Vesoljske novičke

8. 5. 2019

Zagotovo si že slišal, da je najvišja gora na Zemlji Mount Everest. Kaj pa, če ti povem, da je v vesolju gora kar petkrat višja od omenjenega mogotca?  

Po zanimivostih iz vesolja me je spraševala Petra. Poglejva najprej, kaj je z rekordno veliko goro!   

Najvišja ljudem poznana gora se nahaja v vesolju, na asteroidu poimenovanem Vesta. Meri kar 22 kilometrov v višino!Najvišja ljudem poznana gora se nahaja v vesolju, na asteroidu poimenovanem Vesta. Meri kar 22 kilometrov v višino!
Petra, te kaj zanimajo tudi rakete, ki omogočajo potovanje v vesolje? Prvo raketo so v vesolje spustili leta 1942, svoj polet pa je začela v Nemčiji. Pa veš, da so ta plovila v resnici sestavljena iz več majhnih in ene velike rakete? V majhnih raketah nosijo gorivo, te pa, ko se vse gorivo v njih porabi, preprosto odpadejo. Jih vidiš na spodnji fotografiji?

Gorivo znotraj malih raket zgoreva s čistim kisikom. Posebna komora za izpuhe nastajajoči vroči plin usmerja proti tlom, ta se z veliko silo razširi in začne zapuščati raketo pri njenem zadnjem delu. Sila tega plina, ko zapušča raketo, je tista, ki poganja plovilo naprej.Gorivo znotraj malih raket zgoreva s čistim kisikom. Posebna komora za izpuhe nastajajoči vroči plin usmerja proti tlom, ta se z veliko silo razširi in začne zapuščati raketo pri njenem zadnjem delu. Sila tega plina, ko zapušča raketo, je tista, ki poganja plovilo naprej.
Kaj pa misliš, da se bo z vesoljem zgodilo čez čas? Nekateri namreč pravijo, da se bo vesolje enkrat kar končalo! Kaj to zares pomeni, si preberi tukaj. V mojem kotičku Ustvarjaj! pa lahko najdeš navodila, kako raketo izdelaš sama. 

Bansi

Foto: EPA
E. V.