Opereta Življenje ni pita!

1. 2. 2019

V glasbeni šoli Risto Savin Žalec že več let zapored učenci, ki obiskujejo pouk določenega glasbenega instrumenta in solo petja skupaj s profesorico in sopranistko Bibo Novak ob zaključku šolskega leta, priredijo muzikal. Letos pa so se lotili kar operete, ki so jo za izvedbo pred svojimi starši in za ostale obiskovalce pripravili že v januarju. V opereti nastopajo živali, pretežno mucki in mucke, hrčki in tudi baletke. 

V originalu ima opereta naslov "Three little kittens of a land of Pie". Avtor zgodbe je pisatelj Henry Bunner, avtor pesmi pa skladatelj Oscar Weil. Profesorica glasbe in sopranistka Biba Novak je opereto prevedla in priredila tako, da je ohranila osnovno zgodbo, predvsem začetek in konec, vmesno dogajanje pa je v celoti napisala sama. Opereta, ki je bila prvič izvedena v Sloveniji in menda sploh v Evropi, je zaživela v dveh ponovitvah na odru dvorane Glasbene šole Risto Savin Žalec. Nastopilo je čez 30 učencev, starih od pet do devetnajst let. Igrali so, peli in plesali, pridružilo pa se jim je tudi 11 baletk. 

Opereta ima v slovenski priredbi naslov Življenje ni pita in pripoveduje o tem, da so tri muce, hčerke kralja Edvarda, zavrnile svoje snubce, ker so preveč očarljivi, prijazni, živahni, razigrani, zabavni, dostojni, vljudni, uvidevni, predobri in sploh preveč popolni. Smešen zaplet, kajne? Opereta ima v slovenski priredbi naslov Življenje ni pita in pripoveduje o tem, da so tri muce, hčerke kralja Edvarda, zavrnile svoje snubce, ker so preveč očarljivi, prijazni, živahni, razigrani, zabavni, dostojni, vljudni, uvidevni, predobri in sploh preveč popolni. Smešen zaplet, kajne?

Opereta je bila polna humorja, pričela pa se je z nagovorom ravnatelja glasbene šole mag. Gorazda Kozmusa, ki je pred predstavo povedal: "Da boste lažje sledili zgodbi, vam bosta najprej dve muci v mačjem jeziku povedali vsebino zgodbe!" Če vas zanima, kako jima je šla obnova od ust, si oglejte videoposnetek, ki smo ga objavili na strani Bansijevih oboževalcev na Facebooku. Opereta je bila polna humorja, pričela pa se je z nagovorom ravnatelja glasbene šole mag. Gorazda Kozmusa, ki je pred predstavo povedal: "Da boste lažje sledili zgodbi, vam bosta najprej dve muci v mačjem jeziku povedali vsebino zgodbe!" Če vas zanima, kako jima je šla obnova od ust, si oglejte videoposnetek, ki smo ga objavili na strani Bansijevih oboževalcev na Facebooku.

Kot se za opereto spodobi, so nastopajoči plesali, peli v visokih in nizkih tonih ter seveda tudi igrali. Bili so pa tudi maskirani, tako kot je veleval scenarij, saj so v opereti nastopale živali. Manjkalo pa ni niti humorja in to ves čas predstave. Kot se za opereto spodobi, so nastopajoči plesali, peli v visokih in nizkih tonih ter seveda tudi igrali. Bili so pa tudi maskirani, tako kot je veleval scenarij, saj so v opereti nastopale živali. Manjkalo pa ni niti humorja in to ves čas predstave.

Preverite, kaj je o opereti povedala profesorica petja na glasbeni šoli Risto Savin Žalec, Biba Novak. Predvsem je razkrila, kje je dobila idejo za prevod oziroma priredbo operete. 

Ena izmed glavnih vlog v opereti je vloga Markiza Šnofja - dvornega upravitelja. Markiz je velik šaljivec, ki zna biti tudi zloben.  Ena izmed glavnih vlog v opereti je vloga Markiza Šnofja - dvornega upravitelja. Markiz je velik šaljivec, ki zna biti tudi zloben.

Flora, Liza in Loti se ne vdajo ljubezni kar tako. Njihovi izbranci morajo biti predvsem nedolgočasni. Flora, Liza in Loti se ne vdajo ljubezni kar tako. Njihovi izbranci morajo biti predvsem nedolgočasni.

