Dan varne rabe interneta!

5. 2. 2019

5. februarja zaznamujemo svetovni dan varne rabe interneta, zato bomo v tem prispevku na kratko predstavili nekaj osnovnih nasvetov za mlade uporabnike spleta.

Nedavna raziskava o prevarah s tehnično podporo, ki je zajela 16.000 ljudi po vsem svetu, je nekoliko presenetljivo pokazala, da so mladi najbolj ranljiva skupina uporabnikov, saj se pogosteje zapletejo v tvegano spletno vedenje, ki vodi tudi do izgube denarja. Seveda moramo biti vsi – ne glede na starost – na spletu previdni, da se lahko izognemo tveganjem, a hkrati kar najbolje izkoristimo njegove mnoge prednosti.

1. Uporabljajte zapletena in edinstvena gesla za različne račune
Če ima kdo ključ vaše hiše, lahko vstopi in izropa vsako sobo vašega doma. Enako velja tudi za gesla in spletne račune. Prepogosto izberemo gesla, ki si jih lahko preprosto zapomnimo, kot so imena in rojstni dnevi. A če si je kaj mogoče preprosto zapomniti, lahko to spletni kriminalci tudi preprosto uganejo. Če uporabljate ista preprosta gesla za več računov, lahko spletni kriminalci dostopajo do vseh vaših občutljivih podatkov.

Uporabljajte orodja za upravljanje gesel za različne računa in poskrbite, da je vsako geslo edinstveno: vsebuje naj najmanj 10 znakov, vključno s številkami, z velikimi črkami in s posebnimi znaki.Uporabljajte orodja za upravljanje gesel za različne računa in poskrbite, da je vsako geslo edinstveno: vsebuje naj najmanj 10 znakov, vključno s številkami, z velikimi črkami in s posebnimi znaki.

2. Ne sprejemajte povabil od neznancev
Vsi, ki jih srečate na spletu, niso to, za kar se predstavljajo. Spletni kriminalci na družbenih omrežjih pogosto ustvarjajo lažne profile, da vzpostavijo odnos z nič hudega slutečimi uporabniki.

Če vas na spletu klikne neznanec, ki vztraja, da mu zaupate osebne podatke ali denar, je to znak za alarm. Če je mogoče, se obrnite na osebo neposredno in preverite, ali je profil pristen. Še vedno niste prepričani o uporabnikovi identiteti, vendar bi želeli vseeno sprejeti povabilo? Da ostanete na varni strani, omejite informacije, ki jih lahko neznanec vidi na vašem profilu.

Zapomnite si: na spletu veljajo enaka pravila kot v resničnem svetu – ne dajajte občutljivih ali zasebnih podatkov neznancem.

3. Dejanja na spletu imajo lahko posledice v fizičnem svetu
Na splet glejte kot na mestni trg ali ulico: gre za javni prostor, kjer lahko vsi vidijo ali izmenjajo vse, kar ste objavili, ne glede na to, ali je bilo namenjeno njim in ali ste jim dali dovoljenje.

Preden objavite na spletu, se vprašajte: bi želel moj (bodoči) delodajalec, kupec ali sorodnik to vedeti? Tudi stvari, kot so informacije o domačem naslovu ali romantičnih razmerjih, ki se morda zdijo neškodljive, je mogoče zlorabiti, če jih vidijo napačni ljudje.

Če svoje obrambe ne posodabljate, bodo spletni kriminalci slej ko prej našli način, da jo zaobidejo. Prepričajte se, da imate nameščene najnovejše posodobitve operacijskega sistema in preverite nastavitve zasebnosti v aplikacijah in spletnih brskalnikih, ki jih uporabljate.Če svoje obrambe ne posodabljate, bodo spletni kriminalci slej ko prej našli način, da jo zaobidejo. Prepričajte se, da imate nameščene najnovejše posodobitve operacijskega sistema in preverite nastavitve zasebnosti v aplikacijah in spletnih brskalnikih, ki jih uporabljate.

7. Vedno uporabljajte varno povezavo

Če uporabljate javno internetno povezavo, kot je brezžično omrežje v nakupovalnem središču, nimate neposrednega nadzora nad svojo varnostjo. Če ne morete vzpostaviti varne povezave ali zagotoviti, da je vaša naprava zavarovana, ne izmenjujte občutljivih podatkov. Počakajte, da pridete domov, kjer se lahko povežete z zavarovanim brezžičnim omrežjem.

8. Vprašajte za nasvet 
Nikoli ne hitite z objavo ali s klikom na povezavo. Nič ni pomembnejše kot vaša spletna varnost.

Krmarjenje med spletnimi nevarnostmi je lahko stresno, zato se vedno, ko niste prepričani, obrnite na tiste, ki jim lahko zaupate, kot so prijatelji, učitelji in Microsoft.

Še nekaj dejstev, ki jih je za Slovenijo zbral Unicef

Na svetu 70 % mladih, starih od 15 do 24 let, uporablja splet, v Sloveniji pa kar 100 %. Unicef zato poziva k usklajenim ukrepom za preprečevanje in obravnavo nasilja nad otroki ter mladostniki na spletu. Za varnejšo uporabo interneta lahko otroci in mladi veliko naredijo sami.

Poziv ob dnevu varne rabe interneta je objavljen po nedavni anketi UNICEF-a med mladimi, ki je v petih tednih prejela več kot milijon odgovorov iz več kot 160 držav in vključuje predloge mladih, oblikovane v sklopu organiziranih okroglih miz na temo preprečevanja nasilja (t. i. Youth Talks). Mladi so razkrili, kaj bi lahko naredili oni sami, njihovi starši, učitelji ter oblikovalci politik, da bi jih ohranili varne. Prijaznost oziroma spoštljivost so opredelili kot eno najmočnejših sredstev za preprečevanje ustrahovanja in spletnega ustrahovanja.

Hitra širitev uporabe spleta med mladimi je povezana tudi s tveganji. Raziskave o razširjenosti spletnega ustrahovanja kažejo, da je v razvitih državah delež otrok in mladostnikov, ki so žrtve spletnega ustrahovanja, med 5 in 21 %, pri čemer so dekleta žrtve pogosteje kot fantje. 

Spletno ustrahovanje je izjemno škodljivo, saj lahko hitro doseže široko občinstvo in ostane na spletu neomejen čas, žrtvam pa sledi vse življenje. Ustrahovanje in spletno ustrahovanje imata uničujoč vpliv in se medsebojno dopolnjujeta. Žrtve spletnega ustrahovanja pogosteje uživajo alkohol in droge ter izostanejo od pouka kot vrstniki. Prav tako imajo pogosteje slabši učni uspeh, manjšo samozavest ter zdravstvene težave. V izjemnih primerih je spletno ustrahovanje pripeljalo celo do samomorov.

Ob dnevu varne rabe interneta UNICEF spodbuja mlade k varni in odgovorni uporabi interneta. Poziva jih k spoštljivemu komuniciranju z drugimi uporabniki spleta, previdnosti pri navezovanju stikov in širjenju vsebin. Nagovarja jih po družbenih omrežjih, na katerih otroci preživijo vse več časa, ter na posebni spletni strani.

T. M. povzeto po Microsoftu in Unicefu
Foto: Pixabay