Kako je bilo v gumbarni Dolejši?

11. 1. 2019

Največja in najstarejša gumbarna v Sloveniji je v Podlogu v Savinjski dolini. Gre za družinsko podjetje, ki ga trenutno vodi Nataša Dolejši, ki kot predstavnica tretje generacije nadaljuje uspešno družinsko tradicijo in poslanstvo družine Dolejši. Gumbarno je obiskal tudi naš slon Bansi, ki si je ogledal postopek izdelave gumbov iz umetnih in naravnih materialov. Videl je tudi skladišče in kako se, ne boste verjeli, gumbi tudi skuhajo. Na koncu pa je prejel še posebno presenečenje - čudovit in zelo velik bansigumb iz lesa. 

Začetki gumbarne Dolejši segajo v čas po prvi svetovni vojni, ko jo je ustanovil Jenda Dolejši v Lukah nad Jihlavo na Češkem. V letih od 1927 do 1930 se je v gumbarski delavnici zaposlil Jendin najmlajši brat Štefan Dolejši, ki je opravil triletno vajeniško dobo in se izuči za gumbarja. Družina je vse do danes postopoma razvijala proizvodnjo, nabavo vedno novih in sodobnejših strojev ter širila prodajo na domačih in tujih trgih. 

Takšni veliki stroji za različno oblikovane gumbe so v gumbarni. Takšni veliki stroji za različno oblikovane gumbe so v gumbarni.

Bansi: "Ne morem se načuditi, koliko različnih gumbov lahko nastane. Razlikujejo se po barvi, velikosti, obliki, številu lukenj, materialu in še čem."Bansi: "Ne morem se načuditi, koliko različnih gumbov lahko nastane. Razlikujejo se po barvi, velikosti, obliki, številu lukenj, materialu in še čem."

Preverite, kako je Bansi skuhal gumbe iz ekvadorskega oreha: 

Bansi: "Tukaj v ta stroj bom dal pobrusit gumbe na naraven način. To se naredi tako, da se koščki lesa priložijo k plastičnim gumbom in z drgnjenjem lesa se gumbi tako zloščijo, da imajo lep svetlikajoč videz."Bansi: "Tukaj v ta stroj bom dal pobrusit gumbe na naraven način. To se naredi tako, da se koščki lesa priložijo k plastičnim gumbom in z drgnjenjem lesa se gumbi tako zloščijo, da imajo lep svetlikajoč videz."

Postopek izdelave gumbov: 

Bansi: "Gumbki, gremo lepo v stroj za loščenje!"Bansi: "Gumbki, gremo lepo v stroj za loščenje!"

Poglejte, kako veliki rumeni gumbi. Samo še luknjice jim manjkajo. V gumbarni Dolejši izdelujejo tudi take gumbe, da je v enem prisotnih več barv, in pa oblečene gumbe (osnova gumba je obdana z blagom). Poglejte, kako veliki rumeni gumbi. Samo še luknjice jim manjkajo. V gumbarni Dolejši izdelujejo tudi take gumbe, da je v enem prisotnih več barv, in pa oblečene gumbe (osnova gumba je obdana z blagom).

V skladišču je pa tooooooooooliko gumbov:

Včasih so v gumabrni veliko dela opravili izključno ročno. Danes, ko imamo na voljo različno tehnologijo, lahko vse poteka hitreje. Včasih so v gumabrni veliko dela opravili izključno ročno. Danes, ko imamo na voljo različno tehnologijo, lahko vse poteka hitreje.

V gumbarni Dolejši izdelujejo gumbe tudi iz naravnih materialov (školjk, ekvadorskega oreha, jelenjih rogov, več vrst lesa in kokosove lupine). 

Tukaj v tem "mešalniku" pa se gumbi, skupaj z vodo seveda, operejo. Tukaj v tem "mešalniku" pa se gumbi, skupaj z vodo seveda, operejo.

Poglejte jih - čisto beli! Samo še posušijo se do konca. Poglejte jih - čisto beli! Samo še posušijo se do konca.

Kako zanimivi! Le na kakšno obleko bodo prišiti?Kako zanimivi! Le na kakšno obleko bodo prišiti?

Gumbar Bansi bo zdaj kar sam opral gumbe. Pritisk na "start" in akcija! Gumbar Bansi bo zdaj kar sam opral gumbe. Pritisk na "start" in akcija!

Nataša Dolejši, ki trenutno vodi gumbarno kot že tretja generacija družine Dolejši, je pridno odgovarjala na Bansijeva vprašanja. Vam izdamo eno zanimivost? Nataša je Bansiju razkrila, da so v vseh teh letih v njihovi gumbarni izdelali že toliko gumbov, da bi jih lahko enega zraven drugega nanizali okrog ekvatorja. To pa je ogromno, kajne? Nataša Dolejši, ki trenutno vodi gumbarno kot že tretja generacija družine Dolejši, je pridno odgovarjala na Bansijeva vprašanja. Vam izdamo eno zanimivost? Nataša je Bansiju razkrila, da so v vseh teh letih v njihovi gumbarni izdelali že toliko gumbov, da bi jih lahko enega zraven drugega nanizali okrog ekvatorja. To pa je ogromno, kajne?

V skladišču gumbov je bil pa neverjeten red. Vsak model gumba je označen s serijsko številko in spravljen po točno določenem redu v škatle in nato v police. Prava gumbarska knjižnica. V skladišču gumbov je bil pa neverjeten red. Vsak model gumba je označen s serijsko številko in spravljen po točno določenem redu v škatle in nato v police. Prava gumbarska knjižnica.

Poglejte jih, simpatične barvite gumbe. Poglejte jih, simpatične barvite gumbe.

Naravni materiali, iz katerih se izdelujejo gumbi: školjke, ekvadorski oreh, različne vrste lesa, jelenji rogovi in kokosova lupina. Naravni materiali, iz katerih se izdelujejo gumbi: školjke, ekvadorski oreh, različne vrste lesa, jelenji rogovi in kokosova lupina.

V gumbarni Dolejši poleg gumbov izdelujejo tudi nakit (uhane, zapestnice, verižice, broške ...) in pa spominske medalje in turistične izdelke, značilne za Slovenijo. Sodelujejo tudi s šolami in Pikinim festivalom, ki vsako leto septembra poteka v bližnjem Velenju. V gumbarni Dolejši poleg gumbov izdelujejo tudi nakit (uhane, zapestnice, verižice, broške ...) in pa spominske medalje in turistične izdelke, značilne za Slovenijo. Sodelujejo tudi s šolami in Pikinim festivalom, ki vsako leto septembra poteka v bližnjem Velenju.

Bansi je bil priča izdelavi največjega gumba, na akterem je odtisnjen prav on: 

Poglejte, kako velik Bansijev nasmeh, ko je za presenečenje ob obisku prejel kar svoj gumb. V les je odtisnjena Bansijeva podoba. Slontastično! Poglejte, kako velik Bansijev nasmeh, ko je za presenečenje ob obisku prejel kar svoj gumb. V les je odtisnjena Bansijeva podoba. Slontastično!

Unikaten Bansijev gumb! Vam je všeč? Unikaten Bansijev gumb! Vam je všeč?

Besedilo in fotografije: Tanja Mojzer
Video: Maja Ikanović in Dunja Danial

SLONTASTIČEN POZOR!

Ste se kdaj spraševali, kakšno je delo televizijskega kamermana?

Odgovor najdete v tem prispevku.