Miti in stereotipi o živalih

6 - 9 let

3. 7. 2019

Je lisica res zvijačna tatica in noj reva, ki glavo potiska v pesek?

V tej knjigi spoznamo nekatere lastnosti, ki smo jih živalim pripisali ljudje. Katere med njimi držijo in katere jim delajo krivico? Ljudje so, recimo, mislili, da kameleoni spreminjajo barvo glede na barvo okolice. Danes vemo, da to ne drži popolnoma. 

Krvoločni vampirji. Leteče miši. Prenašalci bolezni. Znanilci zla. Takšne reči nam po navadi pridejo na misel, ko kdo omeni netopirje. Kaj pa, če te reči niso popolnoma resnične? 

Netopirji so izjemno koristne živali. Letajo in lovijo ponoči, ko večina bitij trdno spi. Nekatere tropske vrste celo oprašujejo rože in nam omogočajo, da lahko jemo avokado, mango in banane. 

Kaj bi odgovorili, če vas vprašam, katera je najbolj neumna, lena in trmasta žival na svetu? Verjetno osel, kajne? No, če bi bili osli tako zelo neumni, ne bi ljudem pomagali že v času faraonov v starodavnem Egiptu. Res pa je, da se osel včasih ustavi in se noče več premakniti. 

V nasprotju s konjem se namreč osel ne prestraši zaradi šuma in ne zbeži. Ravno nasprotno: osel mirno opazuje okolico in razmišlja, kaj naj stori v nepričakovani situaciji. Dokler se osel ne odloči, ga tudi divji konji ne morejo odvleči proč. 

Ima počasno telo in počasno pamet. Je potrpežljiva, ampak nekoliko dolgočasna žival, ki se ji nikamor ne mudi. Gotovo ste že kdaj slišali za rek "počasen kot želva". Res je, želve niso najhitrejše na svetu in večino dni prespjjo. Če obstaja dober razlog, pa se bodo tudi one podvizale. Želve so tudi počasne pameti. Glede na to, da si zapomnijo kraje, ki so jih že obiskale, mogoče to res ne drži.

Morske želve živijo v morju in pijejo morsko vodo. V telesu imajo posebne kanale, skozi katere izločajo sol. Želve potiskajo sol iz telesa skozi oči, zato so podobne nam, ko jokamo. 

Poleg že omenjenih živali v knjigi spoznamo še medveda, lisico, hijeno, pujsa, podgano, volka, kačo, morskega psa, slona in črno mačko. 

Foto: Iz knjige Miti in stereotipi o živalih

mp

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.