Konec vesolja, bambus in mačje posebnosti

18. 1. 2019

V rubriki Odgovarjam, kjer objavljamo zanimiva vprašanja, ki jih zastavljate slonu Bansiju, smo z vašo pomočjo izvedeli že ogromno nenavadnosti! 

Pa začnimo kar pri koncu. Vesolje je neskončno veliko, vseeno pa vas je zanimalo, ali se bo vesolje in življenje na Zemlji kdaj končalo. Znanstveniki napovedujejo, da naj bi čez milijon let naše sonce sijalo za eno desetino močneje, kot sije danes. Vedno močnejše sonce naj bi počasi dvigovalo temperaturo na Zemlji, zaradi česar naj bi izhlapeli oceani in življenje na našem planetu takrat ne bi bilo več mogoče. O vesolju in njegovem koncu je Bansija spraševal skrivnostno bralec.

Konec vesolja naj bi se pripetil šele čez štiri do pet milijonov let. Si lahko sploh predstavljaš, koliko časa bo še minilo do takrat?Konec vesolja naj bi se pripetil šele čez štiri do pet milijonov let. Si lahko sploh predstavljaš, koliko časa bo še minilo do takrat?

Uh, zagotovo se ti ob tako velikem vprašanju kar malo zavrti v glavi. Morda pa te celo uspava in si ravnokar na široko odprl usta in zazehal. Kaj misliš, je zehanje nalezljivo? Resnico o tem si lahko prebereš tukaj. Si predstavljaš, da se zehanja nalezeš od svoje mačke?! Te namreč tudi zehajo, kadar potrebujejo počitek ali pa so se ravno prebudile. Pa ne samo to, kot nekatere druge živali, mačke tudi sanjajo!

Znanstveniki so ugotovili, da ne le, da mačke sanjajo, ampak imajo tako prijetne kot neprijetne sanje. O čem pa misliš, da sanjajo? O miškah, plezanju po drevesih in zavesah ali pa crkljanju v tvojem naročju? V sanjah muce procesirajo in podoživijo vse, kar se jim je zgodilo čez dan. Nekatere muce pa celo hodijo v spanju, kot se tudi to zgodi ljudem.Znanstveniki so ugotovili, da ne le, da mačke sanjajo, ampak imajo tako prijetne kot neprijetne sanje. O čem pa misliš, da sanjajo? O miškah, plezanju po drevesih in zavesah ali pa crkljanju v tvojem naročju? V sanjah muce procesirajo in podoživijo vse, kar se jim je zgodilo čez dan. Nekatere muce pa celo hodijo v spanju, kot se tudi to zgodi ljudem.

V tem spremenjenem stanju, ki mu rečemo sanjanje, naši možgani sestavijo povsem nenavadne kompozicije! Si se svojih sanj že kdaj ustrašil? Zagotovo si se ... Si morda že kdaj sanjal, da te je pojedel dinozaver? Mlasknil je po tebi ali ugriznil koga drugega, ki je v tvojih sanjah stal ob tebi? Potem se moraš prepričati, kaj znanstveniki menijo o tem, če so dinozavri zares jedli ljudi!? Nikoli pa ne uganeš, kako so dinozavri povezani s pingvini in celo s srakami. 

Človek in dinozaver se v resnici nikoli nista srečala. Posnetek na fotografiji je nastal v japonski predstavi.Človek in dinozaver se v resnici nikoli nista srečala. Posnetek na fotografiji je nastal v japonski predstavi.

Kaj pa porečeš na to, katera je po tvojem mnenju najhitrejša rastlina? Močnejša je kot jeklo, zato se jo velikokrat uporablja za gradnjo. To je zeleni bambus! Pa si že kdaj videl bambusov cvet? Izredno redek je. Bambus cveti le vsakih 60 ali 120 let. Kljub redkemu cvetenju pa je s hitrostjo svoje rasti porušil vse rastlinske rekorde.

Bambus raste izredno hitro ne boste verjeli, v enem dnevu lahko zraste tudi do 40 centimetrov. Bambus raste izredno hitro ne boste verjeli, v enem dnevu lahko zraste tudi do 40 centimetrov.

Bambusove vršičke izredno radi grizljajo najlepši dvobarvni medvedki - pande! Te so v kar nekaj lastnostih podobne ljudem. Si moraš misliti, da so v kitajskem živalskem vrtu ugotovili, da je pandam kdaj celo nerodno? Takrat tudi hitro stečejo stran od živali v okolici, na samo. Po večini si pande lahko predstavljamo kot izredno počasne živali. Pa to ni čisto res! Natančno številko hitrosti, ki jo lahko dosežejo, najdeš tukaj!  

Zdravi odrasli pande v divjini nimajo plenilcev, zato jim ni treba bežati s hitrim tekom. Obenem se prehranjujejo z zelenjem, zato tem vegetarijanskim živalim ni treba teči niti za plenom. Zaradi tega skoraj nikoli ne vadijo hitrega teka.Zdravi odrasli pande v divjini nimajo plenilcev, zato jim ni treba bežati s hitrim tekom. Obenem se prehranjujejo z zelenjem, zato tem vegetarijanskim živalim ni treba teči niti za plenom. Zaradi tega skoraj nikoli ne vadijo hitrega teka.
 

Foto: EPA
E. V.

SLONTASTIČEN POZOR!

Kako otroka odvaditi od dude? Bo Dudožer pomagal? Preverite!