MOJE TELO: Pomen spanja!

5. 2. 2020

Kot nam je znano, ljudje eno tretjino dneva prespimo, kar dejansko pomeni tudi eno tretjino našega življenja. Ampak spanje je izjemno pomembno, saj se tako regenerirajo celice v človeškem telesu, možgani pa med spanjem najbolj počivajo. Če ne bi spali tri dni skupaj, lahko pride do hudih možganskih okvar, poleg halucinacij se pojavijo tudi druge psiho-fizične težave, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. 

Spanje pomembno vpliva na kakovost življenja in naše celostno dobro počutje. Za dober spanec je pomemben kar se da reden urnik spanja (najbolje je torej, da hodimo spati vedno od isti uri). 

Morda niste vedeli, a pomanjkanje spanja oziroma nekakovostno spanje lahko povzroči več kot 90 različnih težav. Mnogi ljudje pa tudi trpijo zaradi motenj spanja (nespečnost, motnje dihanja v spanju, narkolepsija, motnje gibanja v spanju, motnje ritma budnosti, pogosto zbujanje, potenje ...). V vsakem življenjskem obdobju je pomembno kakovostno spanje, tudi za vas, dragi otroci. 

Spanje ni samo počitek, ampak je izjemno pomembno za regeneriranje vseh celih človeškega organizma ter za možgane. Spanje ni samo počitek, ampak je izjemno pomembno za regeneriranje vseh celih človeškega organizma ter za možgane.

Spomin in spanje

Med spanjem se dogaja nekaj izredno pomembnega: kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega.
"Kako pomembno je spanje, se pogosto zavemo šele, ko začutimo posledice njegovega pomanjkanja. Spanje je namreč nujno potreben proces za preživetje, tudi za kakovost življenja, učno uspešnost in delovno učinkovitost. V spanju se obnavljajo telesne celice, kratkoročni spomin se spreminja v dolgoročnega, spanje vpliva na izločanje pomembnih hormonov," je za Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) razložila otroška somnologinja Barbara Gnidovec Stražišar.

Predšolski otroci potrebujejo spanje tudi čez dan (načeloma okrog dve uri po kosilu). Dojenčki do enega leta starosti pa tako ali tako ogromno spijo. Predšolski otroci potrebujejo spanje tudi čez dan (načeloma okrog dve uri po kosilu). Dojenčki do enega leta starosti pa tako ali tako ogromno spijo.

Za vse starosti je najbolje imeti reden urnik spanja. Za vse starosti je najbolje imeti reden urnik spanja.

Najbolje je imeti stalen urnik spanja

Za kakovostnejše spanje je pomembno, da se v posteljo odpravimo vsak dan ob isti uri in spimo enako dolgo. Priporočajo tudi, da budilke ne nastavimo le za zbujanje temveč tudi za spanje.

Tanja Mojzer
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. marca 2020.