, ko so pričeli z intenzivno prenovo stare meščanske hiše. Ste vedeli, da je Križevniška ulica bila včasih Ribiška ulica in da je ena izmed najstarejših ulic v Ljubljani? Mini teater se je priselil vanjo leta 2008, ko so pričeli z intenzivno prenovo stare meščanske hiše.

Na sedanji Križevniški ulici je med letoma 1167 in 1200 svojo postojanko imel viteški red templjarji. Za njimi so prišli križniki, po čemer je ulica tudi dobila ime. Na sedanji Križevniški ulici je med letoma 1167 in 1200 svojo postojanko imel viteški red templjarji. Za njimi so prišli križniki, po čemer je ulica tudi dobila ime.

Eden izmed vhodov v notranji podhod poln umetnin. Eden izmed vhodov v notranji podhod poln umetnin.

Že od nekdaj je za domačine na Križevniški značilnost, da bodo kot darilo najbolj veseli lončnice, če posebej, če bo to aromatična rastlina. Že od nekdaj je za domačine na Križevniški značilnost, da bodo kot darilo najbolj veseli lončnice, če posebej, če bo to aromatična rastlina.

Tudi veleposlanik Italije je v dar ob obisku Dneva Križevniškega soseda Robertu Waltlu simbolno prinesel lončnico. Tudi veleposlanik Italije je v dar ob obisku Dneva Križevniškega soseda Robertu Waltlu simbolno prinesel lončnico.

 Veleposlaniki so lahko poskusili torto Ljubljana, katere posebnost je ta, da ne vsebuje nobenega dodatnega sladkorja in glutena, njene sestavine (razen kakava in mandljev), pa so v celoti iz različnih slovenskih regij. Torta je iz ajdovega testa, krema pa iz kostanjev, mandljev, fig, drobno nasekljanih bučnih semen in oblita s temno čokolado. Torta se imenuje Ljubljana zato, ker je Ljubljana središče vseh slovenskih regij oz. glavno mesto, v katero se ponudniki iz drugih regij vedno vračajo za namen širše promocije vseh lokalnih izdelkov. Veleposlaniki so lahko poskusili torto Ljubljana, katere posebnost je ta, da ne vsebuje nobenega dodatnega sladkorja in glutena, njene sestavine (razen kakava in mandljev), pa so v celoti iz različnih slovenskih regij. Torta je iz ajdovega testa, krema pa iz kostanjev, mandljev, fig, drobno nasekljanih bučnih semen in oblita s temno čokolado. Torta se imenuje Ljubljana zato, ker je Ljubljana središče vseh slovenskih regij oz. glavno mesto, v katero se ponudniki iz drugih regij vedno vračajo za namen širše promocije vseh lokalnih izdelkov.

Največji pečat dajejo torti Ljubljana nadrobljena zelena bučna semena, ki se odlično podajo k mletim figam. Poskusite jo lahko v Grand Cafe Ljubljana, slaščičarni pri Tromostovju. Največji pečat dajejo torti Ljubljana nadrobljena zelena bučna semena, ki se odlično podajo k mletim figam. Poskusite jo lahko v Grand Cafe Ljubljana, slaščičarni pri Tromostovju.

Dišeče omamnice, ki kar burijo umetniško domišljijo. Dišeče omamnice, ki kar burijo umetniško domišljijo.

Zakaj se je včasih ulica imenovala Ribiška? Odgovor je preprost: ker je bil levi breg Ljubljanice povezan z ribištvom. Tam so namreč živeli ribiči, ki so lovili v Ljubljanici, svoje mreže pa sušili na strehi hiše današnjega lokala Pod skalco. Ta hiša se je v zgodovinski spomin vpisala tudi zaradi tega, ker se je stoletja pozneje v njej rodil edini slovenski nobelovec, fizik in kemik Friderik (Fritz) Pregel (1869–1930).Zakaj se je včasih ulica imenovala Ribiška? Odgovor je preprost: ker je bil levi breg Ljubljanice povezan z ribištvom. Tam so namreč živeli ribiči, ki so lovili v Ljubljanici, svoje mreže pa sušili na strehi hiše današnjega lokala Pod skalco. Ta hiša se je v zgodovinski spomin vpisala tudi zaradi tega, ker se je stoletja pozneje v njej rodil edini slovenski nobelovec, fizik in kemik Friderik (Fritz) Pregel (1869–1930).

Ulica je tako umetniška, da dobesedno ne veš, kam bi pogledal. Kdaj pa kdaj lahko tudi v zrak. Ulica je tako umetniška, da dobesedno ne veš, kam bi pogledal. Kdaj pa kdaj lahko tudi v zrak.

