Mali princ na odru LGL

12. 1. 2019

Legendarni Mali princ, ki z leti in generacijami ni nič manj priljubljen, bo v vsem svojem sijaju zaživel na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana. 

Avtor legendarnega Malega princa Antoine de Saint-Exupéry(1900–1944), francoski plemič brez premoženja in večni popotnik, večkrat nagrajeni pisatelj in eden izmed pionirjev francoskega letalstva. Leta 1943 v New Yorku, kamor je pribežal po francoski kapitulaciji, je napisal Malega princa, roman za otroke in pravljico za odrasle o pilotu, ki strmoglavil sredi puščave in srečal svetlolasega dečka. Takoj po izidu knjige se je Saint-Exupéry pridružil letalskim silam francoskega odporniškega gibanja v severni Afriki, kjer je julija 1944 med izvidniškim poletom nad Sredozemljem izginil; šele dobrega pol stoletja pozneje so blizu provansalske obale našli ostanke njegovega letala.  Danes je drobna knjižica z avtorjevimi ilustracijami najbolj prevajano in prodajano delo svetovne literature. Obračun s preteklostjo in s samim sabo je zapisan kot pravljična avtobiografija, v kateri se avtor, pilot in otrok spretno izmikajo poenostavljenemu zlitju identitet, podobno kot se poenostavljenemu, zgolj razumskemu branju izmika samo bistvo zgodbe. Primerjava s še enkrat daljšim rokopisom daje slutiti, da je bil to tudi avtorjev namen; konec koncev je bil s formulacijo ene od ključnih misli romana, da je treba gledati s srcem, ker je bistvo očem nevidno, zadovoljen šele po petnajstem popravku.Avtor legendarnega Malega princa Antoine de Saint-Exupéry(1900–1944), francoski plemič brez premoženja in večni popotnik, večkrat nagrajeni pisatelj in eden izmed pionirjev francoskega letalstva. Leta 1943 v New Yorku, kamor je pribežal po francoski kapitulaciji, je napisal Malega princa, roman za otroke in pravljico za odrasle o pilotu, ki strmoglavil sredi puščave in srečal svetlolasega dečka. Takoj po izidu knjige se je Saint-Exupéry pridružil letalskim silam francoskega odporniškega gibanja v severni Afriki, kjer je julija 1944 med izvidniškim poletom nad Sredozemljem izginil; šele dobrega pol stoletja pozneje so blizu provansalske obale našli ostanke njegovega letala. Danes je drobna knjižica z avtorjevimi ilustracijami najbolj prevajano in prodajano delo svetovne literature. Obračun s preteklostjo in s samim sabo je zapisan kot pravljična avtobiografija, v kateri se avtor, pilot in otrok spretno izmikajo poenostavljenemu zlitju identitet, podobno kot se poenostavljenemu, zgolj razumskemu branju izmika samo bistvo zgodbe. Primerjava s še enkrat daljšim rokopisom daje slutiti, da je bil to tudi avtorjev namen; konec koncev je bil s formulacijo ene od ključnih misli romana, da je treba gledati s srcem, ker je bistvo očem nevidno, zadovoljen šele po petnajstem popravku.

Nova avtorska interpretacija zgodbe o Malem princu izhaja iz življenja Exupéryjeve žene in njenih spominov (Consuelo de Saint - Exupéry – Spomini rože, ljubezenska zgodba o avtorju Malega princa). Iz prostrane puščave in različnih planetov se preseli v intimni odnos med moškim in žensko, ki se skozi prizore z Vrtnico, Kačo in Lisico, prek katerih naslovni junak odrašča in odpira srce, približujeta drug k drugemu in vsak k sebi. Neskončno si želita bližine, hrepenita po skupnem trenutku in žrtvujeta vse, da bi se lahko skupaj postarala. Mali princ je le še metafora za njuno potovanje, ki se kot kader filma noir pred gledalci izlušči kot pesem o ljubezni.

T. M.
Foto: Jaka Varmuž

SLONTASTIČEN POZOR!

Ste se kdaj spraševali, kakšno je delo televizijskega kamermana?

Odgovor najdete v tem prispevku.