Basni v baletni izvedbi!

11. 3. 2019

Konec prejšnjega tedna so prišli na račun otroci nekaterih ljubljanskih vrtcev, saj se je Festival Ljubljana v koprodukciji s Cono 8 prvič preizkusil v izvedbi baletne predstave za otroke. Na voljo so bile tri predstave izjemne gledališke igre z živo klavirsko spremljavo in baletnim plesom dveh plesalcev. Naslov predstave: La Fontainove basni. 

Predstava je bila na sporedu v četrtek, petek in soboto (za izven) v Viteški dvorani ljubljanskih Križank. Vse tri predstave so bile razprodane. 

Slišali (in videli) smo lahko tri La Fontainove basni. Slišali (in videli) smo lahko tri La Fontainove basni.

Gre za baletno predstavo za otroke vseh starosti. Vsebinsko se naslanja na basni francoskega avtorja Jeana de La Fontaina. Spremljali smo lahko tri poučne basni: Miška in lev, Nečimrna vrana in Zajec in želva.Gre za baletno predstavo za otroke vseh starosti. Vsebinsko se naslanja na basni francoskega avtorja Jeana de La Fontaina. Spremljali smo lahko tri poučne basni: Miška in lev, Nečimrna vrana in Zajec in želva.

Pripovedovalca basni, La Fontaina je v vseh predstavah odigral Jan Bučar. Pripovedovalca basni, La Fontaina je v vseh predstavah odigral Jan Bučar.

Če si želite za pokušino ogledati kratke videoodlomke iz predstave, pokukajte v Bansijevo skupino na Facebooku. 

Vsaka basen je bila izvedena posebej, druga za drugo. Pianistka je ves čas igrala, La Fontaine je basen pripovedoval, baletna plesalca pa sta basen v skladu z besedilom odplesala. Vsaka basen je bila izvedena posebej, druga za drugo. Pianistka je ves čas igrala, La Fontaine je basen pripovedoval, baletna plesalca pa sta basen v skladu z besedilom odplesala.

Francoski pesnik, fabulist, odvetnik in mladinski pisatelj Jean de La Fontaine se je rodil leta 1621 in umrl leta 1695. Najbolj je zaslovel ravno z basnimi za otroke in mladino oziroma tudi za odrasle, saj so basni literarna zvrst primerna za vse. Njihova značilnost je, da v njih nastopajo živali, so kratke zgodbe, ki na koncu vedno postrežejo s poučnim naukom. Francoski pesnik, fabulist, odvetnik in mladinski pisatelj Jean de La Fontaine se je rodil leta 1621 in umrl leta 1695. Najbolj je zaslovel ravno z basnimi za otroke in mladino oziroma tudi za odrasle, saj so basni literarna zvrst primerna za vse. Njihova značilnost je, da v njih nastopajo živali, so kratke zgodbe, ki na koncu vedno postrežejo s poučnim naukom.

Najprej je bila na vrsti basen Miška in lev. Najprej je bila na vrsti basen Miška in lev.

Basen, kot literarna oblika, ima pri komunikaciji z otroki nekaj očitnih prednosti. V njih nastopajo živali, ki so izrazito blizu otroškemu svetu, nastopajo v pravljicah in se jih z lahkoto poveže s raznimi označevalci človeških lastnosti in karakterjev. Basen, kot literarna oblika, ima pri komunikaciji z otroki nekaj očitnih prednosti. V njih nastopajo živali, ki so izrazito blizu otroškemu svetu, nastopajo v pravljicah in se jih z lahkoto poveže s raznimi označevalci človeških lastnosti in karakterjev.

Otroci so lahko zraven odlične klavirske glasbe, pripovedovanja in baletnega plesa, lahko občudovali tudi zanimive živalske kostume. Otroci so lahko zraven odlične klavirske glasbe, pripovedovanja in baletnega plesa, lahko občudovali tudi zanimive živalske kostume.

Basen je torej poučna ne samo na svoji dobesedni ravni (zgodba in nauk), temveč tudi formalno, kot vzorec prenesenega pripisovanja pomenov oziroma metafor.Basen je torej poučna ne samo na svoji dobesedni ravni (zgodba in nauk), temveč tudi formalno, kot vzorec prenesenega pripisovanja pomenov oziroma metafor.

"Že med letom smo se v Festivalu Ljubljana odločili, da bomo naredili spremljevalni program. Steklo je sodelovanje s kulturno-umetniškim društvom Cona 8, kjer so naredili baletno predstavo La Fontainove basni. To je prva koprodukcija baletne predstave za otroke pri nas v Križankah.
V Festivalu Ljubljana smo poleg te predstave ponudili vsem udeležencem še eno presenečenje, in sicer vodstvo po Križankah za najmlajše. Da spoznajo Križanke še z arhitekturnega vidika. 

