Risani junaki na embalaži znak slabših živil

3. 6. 2019

Pojavljanje risanih in fantazijskih junakov na žitih za zajtrk, sladkarijah ter sladoledih je po raziskavi Inštituta za nutricionistiko pogosto kamuflaža za slabšo hranljivost živila. Preverite jih lahko s pomočjo aplikacije VešKajJeš.

Na embalažah prehranskih izdelkov pogosto opazimo otrokom zanimive elemente, kot so različne risane figure, junake, ki jih otroci poznajo iz risank in filmov, proizvajalci pa pogosto uporabljajo tudi žive barve in otroško pisavo ter like, ki hitreje pritegnejo otroško pozornost. Otrokom so takšni prehranski izdelki bolj všeč, saj so mnenja, da so tovrstni izdelki okusnejši in bolj zabavni od drugih. Da bi ugotovili, kakšna je prehranska kakovost živil s takšno otrokom privlačno embalažo, je Inštitut za nutricionistiko izvedel projekt »Sladkor v prehrani«. Pregledali so več kot 10.000 prehranskih izdelkov s slovenskega tržišča. Njihova raziskava pa je pokazala, da ima velika večina živil, ki na embalaži prikazujejo otrokom privlačne elemente, pogosto izrazito manj ugodno hranilno sestavo. Posebej pogosto se to zgodi z žiti za zajtrk, s sladkarijami in s sladoledi. 

Če se vam zdi, da z nakupom z risanimi junaki lepo skrbite za svoje otroke, je to prav tisto, kar želijo doseči proizvajalci. Želje otrok pogosto vplivajo na nakupne odločitve staršev, te pa zato niso vedno najboljše.Če se vam zdi, da z nakupom z risanimi junaki lepo skrbite za svoje otroke, je to prav tisto, kar želijo doseči proizvajalci. Želje otrok pogosto vplivajo na nakupne odločitve staršev, te pa zato niso vedno najboljše.

»Želimo si, da bi proizvajalci otrokom privlačne elemente uporabljali na embalažah živil z najugodnejšo hranilno sestavo in jih na ta način naredili zanimivejše za otroke. Nekaj takšnih primerov dobre prakse smo na tržišču že opazili, kar je vsekakor spodbudno, vendar pa bi takšnih praks moralo biti več. V splošnem stanje na tem področju lahko ocenjujemo kot problematično. Na podlagi rezultatov raziskave lahko podamo splošno priporočilo, da naj bodo starši pri kupovanju živil še posebej pozorni, kadar le-ta na embalaži prikazujejo npr. junake iz risank ali druge otrokom privlačne elemente. Preverijo naj sestavine ter hranilno sestavo takšnih živil, pri čemer naj bodo še posebej pozorni, da vsebnost sladkorjev, soli in nasičenih maščob ne bo previsoka,« opozarja Prof. dr. Igor Pravst z Inštitut za nutricionistiko.

 

Izsledke celotne raziskave Inštituta za nutricionistiko lahko preberete tukaj. 

Foto: BoBo
E. V.