Kam s starim telefonom?

26. 2. 2019

Jaka je za rojstni dan dobil super novi telefon! Sprašuje me, ali imam kakšno dobro idejo, kaj narediti s starim. 

Ha, kakšno dobro vprašanje, Jaka! Lahko ga podariš komu, ki ga potrebuje. No, ampak o tej dobrodelni ideji si zagotovo že razmišljal. Če pa je stari telefon neuporaben, pa bi bilo dobro, da ga recikliraš. Več o tem, kam ga odložiti, si preberi tukaj. 

Telefone v današnjih časih pogosto menjujemo, nekako vsaki dve leti si kdo omisli novega. V Sloveniji vsako leto nastane do 17 kilogramov odpadnih elektronskih naprav na prebivalca!Telefone v današnjih časih pogosto menjujemo, nekako vsaki dve leti si kdo omisli novega. V Sloveniji vsako leto nastane do 17 kilogramov odpadnih elektronskih naprav na prebivalca!

Naj ti povem še nekaj zgodovinskih zanimivosti. Ko so odraščali tvoji stari starši, nekateri telefona morda sploh niso imeli v domači hiši. Tvoji starši pa so ga že imeli, vendar je cela družina uporabljala samo en telefonski aparat. To je precej drugače kot zdaj, ko ima čisto vsak svojega, ni res? Takrat je eno gospodinjstvo obdržalo isti aparat tudi recimo dvajset let. Upam, da te bo to navdahnilo, da z novim telefonom skrbno ravnaš in ga uporabljaš čim dlje!

Morda te bodo pritegnile še zanimivosti o zvoku in gromozanske jedrske nesreče.
Bansi

Foto: EPA
E. V.