OTOK KRK: Šurlice, fritule in kroštule!

15. 5. 2019

Skoraj ga ni Slovenca, ki ne bi že v rani mladosti s svojimi starši obiskal otoka Krk, saj nam je zelo prometno dostopen, ponaša pa se z zelo čistim morjem in prelepo naravo. Ste ga že obiskali skupaj s starši? Če ja, zagotovo poznate vsaj kakšen kraj. Mi pa vam bomo zdaj razkrili še tipično hrano, ki je zelo značilna za ta jadranski otok.

Ker Slovensko primorje nima otokov in mnogih skrivnih zalivčkov, kamor bi se lahko zapeljali tudi s čolni in jadrnicami ob koncih tedna v pomladnih in poletnih mesecih, mnogi obiščejo nam, zraven Cresa, najbližji hrvaški otok - otok Krk. Ima čudovito naravo, različne plaže, festivale in pa seveda tudi hrano. Kot se za sredozemski otok spodobi, prevladujejo morske jedi (vse vrste rib in školjk), sredozemska zelišča (rožmarin, sivka, žajbelj, ...) in sredozemska zelenjava (paradižnik, paprika, olive, ...).

Šurlice so svaljkaste testenine, ki jih na Krku v restavracijah in konobah ponavadi pripravljajo kar sami. Ponudijo jih s sardelicami, v pomladnem času tudi s šparglji in paradižnikom ter seveda tudi drugimi omakami. So značilne za ta del mediterana in so izjemno okusne. Šurlice so svaljkaste testenine, ki jih na Krku v restavracijah in konobah ponavadi pripravljajo kar sami. Ponudijo jih s sardelicami, v pomladnem času tudi s šparglji in paradižnikom ter seveda tudi drugimi omakami. So značilne za ta del mediterana in so izjemno okusne.

Krk leži na severu Jadrana v Kvarnerskem zalivu. Mnogi morda niste vedeli, da je drugi največji hrvaški otok po površini (405,22 km²). Dolga leta je veljal za največjega, vendar so natančna merjenja pokazala, da je Cres le za odtenek večji (405,70 km²). S celino je od leta 1980 povezan s Krškim mostom (bivši Titov most), kar je izredno ugodno vplivalo na turizem, saj ga samo zaradi lažje dostopnosti obišče mnogo več ljudi. Največje mesto in upravno središče na otoku je kraj Krk. Otok je s trajektom povezan s Cresom in Rabom. Mnogi ne vedo tudi tega, da je na otoku mednarodno letališče Reka. Na tej fotogarfiji pa vidimo nekaj največjih krajev, ki so turistično precej znana. Krk leži na severu Jadrana v Kvarnerskem zalivu. Mnogi morda niste vedeli, da je drugi največji hrvaški otok po površini (405,22 km²). Dolga leta je veljal za največjega, vendar so natančna merjenja pokazala, da je Cres le za odtenek večji (405,70 km²). S celino je od leta 1980 povezan s Krškim mostom (bivši Titov most), kar je izredno ugodno vplivalo na turizem, saj ga samo zaradi lažje dostopnosti obišče mnogo več ljudi. Največje mesto in upravno središče na otoku je kraj Krk. Otok je s trajektom povezan s Cresom in Rabom. Mnogi ne vedo tudi tega, da je na otoku mednarodno letališče Reka. Na tej fotogarfiji pa vidimo nekaj največjih krajev, ki so turistično precej znana.

Šurlice lahko jeste z vsemi mogočimi prilogami. Lahko samo z zelenjavo, lahko pa tudi s smetano, siri, mesom ali morskimi jedmi. V pomladnem času jih pogosto pripravljajo z divjimi šparglji, pa tudi špinačo in koprivo. Šurlice lahko jeste z vsemi mogočimi prilogami. Lahko samo z zelenjavo, lahko pa tudi s smetano, siri, mesom ali morskimi jedmi. V pomladnem času jih pogosto pripravljajo z divjimi šparglji, pa tudi špinačo in koprivo.

Bruskete (obloženi kruhki) z omako iz jajčk in špargljev. Dodani so še pršut, rukola in paradižnik. Bruskete (obloženi kruhki) z omako iz jajčk in špargljev. Dodani so še pršut, rukola in paradižnik.