Dan Križevniškega soseda je dejansko odlična ideja, da se sprehodite po tej izredno nedolgočasni ulici, saj boste zagotovo dobili kakšen poseben navdih. Dan Križevniškega soseda je dejansko odlična ideja, da se sprehodite po tej izredno nedolgočasni ulici, saj boste zagotovo dobili kakšen poseben navdih.

Na Križevniški, tik ob Mini teatru je tudi judovski kulturni center, ki prav tako prireja različne prireditve, ogledate pa si lahko tudi mini muzej judovske kulture. Na Križevniški, tik ob Mini teatru je tudi judovski kulturni center, ki prav tako prireja različne prireditve, ogledate pa si lahko tudi mini muzej judovske kulture.

Pred vstopom v judovski kulturni center, katerega je prav tako kot Mini teatra direktor Robert Waltl. Pred vstopom v judovski kulturni center, katerega je prav tako kot Mini teatra direktor Robert Waltl.

Še več zelenja, tudi v samokolnicah. Še več zelenja, tudi v samokolnicah.

Kaj pa zelenje, ki raste kar iz lesenih sodov? Kaj pa zelenje, ki raste kar iz lesenih sodov?

Celodnevni oziroma popoldanski dogodek Dan križevniškega soseda terja veliko organizacije, a organizatorji se je z veseljem lotevajo, saj je dogodek vsako leto odlično obiskan. Celodnevni oziroma popoldanski dogodek Dan križevniškega soseda terja veliko organizacije, a organizatorji se je z veseljem lotevajo, saj je dogodek vsako leto odlično obiskan.

Nova prebivalka, ravno na letošnji Dan križevniškega soseda se je vselila na ulico. Dobrodošla! Nova prebivalka, ravno na letošnji Dan križevniškega soseda se je vselila na ulico. Dobrodošla!

Ostale zelene prebivallke, že uveljavljene domačinke. Ostale zelene prebivallke, že uveljavljene domačinke.

In že smo pri uradnem pozdravu na Dan križevniškega soseda. Znana televizijska voditeljica Oriana Giorotto, ki skrbi za promočijo Mini teatra je z veseljem otvorila ta težko pričakovani kulturno-izobraževalni, predvsem za zabavni in družabni dan za vse generacije. Povedala je, da so se letos stanovalci in ponudniki Križevniške še posebej potrudili in da se obeta zanimiv dan. In že smo pri uradnem pozdravu na Dan križevniškega soseda. Znana televizijska voditeljica Oriana Giorotto, ki skrbi za promočijo Mini teatra je z veseljem otvorila ta težko pričakovani kulturno-izobraževalni, predvsem za zabavni in družabni dan za vse generacije. Povedala je, da so se letos stanovalci in ponudniki Križevniške še posebej potrudili in da se obeta zanimiv dan.

Oriana Girotto: "Kaj nas torej danes čaka? Ob 17. uri ustvarjalne delavnice za otroke in lutkovna predstava Žabji kralj. Ob 18.30 nastop pevke Maje Založnik ob spremljavi DJ Sylvaina pred gostilno Vitez. Ob 20. uri koncert posvečen Urbanu Kodru in njegovi glasbi z violinistko Andrejo Omejc in piansitko Tejo Komar. V poznejših večernih urah, po 20. uri pa še dva koncerta. Najprej koncert skupine Karavana in nato King Foo."Oriana Girotto: "Kaj nas torej danes čaka? Ob 17. uri ustvarjalne delavnice za otroke in lutkovna predstava Žabji kralj. Ob 18.30 nastop pevke Maje Založnik ob spremljavi DJ Sylvaina pred gostilno Vitez. Ob 20. uri koncert posvečen Urbanu Kodru in njegovi glasbi z violinistko Andrejo Omejc in piansitko Tejo Komar. V poznejših večernih urah, po 20. uri pa še dva koncerta. Najprej koncert skupine Karavana in nato King Foo."

Maja Založnik je zapela že malce čez poldne in navdušila s svojim glasom. Maja Založnik je zapela že malce čez poldne in navdušila s svojim glasom.

Maja je znana po svojem "črnskem" glasu. Odlično interpretira tudi npr. pesmi žal prehitro pokojne Amy Winehouse, ki je bila prav tako kot Maja znana po večih tetovažahMaja je znana po svojem "črnskem" glasu. Odlično interpretira tudi npr. pesmi žal prehitro pokojne Amy Winehouse, ki je bila prav tako kot Maja znana po večih tetovažah

Pred gostilno Vitez, kjer je Maja Založnik zapela nekaj pesmi, so se kmalu pričeli zbirati ljudje. Pred gostilno Vitez, kjer je Maja Založnik zapela nekaj pesmi, so se kmalu pričeli zbirati ljudje.

