Jeseni prihaja Košarkar naj bo 2!

17. 6. 2019

Ste si ogledali slovenski mladinski film Košarkar naj bo 1, ki je prejel tri zlate role in v slovenske kinematografe privabil več kot 87 tisoč gledalcev? Jeseni prihaja na spored že drugi del, mi pa smo obiskali ekipo, ki je še zadnji snemalni dan snemala določene prizore na obrobju Ljubljane. Tudi drugi del nastaja v sodelovanju z našo medijsko hišo (koprodukcija RTV).

Del sicer precej številčne ekipe, ki je sodelovala pri težko pričakovanem drugem delu mladinskega filma, je zadnje prizore filma snemalo na prostoru za piknik Vagon, kjer sta glavna igralca Ranta in Smodlak počela marsikaj zanimivega. Na snemanju je bil tudi avtor knjige in scenarist filma Primož Suhodolčan, ki obljublja, da bo tudi o drugem delu filma izšla knjiga.

Klemen Kostrevc v vlogi Ranta in Matija David Brodnik, ki igra Smodlaka, Rantovega najboljšega prijatelja. Kot lahko vidite, sta fanta precej visoke rasti, kot se za prave košarkarje tudi spodobi. Klemen Kostrevc v vlogi Ranta in Matija David Brodnik, ki igra Smodlaka, Rantovega najboljšega prijatelja. Kot lahko vidite, sta fanta precej visoke rasti, kot se za prave košarkarje tudi spodobi.

Scenarist filma in avtor knjige Primož Suhodolčan: »V drugem delu je še bolj poudarjeno sodelovanje. Želeli smo povedati, da posameznik proti ekipi ne more zmagati. Tudi mene je sprva skrbelo, da scenarij ne bo dovolj zabaven in privlačen, da ne bo dovolj filmski, a smo s skupnimi močmi, kot ekipa, ustvarili res dobro zgodbo.«Scenarist filma in avtor knjige Primož Suhodolčan: »V drugem delu je še bolj poudarjeno sodelovanje. Želeli smo povedati, da posameznik proti ekipi ne more zmagati. Tudi mene je sprva skrbelo, da scenarij ne bo dovolj zabaven in privlačen, da ne bo dovolj filmski, a smo s skupnimi močmi, kot ekipa, ustvarili res dobro zgodbo.«

Ker filmska ekipa ničesar ne prepušča naključju, so delovno različico filma že pokazali nekaterim skupinam otrok in mladih, kar je bila za režiserja Borisa Bezića, ki je prvič spopadel z režijo celovečerca, nadvse dragocena izkušnja: »Imeli smo že nekaj testnih projekcij v šolah in vrtcih, odzivi otrok so bili čudoviti. Zelo smo si oddahnili, saj je bilo jasno, da smo na pravi poti in da film več kot očitno igra na prave note. Posneti nadaljevanje je velikanska odgovornost. Prvi del je bil uspešnica, zato so pričakovanja zagotovo velika. Mislim, da nam je odlično uspelo, veselim se že jeseni, ko bo film v kinu.«

Režiser Boris Bezić nam je razkril, da so film posneli v rekordnih devetnajstih snemalnih dneh, kar je za celovečerni film precej hitro. "Najtežje je bilo snemanje košarkarskih tekem, kjer je bilo veliko reorganizacije, saj je bilo prisotnih veliko otrok in mladih, ki so nastopali v vlogi statistov oziroma obiskovalcev tekme", je povedal. Režiser Boris Bezić nam je razkril, da so film posneli v rekordnih devetnajstih snemalnih dneh, kar je za celovečerni film precej hitro. "Najtežje je bilo snemanje košarkarskih tekem, kjer je bilo veliko reorganizacije, saj je bilo prisotnih veliko otrok in mladih, ki so nastopali v vlogi statistov oziroma obiskovalcev tekme", je povedal.

Na filmska platna se vračajo vsi osrednji liki: poleg Rante (Klemen Kostrevc) tudi njegov najboljši prijatelj Smodlak (Matija Brodnik), njegovo dekle Metka (Gaja Filač) in odrasli del ekipe z učiteljem telovadbe Salto (Marko Miladinović) in menedžerjem Tinijem Trsko (Lado Bizovičar) na čelu. Največ težav bo druščini, ki zdaj končuje devetletko, v šolskih klopeh še naprej delal učitelj geografije Tundra (Gojmir Lešnjak), na košarkarskem igrišču pa jim žog (in še česa) ne bo premešal zgolj nasprotnik, ampak tudi novi soigralec Jožko (Domen Novak).Na filmska platna se vračajo vsi osrednji liki: poleg Rante (Klemen Kostrevc) tudi njegov najboljši prijatelj Smodlak (Matija Brodnik), njegovo dekle Metka (Gaja Filač) in odrasli del ekipe z učiteljem telovadbe Salto (Marko Miladinović) in menedžerjem Tinijem Trsko (Lado Bizovičar) na čelu. Največ težav bo druščini, ki zdaj končuje devetletko, v šolskih klopeh še naprej delal učitelj geografije Tundra (Gojmir Lešnjak), na košarkarskem igrišču pa jim žog (in še česa) ne bo premešal zgolj nasprotnik, ampak tudi novi soigralec Jožko (Domen Novak).

