Nova levja ograda in 70 let ZOO Ljubljana

12. 3. 2019

Preteklo soboto, 9. marca, je Živalski vrt Ljubljana praznoval svoj sedemdeseti rojstni dan! Vsi, ki so prišli čestitat, pa so si lahko ogledali še novo ogrado za leve in prva azijska leva v Sloveniji.

Nova ograda se razprostira na 1.200 m2 in je urejena skladno s sodobnimi smernicami gojitve levov v živalskih vrtovih. Prav ves dan je bil posvečen levom in ostalim največjim mačkam sveta. Obiskovalci so jih lahko spoznavali na bioloških in ustvarjalnih delavnicah, v zakulisju pa so lahko spoznali tudi njihove oskrbnike, igrače in notranja bivališča. Te zanima tudi, kdo sta Čaja in Maksimus, nova prebivalca ZOO Ljubljana? Od kod sta prišla in še več o njiju si preberi nižje v prispevku!

Čaja in Maksimus imata v veliki novi ogradi tudi nadzor nad okolico. Znotraj nje se namreč lahko povzpneta na hribček z razglediščem na sosednjo ogrado z antilopami.Čaja in Maksimus imata v veliki novi ogradi tudi nadzor nad okolico. Znotraj nje se namreč lahko povzpneta na hribček z razglediščem na sosednjo ogrado z antilopami.

Poznavalci našega vrta z živalmi bodo hitro lahko ugotovili, da je ograda z levi na ozemlju živalskega vrta zdaj nameščena nižje. Pred opazovališčem za obiskovalce je tudi ogrevana ploščad  za leve z nadstreškom, kjer se levi radi zadržujejo. Nova ograda je sončna z naravno senco dreves, ima tudi bazen. Notranji prostor je ogrevan. V njem bosta leva bivala pozimi, kadar bo zanje zunaj prehladno, obiskovalci pa ju bodo lahko opazovali skozi steklo.Poznavalci našega vrta z živalmi bodo hitro lahko ugotovili, da je ograda z levi na ozemlju živalskega vrta zdaj nameščena nižje. Pred opazovališčem za obiskovalce je tudi ogrevana ploščad za leve z nadstreškom, kjer se levi radi zadržujejo. Nova ograda je sončna z naravno senco dreves, ima tudi bazen. Notranji prostor je ogrevan. V njem bosta leva bivala pozimi, kadar bo zanje zunaj prehladno, obiskovalci pa ju bodo lahko opazovali skozi steklo.

Na praznovanju, ki ga je spremljalo čudovito pomladno vreme, se je do dvanajste ure nabralo več kot 1.500 obiskovalcev, najmlajši pa so še posebej uživali ob živalski animaciji Čukov in Ribiča Pepeta.Na praznovanju, ki ga je spremljalo čudovito pomladno vreme, se je do dvanajste ure nabralo več kot 1.500 obiskovalcev, najmlajši pa so še posebej uživali ob živalski animaciji Čukov in Ribiča Pepeta.

Jubilantu Živalskemu vrtu Ljubljana je prišel čestitat tudi župan MOL-a Zoran Janković ter skupaj z gostiteljico direktorico Zdenko Ban Fischinger in zlatimi pokrovitelji ZOO Ljubljana upihnil svečke na torti velikanki.Jubilantu Živalskemu vrtu Ljubljana je prišel čestitat tudi župan MOL-a Zoran Janković ter skupaj z gostiteljico direktorico Zdenko Ban Fischinger in zlatimi pokrovitelji ZOO Ljubljana upihnil svečke na torti velikanki.

Nova levja ograda se razprostira na več kot 1000 kvadratnih metrih, zajema pa tudi levjo dnevno sobo, ki jo še v gradnji lahko vidiš na fotografiji.Nova levja ograda se razprostira na več kot 1000 kvadratnih metrih, zajema pa tudi levjo dnevno sobo, ki jo še v gradnji lahko vidiš na fotografiji.

Foto: ZOO Ljubljana
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Od 20. do 26. maja lahko v oddaji Lahko noč, otroci! ob 19.45 na prvem programu radia Slovenija prisluhnete pravljicam iz zbirke Čebelica.