Oriana Girotto in Tamara Fortuna, žena DJ Sylvaina, blogerka in sodelavka gostilne Vitez. Oriana Girotto in Tamara Fortuna, žena DJ Sylvaina, blogerka in sodelavka gostilne Vitez.

Maja Založnik z direktorjem Mini teatra Robertom Waltlom, ki je že pred leti osnoval dogodek Dan križevniškega soseda. Vsako leto je prireditev postopoma pridobivala na prepoznavnosti. Maja Založnik z direktorjem Mini teatra Robertom Waltlom, ki je že pred leti osnoval dogodek Dan križevniškega soseda. Vsako leto je prireditev postopoma pridobivala na prepoznavnosti.

Pa smo že pri popoldanskem programu, ki se je pričel ob 17. uri. 

Obiskovalcev, predvsem seveda družin, ki so si prišle ogledati uvodno predstavo 21. Mini poletja je bilo ogromno. Obiskovalcev, predvsem seveda družin, ki so si prišle ogledati uvodno predstavo 21. Mini poletja je bilo ogromno.

Vabljeni tudi k ogledu videoprispevka iz oddaje Poletna scena.

Legendarna zgodba Žabji kralj, ki je najbolj znana po tem, da se žabec spremeni v princa, ko ga poljubi princesa, je zelo priljubljena pravljica pri mnogih generacijah. V Mini teatru jo igrajo od leta 2011. Legendarna zgodba Žabji kralj, ki je najbolj znana po tem, da se žabec spremeni v princa, ko ga poljubi princesa, je zelo priljubljena pravljica pri mnogih generacijah. V Mini teatru jo igrajo od leta 2011.

Kot je bilo moč začutiti, so bili otroci najbolj navdušeni nad čarovnico Mlakarco. Kot je bilo moč začutiti, so bili otroci najbolj navdušeni nad čarovnico Mlakarco.

Tadej Pišek v Žabjem kralju igra več vlog, za vsako seveda spremeni glas. Tadej je princeska, kralj, sluga, žabe v mlaki, čarovnica Mlakarca, princ, žabec, pripovedovalec pravljice, pa še kaj smo verjetno izpustili. Tadej tudi sam spreminja sceno, tako da je predstava izredno dinamična in zelo zanimiva ne samo za otroke, ampak tudi odrasle. Tadej Pišek v Žabjem kralju igra več vlog, za vsako seveda spremeni glas. Tadej je princeska, kralj, sluga, žabe v mlaki, čarovnica Mlakarca, princ, žabec, pripovedovalec pravljice, pa še kaj smo verjetno izpustili. Tadej tudi sam spreminja sceno, tako da je predstava izredno dinamična in zelo zanimiva ne samo za otroke, ampak tudi odrasle.

Žabji kralj je sicer v okviru Mini teatra doživela že okrog 500 ponovitev. Pred Tadejem Pišekom jo je izvajal Robert Waltl, ki je tudi režiser predstave in direktor Mini teatra. Žabji kralj je sicer v okviru Mini teatra doživela že okrog 500 ponovitev. Pred Tadejem Pišekom jo je izvajal Robert Waltl, ki je tudi režiser predstave in direktor Mini teatra.

Sicer pa sta avtorja same pravljice svetovno znana nemška pravljičarja Jacob Ludwig Karl in Wilhelm Karl Grimm oz. znana kar kot Jakob in Wilhelm Grimm ali krajše brata Grimm. Izdala sta jo že 1815. Gre torej za zelo staro pravljico, ki je znana po vsem svetu in prevedena v mnoge jezike. V izvedbi Mini teatra pa je Žabji kralj nekoliko prirejen, saj je pravljico napisal Vesselin Boidev. Sicer pa sta avtorja same pravljice svetovno znana nemška pravljičarja Jacob Ludwig Karl in Wilhelm Karl Grimm oz. znana kar kot Jakob in Wilhelm Grimm ali krajše brata Grimm. Izdala sta jo že 1815. Gre torej za zelo staro pravljico, ki je znana po vsem svetu in prevedena v mnoge jezike. V izvedbi Mini teatra pa je Žabji kralj nekoliko prirejen, saj je pravljico napisal Vesselin Boidev.

Princeska je v zgodbi zelo prijazna do žabca, čeprav je le-ta mlace čuden, kdaj pa kdaj. Na primer zelo nevljudno skače po mizi med zajtrkom, riga in princeski govori, da sta prijatelja, čeprav princeska na začetku o tem ni bila najbolj prepričana. Princeska je v zgodbi zelo prijazna do žabca, čeprav je le-ta mlace čuden, kdaj pa kdaj. Na primer zelo nevljudno skače po mizi med zajtrkom, riga in princeski govori, da sta prijatelja, čeprav princeska na začetku o tem ni bila najbolj prepričana.

