O največji živali na svetu

2. 2. 2019

Lahko izstreliš podatek, katera žival je največja med vsemi? 

Po njej me je spraševal Nik. Kaj pa, če ti povem, da največje živo bitje ni žival? 

Največje živo bitje je Veliki koralni greben, ki se nahaja na severozahodni obali Avstralije. Sestavlja ga kar 2900 manjših grebenov in 900 otokov, skupno pa je dolg več kot dva kilometra.Največje živo bitje je Veliki koralni greben, ki se nahaja na severozahodni obali Avstralije. Sestavlja ga kar 2900 manjših grebenov in 900 otokov, skupno pa je dolg več kot dva kilometra.

Največja žival pa je seveda ... Kdo ve? Kit. Ker voda predstavlja več kot dve tretjini zemeljskega površja, imajo te živali v oceanih res veliko prostora za rast. Tako kot drugi sesalci tudi kiti dihajo zrak. Čeprav živijo pod vodo, se po zrak vrnejo na površje. Največje živali lahko brez zraka preživijo kar uro in pol. 

Manjši beli kit, ki zraste do velikost okrog pet metrov, tehta približno tono in pol.Manjši beli kit, ki zraste do velikost okrog pet metrov, tehta približno tono in pol.
Pa si tudi ti, tako kot Ana, pomislil, kako bi sploh natančno določili, koliko največji kit med kiti pravzaprav tehta? Zagotovo ga za določitev njegove teže ne bi posadili na tehtnico. No, lahko ti povem, da modri kit doseže težo tudi do 150 ton. Osupljivo pa je tudi dejtsvo, da je že samo kitovo srce veliko kot manjši avtomobil!

Nik, zagotovo pa te bo zanimalo še, katere živali so najmočnejše.

Pozdravček,
Bansi

Foto: EPA
E. V.