Ko hiše zaplešejo

6 - 9 let

22. 7. 2019

Ko hiše zaplešejo je srečna slikanica. Ob prvem pomladnem vetru se prebujajo želje in srca, in ni ga, ki ga ne bi malo zaščemelo v duši in podplatih.

V ulici v starem delu mesta si nasproti stojita dve hiši. Na eni strani stoji bel stolpič, ki je kot gizdav gospod, ki ves čas, kot da bi bil zaljubljen, pogleduje na nasprotno stran. Tam pa stoji ljubezniva vila z lepim balkonom in z vedno zastrtimi okni. V stolpiču živi profesor francoščine z razmršeno belo brado, ki ob popoldnevih prevaja debelo knjigo ljubezenskih pisem. Včasih, ko mu ne gre od rok, se skozi okno zazre na drugo stran ulice. K ljubeznivi vili, kjer je doma upokojena cvetličarka, ki ima veliko skrivnost. Čisto potiho ljubi starega profesorja. Nekega dne napiše dolgo in otožno pesem, ki jo potepuški veter odpihne z okenske police, jo spotoma prebere in se do solz nasmeje. 

Hipoma se v stolpiču nekaj zgane. Njegovo kamnito srce začne živo in toplo utripati. Še nikoli ni občutil takšnega nemira. Stolpič zažari kakor pomladno nebo in v trenutku začuti silno željo, da bi se mogoče premaknil. Njegovo kamnito podnožje se s pokom odkrhne in nič več ga ne prilepi k tlom. Počasi in svečano zakoraka na nasprotno stran ceste. 

Foto: Iz knjige Ko hiše zaplešejo

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.