Takšen velik in zlat prestol ima kralj Edvard. Nanj pa občasno sede tudi kakšna od njegovih razvajenih mačjih hčera. Takšen velik in zlat prestol ima kralj Edvard. Nanj pa občasno sede tudi kakšna od njegovih razvajenih mačjih hčera.

Nace Osmukavček, Albert Dobrikavček, In Hugo Klepetavček, trije snubci, ki želijo očarati mačje princese. Opereta nam postreže tudi z nekaterimi pesmimi, ki malce spominjajo na našo narodnozabavno glasbo (predvsem nežen, zibajoč ples. A na odru harmonike, ki je zaščitni znak narodnozabavne glasbe, ne vidimo). Nace Osmukavček, Albert Dobrikavček, In Hugo Klepetavček, trije snubci, ki želijo očarati mačje princese. Opereta nam postreže tudi z nekaterimi pesmimi, ki malce spominjajo na našo narodnozabavno glasbo (predvsem nežen, zibajoč ples. A na odru harmonike, ki je zaščitni znak narodnozabavne glasbe, ne vidimo).

Loti, Liza in Flora Dremuckar so, kot se za muce spodobi zelo razvajene in samosvoje. Loti, Liza in Flora Dremuckar so, kot se za muce spodobi zelo razvajene in samosvoje.

Snubci s šopki rož, a mačjih princesk to pač ne navduši dovolj. Snubci s šopki rož, a mačjih princesk to pač ne navduši dovolj.

Kako Flora Dremuckar razloži snubcem, da naj se speljejo?

"Vi ste tako en velik superlativ, da enostavno ne premoremo encimov za ves ta elativ, zato smo danes naznanile nov regulativ, in ker imamo pravico do legislativa, smo komulativno, odločile, da vam fabulativno rečemo adijo!"

Ta njena izjava je v dvorani zagnala ogromen val smeha. 

Baletke, ki so s svojo zelo domiselno koreografijo, izjemno popestrile opereto. Baletna skupina se je sicer imenovala Baletke iz doline Kožušček Lenušček. Baletke, ki so s svojo zelo domiselno koreografijo, izjemno popestrile opereto. Baletna skupina se je sicer imenovala Baletke iz doline Kožušček Lenušček.

Preden je Kralj Edvard sedel na svoj prestol, so mu ostale muce in mačkoni (pevski zbor) iz dežele Pit zapeli:
"To je naš kralj, to je naš vladar! On za vse dobro poskrbi! Kdor ga pozna, res ga rad ima. Smo srečni vsi, dobro se godi! Moder in pravičen, to naš je kralj!"

Kralj Edvard in dvorni upravitelj Markiz Šnofl. Kralj Edvard in dvorni upravitelj Markiz Šnofl.

Kaj so nekateri nastopajoči povedali o svoji vlogi?Loti, ena od Edvardovih hčera, ki je zavrnila snubca Naceta. Loti, ena od Edvardovih hčera, ki je zavrnila snubca Naceta.

Pesem, s katero je Nace vsaj malce stopil Lotijino srce: "Ti zame si najlepše dekle, s teboj bi res bil srečen! Tebi rad podaril bi vse, a kaj, ko zavračaš me! Ko iščeš veselje v drobnih rečeh, na pravih si poteh, dve sladki besedi naj grejeta me, ko rekla boš ljubim te!"Pesem, s katero je Nace vsaj malce stopil Lotijino srce: "Ti zame si najlepše dekle, s teboj bi res bil srečen! Tebi rad podaril bi vse, a kaj, ko zavračaš me! Ko iščeš veselje v drobnih rečeh, na pravih si poteh, dve sladki besedi naj grejeta me, ko rekla boš ljubim te!"

Šaljivec Markiz pa ni tako romantičen in ravno zaradi tega, je kakšnemu dekletu še bolj všeč. Šaljivec Markiz pa ni tako romantičen in ravno zaradi tega, je kakšnemu dekletu še bolj všeč.

Značilnost operete je tudi ta, da ima srečen konec. V našem primeru so se izbranci med seboj malce pomešali, tako da so bili na koncu vsi srečni v ljubezni.Značilnost operete je tudi ta, da ima srečen konec. V našem primeru so se izbranci med seboj malce pomešali, tako da so bili na koncu vsi srečni v ljubezni.

Ravnatelj Glasbene šole Risto Savin Žalec, Gorazd Kozmus, je ob zaključku operete s šopkom rož razveselil profesorice baleta, klavirja in petja, ki so bile ene od glavnih akterk celotne operete. Ravnatelj Glasbene šole Risto Savin Žalec, Gorazd Kozmus, je ob zaključku operete s šopkom rož razveselil profesorice baleta, klavirja in petja, ki so bile ene od glavnih akterk celotne operete.