Zelo značilne za Krk so tudi fritule. Gre za majhne ocvrte "kroglice" iz podobnih sestavin, kot pripravimo palačinke (jajca, moka, jogurt ali mleko), le da jih ocvremo. Nekateri jim dodajo tudi koščke suhih fig ali kakšne druge dodatke. Posujejo se s sladkorjem in še tople ponudijo. V Sloveniji se takšno pecivo ponuja predvsem v času pusta in mu pravimo "ocvrte miške". Zelo značilne za Krk so tudi fritule. Gre za majhne ocvrte "kroglice" iz podobnih sestavin, kot pripravimo palačinke (jajca, moka, jogurt ali mleko), le da jih ocvremo. Nekateri jim dodajo tudi koščke suhih fig ali kakšne druge dodatke. Posujejo se s sladkorjem in še tople ponudijo. V Sloveniji se takšno pecivo ponuja predvsem v času pusta in mu pravimo "ocvrte miške".

Vsak kraj na otoku Krku ima svoj način priprave šurlic in fritul, še posebej oblegane so ravno šurlice iz kraja Vrbnik. Na videz so podolgovate, oblika pa se dobi s pomočjo igle za pletenje. Preizkusite jih ob različnih specialitetah, kot so škampi ali drugi morski sadeži ter jagnjetina ob obveznem dodatku ribanega sira.

Podobne sestavine kot fritule imajo tudi kroštule. V Sloveniji jim pravimo tudi treske. Moka, rumenjak, sladkor, mleko - in že nastane testo, ki ga oblikujemo v različne geometrijske like in jih ocvremo. To je starodavna jed in so jo že v starih časih starši in stari starši pekli skupaj z otroki. Na Hrvaškem jim rečejo kroštule. Seveda ne sme manjkati posut sladkor. Predvsem otroci jih obožujejo, so pa kot odlična jed za dobrodošlico. Podobne sestavine kot fritule imajo tudi kroštule. V Sloveniji jim pravimo tudi treske. Moka, rumenjak, sladkor, mleko - in že nastane testo, ki ga oblikujemo v različne geometrijske like in jih ocvremo. To je starodavna jed in so jo že v starih časih starši in stari starši pekli skupaj z otroki. Na Hrvaškem jim rečejo kroštule. Seveda ne sme manjkati posut sladkor. Predvsem otroci jih obožujejo, so pa kot odlična jed za dobrodošlico.

Ko smo že pri sladicah - različno sezonsko sadje z ovčjo skuto ali sladoledom. Več kot odlična preprosta, osvežujoča sladica. Ko smo že pri sladicah - različno sezonsko sadje z ovčjo skuto ali sladoledom. Več kot odlična preprosta, osvežujoča sladica.

Naslednja izjemna specialiteta je krška jagnjetina Največkrat jo lahko poskusite pečeno izpod peke, v golažu ali pa predhodno marinirano nekaj dni v olju in začimbah ter popečeno na žaru. Na Krku je jagnjetina izjemno cenjena, saj se ovčke prosto gibljejo po skalnatih pobočjih. Naslednja izjemna specialiteta je krška jagnjetina Največkrat jo lahko poskusite pečeno izpod peke, v golažu ali pa predhodno marinirano nekaj dni v olju in začimbah ter popečeno na žaru. Na Krku je jagnjetina izjemno cenjena, saj se ovčke prosto gibljejo po skalnatih pobočjih.

Golaž in brodet se najbolje podata k polenti. Brodeti pa so izvrstni s sipo, hobotnico ali kakšnimi drugimi morskimi specialitetami. Golaž in brodet se najbolje podata k polenti. Brodeti pa so izvrstni s sipo, hobotnico ali kakšnimi drugimi morskimi specialitetami.

Črn kruh! Ja, prav ste videli! Gre za kruh, ki mu dodajo naravno črnilo, ki ga izpuščajo ribe sipe. To se v zadnjem času v kulinariki zelo uveljavlja. Tukaj vidimo črne kruhke obložene z lososom, mortadelino rulado z zelenjavo, ovčjo jetrno pašteto in ribjo pašteto. Črn kruh! Ja, prav ste videli! Gre za kruh, ki mu dodajo naravno črnilo, ki ga izpuščajo ribe sipe. To se v zadnjem času v kulinariki zelo uveljavlja. Tukaj vidimo črne kruhke obložene z lososom, mortadelino rulado z zelenjavo, ovčjo jetrno pašteto in ribjo pašteto.

Ni morja brez najboljših in najbolj zdravih suhih fig; se strinjate? Ni morja brez najboljših in najbolj zdravih suhih fig; se strinjate?

Morske specialitete vseh vrst, tudi v juhah, se na Krku vedno priležejo. Morske specialitete vseh vrst, tudi v juhah, se na Krku vedno priležejo.

