VIDEO: Žival z dvema jezikoma? Lemur!

11. 6. 2019

Si moraš misliti, da imajo lemurji kar dva jezika? Prvi, večji, je namenjen okušanju in mešanju hrane v gobčku. Drugi, manjši, pa se nahaja pod prvim in služi kot nekakšna priročna ščetka za zobe. Obenem so lemurji izjemni atleti!

V videu na dnu prispevka si oglej skupino lemurjev, ki so jih kamere ujele v živalskem vrtu v Rimu. 

Obstaja več kot 100 vrst lemurjev. Najmanjši tehtajo tudi samo 30 gramov, lemurji največje vrste pa so veliki kot kužki - tehtajo lahko tudi devet kilogramov. Tej vrsti lemurjev rečemo obročkastorepi makiji.Obstaja več kot 100 vrst lemurjev. Najmanjši tehtajo tudi samo 30 gramov, lemurji največje vrste pa so veliki kot kužki - tehtajo lahko tudi devet kilogramov. Tej vrsti lemurjev rečemo obročkastorepi makiji.

Večina jih živi na drevesih že od rojstva, pri ohranjanju ravnotežja med plezanjem pa jim pomaga njihov rep, ki je veliko daljši od telesa. Ponoči odlično vidijo v temi, obenem pa izredno dobro vohajo - tudi med seboj se prepoznavajo po vonju.Večina jih živi na drevesih že od rojstva, pri ohranjanju ravnotežja med plezanjem pa jim pomaga njihov rep, ki je veliko daljši od telesa. Ponoči odlično vidijo v temi, obenem pa izredno dobro vohajo - tudi med seboj se prepoznavajo po vonju.

 Lemurji so izjemni atleti. Iz ene na drugo nogo lahko skočijo v zamahu devetih metrov! ava nasprotju z opičjimi sorodniki se z repom ne morejo oprijemati dreves, ko skačejo po džungli. Rep jim med dolgimi skoki služi kot odlično krmilo. Lemurji so izjemni atleti. Iz ene na drugo nogo lahko skočijo v zamahu devetih metrov! ava nasprotju z opičjimi sorodniki se z repom ne morejo oprijemati dreves, ko skačejo po džungli. Rep jim med dolgimi skoki služi kot odlično krmilo.

Oglej si družino lemurjev iz živalskega vrta v Rimu, ki se je ravno razveselila dveh mladičev.

Foto: EPA
Video: Reuters
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.