Bam, bum, tresk - ni vsaka videoigra za vsakogar

27. 4. 2019 - Kolumna Marka Puschnerja na temo varnosti na internetu

Na dvorišču, ki ga obdajajo bloki, se srečujejo otroci in najstniki, ki tu živijo. Pogosto jih vidim, kako zbrani okoli mobilnega telefona glasno razpravljajo o videoigri, ki jo eden izmed njih igra. 

Včasih pogledam, katero igro igrajo, in se vprašam, ali starši vedo, da je igra namenjena starejšim od 16 let, ne pa najstnikom, starim 11 let. Čeprav imajo videoigre pozitivne vplive, imajo seveda tudi negativne, kar pa je najpomembnejše, ni vsaka igra primerna za vsako starost. Nekatere videoigre so namenjene izključno odraslim. 

Če smo v 80. in 90. letih pri strelskih igrah videli kri v obliki nekaj rdečih kvadratkov, pa je grafika danes tako nazorna, da jo je že težko ločiti od pravih posnetkov. In tako se nam lahko zelo hitro zgodi, da se bo otrok srečal s krvavimi prizori nasilja, ki jih ne bo pravilno razumel, na njegov razvoj pa bodo imeli negativni učinek. Podobno je pri prizorih spolnosti, ki so lahko v nekaterih primerih na ravni pornografskega filma, prav tako pa ne smemo pozabiti na nekatere radikalne ideje, ki jih videoigre lahko vsebujejo in jih moramo pravilno razumeti.
Pri igrah je treba izpostaviti način, kako se lotevajo posameznih tem. Vse igre temeljijo na eni izmed oblik nagrajevanja. Če nekatere igre nagrajujejo pozitivno delovanje in sodelovanje z drugimi, pa so igre, ki nagrajujejo neprimerno vedenje, nasilje ipd. Takšne igre so primerne samo za tiste, ki že imajo ustrezno izoblikovane vrednote in razumejo razliko med fizičnim in digitalnim svetom ter se zavedajo posledic določenega vedenja.

Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta. Marko Puschner je strokovnjak, ki učence in njihove starše poučuje o varni rabi inetrneta in pasteh sodobnega digitalnega sveta.

Marko Puschner, Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Fakulteta za družbene vede

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.