O požaru v Notre-Dame

27. 4. 2019

Žak je v preteklih dneh opazil poročanja medijev o velikem požaru v 850 let stari katedrali glavnega mesta Francije. Rad bi vedel več o tem. 

Cerkev, ki je bila ponos vsakega Parižana, so skozi stoletja spreminjali in dograjevali, njena končna oblika pa je privabljala množice turistov. Pisatelj Victor Hugo je v romanu Notredamski zvonar vanjo naselil tudi svojega literarnega junaka, grbavca po imenu Quasimodo. Ta je v zgodbah Hugoja v tej isti cerkvi skrival lepotico Esmeraldo. Si že slišal zanj? Morda pa poznaš katero izmed umetnin, ki so krasile to cerkev. Ne skrbi, rešili so jih pred plameni. 

Žak, požar, ki se je zgodil pred dnevi, so verjetno zanetila vzdrževalna dela. Vidiš delovne odre na fotografiji? Več o požaru pa ti bodo razložili v prispevku v spodnjem posnetku.Žak, požar, ki se je zgodil pred dnevi, so verjetno zanetila vzdrževalna dela. Vidiš delovne odre na fotografiji? Več o požaru pa ti bodo razložili v prispevku v spodnjem posnetku.

Potrebnih bo več let, da bo škoda, ki je nastala v požaru, popravljena. Oglej si prispevek iz otroških poročil, ki so ga zate pripravili Infodromovci.

Morda te bo zanimalo tudi, koliko lahko zrasteš v enem dnevu ali zakaj kužki tako dobro vohajo.
Pozdravlja te
Bansi

Foto: EPA
Video: Infodrom
E. V.