Opus - ustvarjalni mladi plesalci

13. 3. 2019

Prejšnji konec tedna je bilo v Ljubljani 27. državno tekmovanje za mlade plesalce OPUS1 – plesna miniatura 2019, ki je namenjeno ustvarjalcem, starim od 8 do 24 let. V osmih kategorijah je nastopilo blizu 130 plesalcev, ki so bili za svoje delo nagrajeni z zlatimi, srebrnimi ali bronastimi priznanji. Najboljši iz starejših kategorij se bodo udeležili 11. mednarodnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev, ki bo 20. aprila v Celju.

Odlični rezultati so plod prizadevnega in ustvarjalnega dela tako mladih plesalcev kot njihovih predanih mentorjev, rezultati pa se kažejo tudi v tem, da število prijav na OPUS1 iz leta v leto vztrajno narašča. Sicer pa sta, kot zatrjujejo mladi plesalci, največja nagrada in veselje nastop pred dvorano, polno ljubiteljev plesa.

Mnogi danes priznani ustvarjalci so svojo plesno pot začeli prav s sodelovanjem na OPUS-u, zato lahko rečemo, da je prireditev prava talilnica talentov, sodobni ples pa je ena od bolj prepoznavnih in množičnih plesnih dejavnosti pri nas.Mnogi danes priznani ustvarjalci so svojo plesno pot začeli prav s sodelovanjem na OPUS-u, zato lahko rečemo, da je prireditev prava talilnica talentov, sodobni ples pa je ena od bolj prepoznavnih in množičnih plesnih dejavnosti pri nas.

Pomembna značilnost tekmovanja OPUS 1, ki poteka v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, je samostojno delo mladih ustvarjalcev, ki razvijajo avtorske koreografije, pri čemer jih mentorji zgolj nevsiljivo vodijo in usmerjajo.

Mladi plesalci imajo možnost že v zgodnji dobi razvijati svoj lastni plesni in avtorski izraz, kar v primeru, ko zgolj plešejo na postavljeno koreografijo, ni mogoče.Mladi plesalci imajo možnost že v zgodnji dobi razvijati svoj lastni plesni in avtorski izraz, kar v primeru, ko zgolj plešejo na postavljeno koreografijo, ni mogoče.

S plesom se v Sloveniji ukvarja približno 3000 otrok in mladih. S plesom se v Sloveniji ukvarja približno 3000 otrok in mladih.

Plesne miniature, udeleženci so nastopali v duetu ali kot solisti, so ocenjevale žirije, ki so jo sestavljali po trije priznani strokovnjaki s področja plesne umetnosti: Sanja Tropp Frühwald, Barbara Kanc in Dušan Teropšič, Uršula Teržan, Kaja Lorenci in Samo Oleami.Plesne miniature, udeleženci so nastopali v duetu ali kot solisti, so ocenjevale žirije, ki so jo sestavljali po trije priznani strokovnjaki s področja plesne umetnosti: Sanja Tropp Frühwald, Barbara Kanc in Dušan Teropšič, Uršula Teržan, Kaja Lorenci in Samo Oleami.

T. M.
Foto: Nada Žgank

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci! ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.