Mačji klavir, na katerega je celotno opereto v živo igrala profesorica klavirja Nataša Lazić. Mačji klavir, na katerega je celotno opereto v živo igrala profesorica klavirja Nataša Lazić.

Profesorica petja in sopranistka ter avtorica slovenskega prevoda oziroma priredbe oprete Življenje ni pita, Biba Novak, je ob zaključku prejela priznanje JSKD, saj se je glasbena šola z opereto prijavila na gledališko tekmovanje, ki v Sloveniji poteka na območni, regijski in državni ravni.Profesorica petja in sopranistka ter avtorica slovenskega prevoda oziroma priredbe oprete Življenje ni pita, Biba Novak, je ob zaključku prejela priznanje JSKD, saj se je glasbena šola z opereto prijavila na gledališko tekmovanje, ki v Sloveniji poteka na območni, regijski in državni ravni.

Savinko, maskota glasbene šole Risto Savin Žalec, skupaj z ravnateljem omenjene glasbene šole. Savinko, maskota glasbene šole Risto Savin Žalec, skupaj z ravnateljem omenjene glasbene šole.

Po opereti in bučnem aplavdiranju pa je v dvorano prišel gledališki selektor, ki je vsem profesoricam in učencem podal pozitivne in predvsem konstruktivne pripombe, pohvale in opazke glede njihovega celovitega nastopanja na odru. Gledališki selektor namreč obiskuje predstave, jih natančno spremlja in nato odloči, ali se je predstava uvrstila v naslednji krog JSKD tekmovanja ali ne. Po opereti in bučnem aplavdiranju pa je v dvorano prišel gledališki selektor, ki je vsem profesoricam in učencem podal pozitivne in predvsem konstruktivne pripombe, pohvale in opazke glede njihovega celovitega nastopanja na odru. Gledališki selektor namreč obiskuje predstave, jih natančno spremlja in nato odloči, ali se je predstava uvrstila v naslednji krog JSKD tekmovanja ali ne.

Vsi so gledališkega selektorja seveda zelo pozorno poslušali. Vsi so gledališkega selektorja seveda zelo pozorno poslušali.

Igralci, pevci in plesalci so v svoje nastope vključili veliko časa in energije. Operete in muzikali namreč spadajo med zelo zahtevne odrske uprizoritve. Igralci, pevci in plesalci so v svoje nastope vključili veliko časa in energije. Operete in muzikali namreč spadajo med zelo zahtevne odrske uprizoritve.

Muckice, ki so po predstavi povedale, da je prav zabavno biti na odru mačka. "Mačke so tako razvajene, samosvoje in trmaste," so iskreno priznale mlade igralke. Muckice, ki so po predstavi povedale, da je prav zabavno biti na odru mačka. "Mačke so tako razvajene, samosvoje in trmaste," so iskreno priznale mlade igralke.

Skoraj enourna opereta je zraven izvirnih kostumov ponudila na ogled tudi odlično scenografijo. Pogled na oder tako nikakor ni bil dolgočasen. Skoraj enourna opereta je zraven izvirnih kostumov ponudila na ogled tudi odlično scenografijo. Pogled na oder tako nikakor ni bil dolgočasen.

Opazite mačji klavir v ozadju? Ja, tudi klavir je imel brčice! Opazite mačji klavir v ozadju? Ja, tudi klavir je imel brčice!

Ravnatelj glasbene šole ni skrival navdušenja ob dvakrat razprodani dvorani (vstopnice so bile sicer brezplačne in v prvi vrsti namenjene staršem otrok in drugim obiskovalcem). Ravnatelj glasbene šole ni skrival navdušenja ob dvakrat razprodani dvorani (vstopnice so bile sicer brezplačne in v prvi vrsti namenjene staršem otrok in drugim obiskovalcem).

Bleščice, ki so bile del scene in ki so osrečile predvsem Markiza. Bleščice, ki so bile del scene in ki so osrečile predvsem Markiza.

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer
Video 2: Samo Sadnik za Glasbeno šolo Risto Savin Žalec 
Video 1, 3: Tanja Mojzer, montaža: Maja Ikanović

SLONTASTIČEN POZOR!

Predenje - zanimiv pojav pri mačkah. Spoznajmo ga podrobneje.