Poskusili smo letos nekoliko drugače, torej da kot Festival Ljubljana ponudimo vsebine tudi za najmlajše. Zdaj smo s koprodukcijo naredili to predstavo za otroke, in sicer dve za vrtce in eno za izven. Vse tri so bile razprodane. Že tri mesece prej smo vse to načrtovali, ker v vrtcih morajo veliko stvari vedeti vnaprej. Doživeli smo velik uspeh. Tako da glede na vse to, se zdaj že pogovarjamo, da bi naslednjo sezono pri nas naredili premiero in bi lahko bila predstava večkrat na sporedu. 

Maja Stojanov s Festivala Ljubljana. 

V četrtek so si predstavo ogledali Vrtec Vodmat in viški vrtci, v petek, 8. marca, Vrtec Trnovo, v soboto pa je bila predstava za izven in so si jo prišli ogledat otroci s svojimi starši. V četrtek so si predstavo ogledali Vrtec Vodmat in viški vrtci, v petek, 8. marca, Vrtec Trnovo, v soboto pa je bila predstava za izven in so si jo prišli ogledat otroci s svojimi starši. 

Poglejte plesalko pavico, kakšno obleko ima! Poglejte plesalko pavico, kakšno obleko ima!

Tukaj pa je oder zavzela črna vrana. Tukaj pa je oder zavzela črna vrana.

Čemu izbor basni za prikaz odrskih nastopov?

"Pravzaprav zato, ker smo mi tudi tak zavod, kjer predajamo znanje, želimo si otroke izobraževati, in to na zabaven, dinamičen, unikaten način. Zato smo se odločili, da bo ta predstava takšna, ki se jo bo lahko gledalo in poslušalo."

Maja Stojanov, Festival Ljubljana. 

Nečimrna vrana je basen o črni vrani, ki je precej trmasta in samosvoja. Nečimrna vrana je basen o črni vrani, ki je precej trmasta in samosvoja.

Predstava je trajala skupno 45 minut in je primerna za osnovnošolsko občinstvo ter tudi vrtce. Predstava je trajala skupno 45 minut in je primerna za osnovnošolsko občinstvo ter tudi vrtce.

Pav pleše, pleše in pleše. Pav pleše, pleše in pleše.

Tudi sprehoda med občinstvo ni manjkalo. Otroci so bili navdušeni. Sicer pa je sama predstava zasnovana tako, da je bilo veliko stika nastopajočih z občinstvom (La Fontaine je otroke med predstavo spraševal o določenih značilnostih živali ali samo po mnenju).Tudi sprehoda med občinstvo ni manjkalo. Otroci so bili navdušeni. Sicer pa je sama predstava zasnovana tako, da je bilo veliko stika nastopajočih z občinstvom (La Fontaine je otroke med predstavo spraševal o določenih značilnostih živali ali samo po mnenju).

Pri basni Zajec in želva pa so bili otroci naravnost navdušeni nad kostumi. Le kako ne bi bili, ko pa je zajec imel korenček kar na glavi. Pri basni Zajec in želva pa so bili otroci naravnost navdušeni nad kostumi. Le kako ne bi bili, ko pa je zajec imel korenček kar na glavi.

Želvica, želvica, zelo počasna si, ampak vedno daleč prideš! Želvica, želvica, zelo počasna si, ampak vedno daleč prideš!

Vsebinsko je predstava povezljiva s številnimi vsebinami v šolah (na področju literarnih zvrsti – basen, zgodovine književnosti – La Fontaine, jezikoslovja – metafora, vzgoje – nauki basni, umetnostne vzgoje – relacija med literaturo, glasbo in plesom). Tako da se otroci skozi predstavo lahko ogromno naučijo. Vsebinsko je predstava povezljiva s številnimi vsebinami v šolah (na področju literarnih zvrsti – basen, zgodovine književnosti – La Fontaine, jezikoslovja – metafora, vzgoje – nauki basni, umetnostne vzgoje – relacija med literaturo, glasbo in plesom). Tako da se otroci skozi predstavo lahko ogromno naučijo.

Tukaj vidimo popolnoma začudenega zajčka, ker je izgubil tekmo z želvo. Tukaj vidimo popolnoma začudenega zajčka, ker je izgubil tekmo z želvo.

Poklon vseh nastopajočih. Pianistka, igralec (pripovedovalec basni) in dva plesalca. Poklon vseh nastopajočih. Pianistka, igralec (pripovedovalec basni) in dva plesalca.

Dve sestrici, ki sta bili navdušeni nad predstavo. Všeč jima je bilo, kako je pav plesal, sicer so jima bile pa vse živali zelo zanimive. Posebna je bila tudi miška, ki je prav tako lepo plesala. Najbolj smešna pa je bila želva, ker je zelo počasna, ampak je kljub temu zmagala na tekmi, ker je zajec še spal. Dve sestrici, ki sta bili navdušeni nad predstavo. Všeč jima je bilo, kako je pav plesal, sicer so jima bile pa vse živali zelo zanimive. Posebna je bila tudi miška, ki je prav tako lepo plesala. Najbolj smešna pa je bila želva, ker je zelo počasna, ampak je kljub temu zmagala na tekmi, ker je zajec še spal.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.