POZOR: TikTok je lahko nevaren!

8. 4. 2019

Dragi starši, previdno, če vaš otrok uporablja mobilno aplikacijo TikTok, ki omogoča ustvarjanje in deljenje kratkih do 15-sekundnih videposnetkov. Celo v Sloveniji so zaznali, da je aplikacija izpostavljena spolnim nadlegovalcem.

Z omenjeno mobilno aplikacijo je videoposnetek po navadi sestavljen iz več kadrov, dolžine največ 60 sekund. Večina uporabnikov na posnetkih posnemava svetovno znane pevke in pevce. Posnetke pa lahko poljubno urejamo z različnimi učinki. Nastala je pa ena težava: iz aplikacije ni bilo mogoče odstraniti sporočil spolnih nadlegovalcev.

Pri uporabi družabnih omrežij in aplikacijah je potrebno biti zelo previden.Pri uporabi družabnih omrežij in aplikacijah je potrebno biti zelo previden.

V nekaterih državah je TikTok prepovedan

TikTok so 3. julija 2018 prepovedali v Indoneziji, ko je indonezijska vlada sprejela odločitev, da aplikacija promovira 'pornografijo, neprimerno vsebino in bogokletstvo'. Le štiri mesece pozneje je aplikacijo blokirala tudi vlada v Bangladešu. Istega leta so na Kitajskem uvedli poseben nadzor nad 'neprimerno' vsebino TikToka, ki prikazuje 'videoposnetke najstniških nosečnosti'. Vlada je zaposlila razvijalce aplikacij, kot je ByteDance, ki nadzoruje vsebino uporabnikov, in navedla 100 tipov objavljenih vsebin, ki jih bo cenzorirala. K prepovedi TikToka so pozvali tudi v Indiji.

500 milijonov uporabnikov v 150 državah
Aplikacija, ki so jo na Kitajskem lansirali septembra 2016 pod imenom Douyin (ByteDance, Peking), je osvojila preostali del sveta leto pozneje. Oktobra 2018 pa je bil TikTok najbolj pretočna aplikacija v ZDA, ko se je istega leta tudi združila z aplikacijo Musical.ly. Aplikacijo uporablja več kot 500 milijonov uporabnikov v 150 državah, izjemno priljubljena je tudi v Sloveniji.

Nekateri starši tako niti ne vedo, da njihovi otroci uporabljajo aplikacijo. Tako je bilo s Crisom, očetom 10-letnega sina, ki se je TikToku priključil januarja. "Nekege dne je začel na telefon dobivati ogromno sporočil, ki so neprestano utripala. Njihova vsebina pa je bila: "Ne ignoriraj me", "vem, kdo si, prišel bom pote," je povedal za BBC. Čeprav sporočila niso bila spolno nasilje, so bila neposredna grožnja 10-letnemu dečku. Oče je sinu aplikacijo nemudoma odstranil s telefona in o incidentu obvestil šolo, poroča BBC.

 TikTok je v nekaterih državah prepovedan. TikTok je v nekaterih državah prepovedan.

Britanski medij je v sklopu projekta BBC Trending tri mesece zbiral več tisoč komentarjev spolnega nadlegovanja in jih posredoval TikToku, ki pa ni storil dovolj. Večino prijavljene vsebine so sicer umaknili v 24 urah, ne pa vseh. Prav tako niso zablokirali anonimnih uporabnikov, ki so s spolnimi komentarji neprestano nadlegovali uporabnike. Zaradi tega je britanska predstavnica za zaščito otrok Anne Longfield že napovedala, da bo zahtevala sestanek s predstavniki Tik Toka.

K.Š. in T.M.
Foto: Pixabay in Reuters

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.