Ribe, ribe in še enkrat ribe. Tukaj vidimo osliča z balzamičnim kisom in zelenjavo. Ribe, ribe in še enkrat ribe. Tukaj vidimo osliča z balzamičnim kisom in zelenjavo.

Še več ribic. Še več ribic.

Rdeča pesa, pečena raca in korenčkov pire ter zelenjava.  Rdeča pesa, pečena raca in korenčkov pire ter zelenjava.

Zelenjavne kroglice in zelje nikoli ne pridejo iz mode. Zelenjavne kroglice in zelje nikoli ne pridejo iz mode.

File različnih rib na polenti s paradižnikovo omako. Ljubitelji morskih jedi na morju lahko resnično uživate v norih okusih in kombinacijah. File različnih rib na polenti s paradižnikovo omako. Ljubitelji morskih jedi na morju lahko resnično uživate v norih okusih in kombinacijah.

Ovčji siri so prava specialiteta na Krku. Ovčji siri so prava specialiteta na Krku.

Marinirani sveži gamberi (kozice). Le kdo jih ne obožuje? Marinirani sveži gamberi (kozice). Le kdo jih ne obožuje?

Hobotnica z zelenjavno omako. Hobotnica z zelenjavno omako.

Vedno dobrodošla jed - rižota z morskimi sadeži v zelenjavni omaki in z mediteranskimi začimbami. Vedno dobrodošla jed - rižota z morskimi sadeži v zelenjavni omaki in z mediteranskimi začimbami.

Tudi majhni hladni prigrizki z morskimi jedmi se zelo priležejo. Tudi majhni hladni prigrizki z morskimi jedmi se zelo priležejo.

Majhne slane ribice - inčuni so dobesedno nepogrešljivi, ko smo na morju. Največkrat jih postrežejo na kruhu ali v solati, kot vidimo na tej fotografiji, kjer je inčunom dodana čebula, olive in olivno olje. Majhne slane ribice - inčuni so dobesedno nepogrešljivi, ko smo na morju. Največkrat jih postrežejo na kruhu ali v solati, kot vidimo na tej fotografiji, kjer je inčunom dodana čebula, olive in olivno olje.

V zadnjem času so v kulinariki zelo popularne različne paštete in namazi iz vseh mogočih rib in zelenjave. V zadnjem času so v kulinariki zelo popularne različne paštete in namazi iz vseh mogočih rib in zelenjave.

Polenta in buzara (tako imenovani golaž z morskimi sadeži). Polenta in buzara (tako imenovani golaž z morskimi sadeži).

Osličeva juha - božanska za vaše želodčke tudi v vročem poletju. Osličeva juha - božanska za vaše želodčke tudi v vročem poletju.

Ste že kdaj poskusili omako iz morskih ježkov? Ja, prav ste prebrali! Če si to želite poskusiti, je restavracija Rivica v Njivicah pravi odgovor. Ste že kdaj poskusili omako iz morskih ježkov? Ja, prav ste prebrali! Če si to želite poskusiti, je restavracija Rivica v Njivicah pravi odgovor.

Ovčja skuta z divjimi šparglji in svežimi rakci. Ovčja skuta z divjimi šparglji in svežimi rakci.

Rižota z rakci in šparglji. Rižota z rakci in šparglji.

Veste, kako se reče ribi na tej fotografiji? Grdobina! Zraven vidimo namaz iz špargljev! Veste, kako se reče ribi na tej fotografiji? Grdobina! Zraven vidimo namaz iz špargljev!

Na Krku je ogromno nasadov oljk, njihovo oljčno olje je tudi zaščiteno pri Evropski uniji; in sicer z oznako izvornosti. Mora pa to biti samo ekstra deviško olje, ki vsebuje vsaj 80 % sestavin v olju iz teh štirih sort: daška, debela, rošulja in slatka. Na Krku je ogromno nasadov oljk, njihovo oljčno olje je tudi zaščiteno pri Evropski uniji; in sicer z oznako izvornosti. Mora pa to biti samo ekstra deviško olje, ki vsebuje vsaj 80 % sestavin v olju iz teh štirih sort: daška, debela, rošulja in slatka.

Škamp, špinača, lignji - pravi morski krožnik. Škamp, špinača, lignji - pravi morski krožnik.

Testenine z morskimi sadeži v rdeči paradižnikovi omaki. Testenine z morskimi sadeži v rdeči paradižnikovi omaki.

Kaj naj še rečemo? Dober tek, ko se boste namakali v vodi in sončili na otoku Krku! 

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer. 

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.