Video: Kivi - ptič, ki ne more leteti

7. 2. 2019

Po tem ljubkem ptiču z dolgim kljunom je svoje ime dobil celo sadež z rjavo lupino - kivi. Prebivalci Nove Zelandije so nanj posebej ponosni. 

Kivi je res ptič, ki mu ni podobnega! Je brez peruti in repa, ima pa peresa, ki so videti kot kožuh. Brez peruti tudi ne more leteti, zapomniš pa si ga lahko tudi po njegovem izredno dolgem in tankem kljunu. Ta prvi pokuka skozi jajčno lupino, ko se mali kivi izvali. Redek posnetek izvalitve kivija v trenutku, ko je počila jajčna lupina, so ujeli v ameriškem živalskem vrtu Smithsonian ZOO. Oglej si ta razburljivi moment na dnu prispevka!

Kivi lahko doseže starost med 25 in 50 let. Velikost odraslega ptiča kiviji dosežejo v približno treh do petih letih. To pomeni, da kiviji rastejo zelo počasi.Kivi lahko doseže starost med 25 in 50 let. Velikost odraslega ptiča kiviji dosežejo v približno treh do petih letih. To pomeni, da kiviji rastejo zelo počasi.

Podobni so kokškam, kajne? Odrasli kiviji so enake velikosti kot kokoši. Vsekakor pa ne izležejo toliko jajc kot one, samička vrste kivi po paritvi namreč izleže po večini le eno jajce, ki lahko tehta tudi skoraj pol kilograma.Podobni so kokškam, kajne? Odrasli kiviji so enake velikosti kot kokoši. Vsekakor pa ne izležejo toliko jajc kot one, samička vrste kivi po paritvi namreč izleže po večini le eno jajce, ki lahko tehta tudi skoraj pol kilograma.

Redek posnetek izvalitve kivija so ujeli v ameriškem živalskem vrtu Smithsonian ZOO.  Kiviji so ponos Novozelandcev. Pa tudi Novozelandcev samih se drži isto ime, v angleško govorečem svetu jih prav tako imenujejo "kiviji".Kiviji so ponos Novozelandcev. Pa tudi Novozelandcev samih se drži isto ime, v angleško govorečem svetu jih prav tako imenujejo "kiviji".

Foto: EPA (1., 2., 4.), Iz videa (3.)
Video: Reuters
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!