Režiser daje še zadnje napotke Ranti in Smodlaku, ki sta se s posebnim kolesom z dvema sedežema vozila okrog prostora za piknik Vagon. Tovrstni prizori bodo seveda del filma, ki v teh dneh čaka že na montažo. V kinematografih ga pričakujemo septembra. Režiser daje še zadnje napotke Ranti in Smodlaku, ki sta se s posebnim kolesom z dvema sedežema vozila okrog prostora za piknik Vagon. Tovrstni prizori bodo seveda del filma, ki v teh dneh čaka že na montažo. V kinematografih ga pričakujemo septembra.

Čisto pravi vagon s tirnicami, po katerih se seveda ne vozi, ampak stoji na miru. Snemanje je potekalo v samem vagonu kakor tudi okrog njega. Čisto pravi vagon s tirnicami, po katerih se seveda ne vozi, ampak stoji na miru. Snemanje je potekalo v samem vagonu kakor tudi okrog njega.

Prelepa okolica piknik prostora na obrobju Ljubljane. Prelepa okolica piknik prostora na obrobju Ljubljane.

Gojimir Lešnjak (učitelj) in Klemen Kostrevc (Rantov najboljši prijatelj). Gojimir Lešnjak (učitelj) in Klemen Kostrevc (Rantov najboljši prijatelj).

Klemen Kostrevc in Gaja Filač nas bosta navduševala tudi v drugem delu. Klemen Kostrevc in Gaja Filač nas bosta navduševala tudi v drugem delu.

Zgodba tudi v drugem delu govori o tem, da je Ranta sčasoma postal izjemen športnik in privlačen mladenič. S tem je prišla tudi prva ljubezen Metka, ki jo je Ranta kljub oviram uspel osvojiti s pomočjo najboljšega prijatelja - glasnega in drznega Smodlaka. Z njim in Metko ob strani je Ranta dosegal višave na vseh področjih. Torej drugi del filma nadaljuje zgodbo prvega, a leto pozneje. Ob koncu osnovne šole sta Ranta in Metka še vedno par. Rantov košarkarski klub se je uvrstil na mednarodni evropski turnir. Šola pa, kot bi rekel Ranta: »Stoji.«.Zgodba tudi v drugem delu govori o tem, da je Ranta sčasoma postal izjemen športnik in privlačen mladenič. S tem je prišla tudi prva ljubezen Metka, ki jo je Ranta kljub oviram uspel osvojiti s pomočjo najboljšega prijatelja - glasnega in drznega Smodlaka. Z njim in Metko ob strani je Ranta dosegal višave na vseh področjih. Torej drugi del filma nadaljuje zgodbo prvega, a leto pozneje. Ob koncu osnovne šole sta Ranta in Metka še vedno par. Rantov košarkarski klub se je uvrstil na mednarodni evropski turnir. Šola pa, kot bi rekel Ranta: »Stoji.«.

V drugem delu se za nekaj časa zdi, da vse cveti, ko Rantovo poletno predpočitniško vzdušje precej pretresejo nepredvidene šolske obveznosti, ljubezenske težave in košarkarski zapleti. Šolarje, ki veselo štejejo svoje zadnje osnovnošolske dni, najprej pričaka opomin na bližajoči se zadnji test iz zemljepisa, ki bo precej vplival na učni uspeh in s tem na vpis v srednjo šolo. Kot da to ne bi bilo dovolj hudo, Ranto pričaka še ena šokantna novica: njihov košarkarski klub je kupil nihče drug kot zloglasni Tini Trska, njihov najhujši nasprotnik iz prvega dela. Brez zapletov torej nikakor ne gre! V drugem delu se za nekaj časa zdi, da vse cveti, ko Rantovo poletno predpočitniško vzdušje precej pretresejo nepredvidene šolske obveznosti, ljubezenske težave in košarkarski zapleti. Šolarje, ki veselo štejejo svoje zadnje osnovnošolske dni, najprej pričaka opomin na bližajoči se zadnji test iz zemljepisa, ki bo precej vplival na učni uspeh in s tem na vpis v srednjo šolo. Kot da to ne bi bilo dovolj hudo, Ranto pričaka še ena šokantna novica: njihov košarkarski klub je kupil nihče drug kot zloglasni Tini Trska, njihov najhujši nasprotnik iz prvega dela. Brez zapletov torej nikakor ne gre!

Tanja Mojzer
Foto: Košarkar naj bo 2 Press

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.