Koliko zrastemo v enem dnevu?

13. 2. 2019

Lanin očka je ob vhodna vrata postavil trak, na katerem označi, kako hitro Lana raste. Zanima jo, v razmiku koliko dni bi se morala meriti, da bi na traku lahko opazila razliko v višini. 

No, Lana, če se boš merila vsak dan, naj ti najprej povem, da se ti lahko zgodi celo, da boš kateri dan manjša kot dan poprej. Na tvojo višino namreč vpliva tudi to, koliko si se raztezala, k tlom te namreč vleče sila gravitacije. Kako rastemo, me je pred časom že spraševala Živa.

Znanstveniki pravijo, da si lahko po celem dnevu vlečenja k tlom, ki te drži na naši krasni Zemlji, zvečer celo kak centimeter manjši, kot si bil zjutraj. Med ležanjem v postelji pa se lahko spet nazaj raztegneš na svojo pravo višino. Pa se vrniva nazaj na tvoje vprašanje: koliko lahko zrasteš v enem dnevu. Naj ti povem, da otroci ne rastete enakomerno. Včasih kar dolgo nič, potem pa se lahko zgodi, da v eni noči zares pridobite cel centimeter, pravijo znanstveniki! Otroci ob taki intenzivni rasti sicer poročajo, da jih bolijo kolena ali pa kaki drugi sklepi v telesu.

Lana, si moraš misliti, da mlade žirafe lahko v enem dnevu zrastejo za kar pet centimetrov? Na fotografiji pa vidiš žirafo iz kock Lego, ki so jo sestavili v Berlinu.Lana, si moraš misliti, da mlade žirafe lahko v enem dnevu zrastejo za kar pet centimetrov? Na fotografiji pa vidiš žirafo iz kock Lego, ki so jo sestavili v Berlinu.

Lana, če boš svojo rast zares dokumentirala kot prava znanstvenica in jo na traku, ki ga je očka nastavil ob vhodna vrata, merila vsak dan, mi pošlji svoje ugotovitve! Pozanimaj pa se še, kateri deli človeškega telesa nikoli ne nehajo rasti.

Pozdravlja te
Bansi

Foto: EPA
E. V.