Tri izjemna knjižna dela

6 - 9 let

14. 6. 2019

Danes vam bomo predstavili tri knjige in sicer skozi zelo prijeten in sproščen dogodek, ki je potekal v okviru založbe KUD Sodobnost. Na dogodku je bila prisotna tudi pisateljica, ki je prispela iz Finske, posebnost dogodka pa je bila ta, da so avtorji o svojih knjigah povedali izjemno zanimive stvari in zakulisje nastajanja pisanja. 

Trije avtorji, ki so predstavili svoja nazadnje izdana knjige so finska pisateljica Selja Ahava s knjigo Stvari, ki padejo z neba (v slovenščino jo je prevedla Julija Potrč Šavli), hrvaška avtorica Silvija Šesto s slikanico Ujemi mi sinjega medvedka (v njenem spremstvu je bila tudi ilustratorka Vanda Čižmek. In pa stari maček mladinskih zgodb Evald Flisar z delom Poglej skozi okno. 

Tri mladinska dela, ki vas bodo navdušila s svojimi izjemnimi zgodbami, domišljijo, tudi humorjem in besednim zakladom. Tri mladinska dela, ki vas bodo navdušila s svojimi izjemnimi zgodbami, domišljijo, tudi humorjem in besednim zakladom.   

Zgodba knjige Stvari, ki padejo z neba

Selja Ahava z glasom deklice pripoveduje zgodbo njenega odraščanja in spoprijemanja z življenjskimi udarci. Roman je tragikomična zgodba, v kateri se srečni dogodki izmenjujejo z nesrečnimi, običajnost vsakdanjega življenja z radikalnim absurdom, pravljica s tragedijo. Je tudi duhovita pripoved o tem, kako se spopasti z dogodki, ki se nam zgodijo, a nanje nimamo nobenega vpliva. Ahava o bolečini in izgubi pripoveduje z glasom, ki je hkrati močan in nenavadno lahkoten.

Zadnji del knjige govori v bistvu o tem, kako zaključiti zgodbo, ki je šla na druge tire. Glede na to, da je knjiga precej realna in temačna, je klub temu potrebno vedeti, da se otroci ukvarjajo s travmo. Otroci so zanimivi tudi zato, ker se z ničemer ne obremenjujejo, se prilagajajo in nimajo predsodkov, mišljenj o tem, kakšne bi stvari morale biti. Po mojem mnenju odrasli sicer kar naprej pridobivajo izkušnje, ne znajo pa se spopasti z novimi stvarmi. Veliko bolj odrasli živimo v okvirih, Vedeti pa moramo, da življenje ni vedno predvidljivo. 

Finska pisateljica  Selja Ahava

Bizarnosti, ki so prisotne v moji zgodbi so v bistvu tudi zato, da je vse skupaj malce bolj humorno in duhovito, čeprav gre za resne in tudi grozne stvari. Moškega npr. že štirikrat udari strela in vsi pričakujejo, kdaj ga bo še prihodnjič. To je na nek način bizarno, a tudi smešno. To so stvari, ki se jih nekako ne da kontrolirati, temveč je povezano z upanjem. Potem imamo v zgodbi še ledeno kroglo, ki je ubila mamo in pa teto, ki je sedemkrat zadela sedmico. Namenoma sem zgodbo pisala tako, da je bralec malce izgubljen in šele proti koncu knjige se določene stvari razjasnijo. Vsem se namreč nekaj zgodi. 

Finska mladinska pisateljica Selja Ahava, ki je za delo Stvari, ki padejo z neba prejela tudi nagrado Evropske unije za književnost. Finska mladinska pisateljica Selja Ahava, ki je za delo Stvari, ki padejo z neba prejela tudi nagrado Evropske unije za književnost.

"Velikokrat delamo dobro, vse v dobri veri, ampak pridemo do točke, da je ravno nasprotno. Ni vse namreč vedno predvidljivo. Zelo zanimivo se mi zdi razmišljanje otrok, ker se vsak dan vse spreminja. Za to, da bo v zgodbi nastopil pujs sem se odločil, ker sem ga sanjal in ko sem se zbudil, sem rekel: ja, to je bilo to sporočilo. Moram ga vključiti v zgodbo. Gre pa za še eno stvar: razbijam tabuje in zato v zgodbi nastopa tudi sirski begunec, ki reši dečka in tako postaneta prijatelja. Vzpostavita poseben dialog med kulturami in religijami." 

Evald Flisar, avtor knjige Poglej skozi okno

Poglej skozi okno, avtorja Evalda Flisarja je knjiga o 15-letnem dečku. Sicer pa govori tudi o obiskih, ki se dogajajo ob nedeljah okoli poldneva, ko starša še spita. Prevzame te strah. Niti ne slutiš, da ti bo neznanec postavil življenje na glavo. Ne moreš si predstavljati, da boš izgubil najboljšega prijatelja. Da ti bo usoda naklonila novega. In da se boš z njim odpravil na dolgo nevarno pot. Boš našel v sebi prostor za njegovega slona? Bo on našel v sebi prostor za tvojega pujsa? Zanimiva knjiga, polna dogodivščin. Poglej skozi okno, avtorja Evalda Flisarja je knjiga o 15-letnem dečku. Sicer pa govori tudi o obiskih, ki se dogajajo ob nedeljah okoli poldneva, ko starša še spita. Prevzame te strah. Niti ne slutiš, da ti bo neznanec postavil življenje na glavo. Ne moreš si predstavljati, da boš izgubil najboljšega prijatelja. Da ti bo usoda naklonila novega. In da se boš z njim odpravil na dolgo nevarno pot. Boš našel v sebi prostor za njegovega slona? Bo on našel v sebi prostor za tvojega pujsa? Zanimiva knjiga, polna dogodivščin. 

Tanja Mojzer, besedilo in fotografije. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.