Polnoletnost projekta Podarimo knjige

6. 2. 2019

Že osemnajsti dobrodelni dogodek "Podarimo knjige" je tudi letos doživel izjemno velik odziv. V akciji, ki ob sodelovanju Republike Avstrije – Urada zveznega kanclerja in Mohorjeve družbe v Celovcu, poteka že vse od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih nad 53.000 izvodov knjig. 

Prejemniki knjig so nevladne organizacije, ki delujejo na področju Republike Slovenije, a tudi različna slovenska društva zunaj Slovenije. Akcija Podarimo knjige tako podpira širjenje slovenske knjige kot pomembne kulturne dobrine. Dogodek je potekal v Trubarjevi hiši literature v središču Ljubljane. 

Dogodek so z glasbeno točko popestrili učenci iz OŠ Radovljica. Dogodek so z glasbeno točko popestrili učenci iz OŠ Radovljica.

Avstrija krepi medsosedske vezi s Slovenijo s knjižnim paketom

Avstrijska veleposlanica, mag. Sigrid Berka, in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan Ivan Olip, sta devetim nevladnim in nepridobitnim ustanovam na področju Republike Slovenije in Slovenski čitalnici v Čabru na Hrvaškem podarila pester izbor knjig slovenskih in avstrijskih avtorjev in avtoric. Dogodka sta se med drugimi udeležila tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik ter predsednica parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, poslanka Ljudmila Novak.

Knjige v vrednosti 50.000 evrov so prejele organizacije, ki so dejavne na socialnem, kulturnem ali izobraževalnem področju. 

Podarjene knjige bodo že v prihodnjih dneh našle pot do bralcev v Sloveniji in na Hrvaškem. Slovesnost so glasbeno obarvali učenci in učenke Osnovne šole Antona Janše Radovljica.

Še en glasbeni nastop - tokrat mednarodno znana Golica. Še en glasbeni nastop - tokrat mednarodno znana Golica.

Veleposlanica Sigrid Berka je v priložnostnem govoru poudarila izreden pomen branja knjig. Kot je povedala, je namreč "prav za manjšine posebnega pomena, da negujejo svoj jezik, in branje je za to najboljše sredstvo. Nihče drug ne ve tega bolje kot Mohorjeva družba v Celovcu, eden izmed prepoznavnih znakov slovenske narodne skupnosti v Avstriji".

Slovenska karitas. Slovenska karitas.

Dekan Olip v akciji vidi nadaljevanje poslanstva Mohorjeve družbe v Celovcu: "Mohorjeva družba v Celovcu bi rada z akcijo poudarila svojo skrb za negovanje slovenskega jezika in kulture med Slovenci doma in zunaj meja Slovenije."

Medobčinsko društvo Sožitje. Medobčinsko društvo Sožitje.

KŠTM Sevnica. KŠTM Sevnica.

Narodna knjižnica Ivan Žagar – Slovenska čitalnica – Čabar. Narodna knjižnica Ivan Žagar – Slovenska čitalnica – Čabar.

OŠ Antona Janše Radovljica. OŠ Antona Janše Radovljica.

Zveza prijateljev mladine Slovenije.Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien. Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien.

Dogodek se je zaključil s še enim glasbenim nastopom. Dogodek se je zaključil s še enim glasbenim nastopom.

Skupno je bilo v letošnjem projektu podeljenih 50.000 knjig. Skupno je bilo v letošnjem projektu podeljenih 50.000 knjig.

Besedilo in foto: Tanja Mojzer

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!