Čeprav žaba Mlakarica izgleda simpatično, pa je v resnici čarovnica, ki je začarala princa v žabca. Čeprav žaba Mlakarica izgleda simpatično, pa je v resnici čarovnica, ki je začarala princa v žabca.

Predstava je bila zelo dinamična tudi zaradi tega, ker se je celotna scena skozi pripovedovanje spreminjala in tudi gibala, za kar je poskrbel sam glavni igralec Tadej Pišek.Predstava je bila zelo dinamična tudi zaradi tega, ker se je celotna scena skozi pripovedovanje spreminjala in tudi gibala, za kar je poskrbel sam glavni igralec Tadej Pišek.

Po Žabjem kralju pa obvezna osvežitev za otroke in starše - sladoled! Le komu ne bi prijal v teh vročih temperaturah? Po Žabjem kralju pa obvezna osvežitev za otroke in starše - sladoled! Le komu ne bi prijal v teh vročih temperaturah?

In seveda osvežitev za vse žejne. Ulična hrana in pijača je vabila obiskovalce na zanimive okuse. In seveda osvežitev za vse žejne. Ulična hrana in pijača je vabila obiskovalce na zanimive okuse.

Otroške delavnice na Dan križevniškega soseda, sicer pa bodo odslej na voljo vsako nedeljo do 1. septembra. So brezplačne, za natančen urnik preverite spletno stran Mini teatra. Otroške delavnice na Dan križevniškega soseda, sicer pa bodo odslej na voljo vsako nedeljo do 1. septembra. So brezplačne, za natančen urnik preverite spletno stran Mini teatra.

Ni slajšega od izrezovanja in lepljenja. Otroci so bili zelo navdušeni, sploh nad barvnimi papirji, iz katerih so nastajali ptički, kar je bila tokratna tematika delavnic. Ni slajšega od izrezovanja in lepljenja. Otroci so bili zelo navdušeni, sploh nad barvnimi papirji, iz katerih so nastajali ptički, kar je bila tokratna tematika delavnic.

Plišasti psiček, ki je vabil otroke, da ga malce pobožajo oziroma si odpočijejo ob njem. Plišasti psiček, ki je vabil otroke, da ga malce pobožajo oziroma si odpočijejo ob njem.

Delavnice in sladoled - kaj lepšega? Delavnice in sladoled - kaj lepšega?

Ulica je resnično živela, družine so prihajale, se družile in med seboj izmenjavale mnenja. Ulica je resnično živela, družine so prihajale, se družile in med seboj izmenjavale mnenja.

 Rišemo, barvamo, izrezujemo, lepimo. Rišemo, barvamo, izrezujemo, lepimo.

Prodajalka zelo zanimivih klobukov. Prodajalka zelo zanimivih klobukov.

Ob začetku Križevniške iz smeri Breg ob Ljubljanici pred gostilno Vitez pa je prav tako potekalo druženje in zabava. Starši so lahko okušali ptujska vina Kobal, o katerih je znala veliko povedati vinska poznavalka Tina Tomšič. Ob začetku Križevniške iz smeri Breg ob Ljubljanici pred gostilno Vitez pa je prav tako potekalo druženje in zabava. Starši so lahko okušali ptujska vina Kobal, o katerih je znala veliko povedati vinska poznavalka Tina Tomšič.

Za glasbo je tudi v popoldanskem času poskrbela Maja Založnik ob spremljavi DJ Sylvaina. Za glasbo je tudi v popoldanskem času poskrbela Maja Založnik ob spremljavi DJ Sylvaina.

Hop-hop, vsi na plesišče na rdečo preprogo, da nogice ne bodo pekle od vročih granitnih kock. Hop-hop, vsi na plesišče na rdečo preprogo, da nogice ne bodo pekle od vročih granitnih kock.

 Vzdušje pred Gostilno Vitez je iz ure v uro postajalo bolj plesno in družabno. Vzdušje pred Gostilno Vitez je iz ure v uro postajalo bolj plesno in družabno.

Maja je očarala tudi mnoge mimoidoče, ki so se pridružili druženju.Maja je očarala tudi mnoge mimoidoče, ki so se pridružili druženju.

DJ Sylvain z ženo in prijateljicama ter Majo Založnik. DJ Sylvain z ženo in prijateljicama ter Majo Založnik.

Velika vinska poznavalka in sodelavka pri vinih Kobal, Tina Tomšič je navdušila s poznavanjem različnih sort in načina pridelave Kobal vin. Velika vinska poznavalka in sodelavka pri vinih Kobal, Tina Tomšič je navdušila s poznavanjem različnih sort in načina pridelave Kobal vin.

Uživajte v poletju. 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.