Brezplačni učbeniki za drugi razred!

19. 2. 2019

Dragi starši, za vas bo tokratna novica zelo pozitivna, saj vam bo prihranila veliko časa in denarja. Šolarji bodo namreč odslej imeli tudi za drugi razred osnovne šole brezplačno učno gradivo.

Vsa učna gradiva, vključno z delovnimi zvezki, bodo v novem šolskem letu 2019/2010 brezplačna tudi za drugošolce, medtem ko za prvošolce to velja že dve leti. Od septembra dalje jih bo financiralo ministrstvo za šolstvo.

 Staršem prvošolcev že drugo leto ni bilo treba več kupiti delovnih učbenikov, delovnih zvezkov in drugih gradiv. To so storile šole, ministrstvo za izobraževanje jim je v ta namen za vsakega prvošolca namenilo 30 evrov. Jeseni bodo pravico do brezplačnih gradiv dobili še drugošolci, je pred dnevi na parlamentarnem odboru za izobraževanje napovedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer. Staršem prvošolcev že drugo leto ni bilo treba več kupiti delovnih učbenikov, delovnih zvezkov in drugih gradiv. To so storile šole, ministrstvo za izobraževanje jim je v ta namen za vsakega prvošolca namenilo 30 evrov. Jeseni bodo pravico do brezplačnih gradiv dobili še drugošolci, je pred dnevi na parlamentarnem odboru za izobraževanje napovedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer. 

Kot so nam še povedali na ministrstvu, pripravljajo skupaj s predstavniki staršev, šol in založnikov prenovo učbeniške politike. Del nje bodo tudi omenjena brezplačna gradiva za drugošolce.
Učitelji lahko svojo strokovno avtonomijo v polnosti uveljavijo prav na področju izbire učnih gradiv. Kar nekaj osnovnih šol je na primer opustilo uporabo delovnih zvezkov v prvih treh razredih devetletke. Ena od takih šol je ljubljanska osnovna šola Sostro.

Kmalu bo celotna prva triada deležna brezplačnih učbenikov in delovnih zvezkov. Kmalu bo celotna prva triada deležna brezplačnih učbenikov in delovnih zvezkov.

"To je redkost osnovnih šol, na naši šoli smo se odločili, da prva tri leta osnovne šole otroci ne potrebujejo delovnih učbenikov, ker smo se odločili, da usvajajo snov bolj praktično, z gibanjem in drugimi učnimi oblikami, da samo nujne stvari vpišemo v zvezek, kar je lažje," je pojasnila učiteljica razrednega pouka Maruša Babnik. Babnikova je mnenja, da je uporaba učbenikov avtonomna pravica učiteljev.

Sicer pa so vladne stranke v koalicijsko pogodbo zapisale, da bodo v štirih letih zagotovile brezplačna gradiva za učence v prvem triletju devetletke. Izposoja učbenikov iz učbeniških skladov pa je za učence že nekaj let brezplačna.

T. M. in N. L. (Radio Slovenija)
Foto: Pixabay

SLONTASTIČEN POZOR!

Vabljeni k sodelovanju v nagradnem natečaju Kaj pa ti znaš?!

Čaka vas več kot 70 nagrad! Pošljite 3-minutni video vaših spretnosti!

Sodelujete lahko večkrat do 30. septembra 2020.