Ali čebele preživijo zimo?

10. 1. 2019

Bi rada vedela Sara, ki je opazila, da pozimi čebel ni videti. 

Draga moja bralka, čebele v hladnih dneh čuvajo svojo matico. Čeprav jih ne vidiš brenčati naokoli, pa to ne pomeni, da so umrle. Le opravljajo drugačno nalogo, ki je primerna spremembi temperature v naravi.

Naj ti povem, da najdlje živijo čebelje matice, ki dosežejo starost približno štirih let. Čebele delavke, ki se izvalijo spomladi, zaradi dolgega delovnika ob nabiranju medu, doživijo starost le šestih do sedemih tednov. Drugače pa je s čebelami delavkami, ki se izvalijo jeseni ...Naj ti povem, da najdlje živijo čebelje matice, ki dosežejo starost približno štirih let. Čebele delavke, ki se izvalijo spomladi, zaradi dolgega delovnika ob nabiranju medu, doživijo starost le šestih do sedemih tednov. Drugače pa je s čebelami delavkami, ki se izvalijo jeseni ...

... te svoj čas preživijo v panju, kjer predvsem grejejo svojo kraljico. Ker je njihova naloga lažja, lahko živijo dlje od svojih poletnih sestric. Dosežejo starost štirih do šestih mesecev.... te svoj čas preživijo v panju, kjer predvsem grejejo svojo kraljico. Ker je njihova naloga lažja, lahko živijo dlje od svojih poletnih sestric. Dosežejo starost štirih do šestih mesecev.
Podobno vprašanje mi je že zastavil Enej. Preberi si, kaj sem o čebeljem spancu odgovoril njemu. 

Morda te bo zanimalo tudi, katera je najhitrejša rastlina, pa zakaj zobje zrastejo le dvakrat.
Bansi 

Foto: EPA
E. V.