Kako je Bansi skuhal gumbe?

31. 12. 2018

Ne boste verjeli, Bansi je imel v največji slovenski gumbarni Dolejši, ki je v Podlogu v Savinjski dolini, priložnost skuhati gumbe v modri barvi. Gumbi iz materiala, kot je ekvadorski oreh, se namreč obarvajo le na višji temperaturi - dobesedno skuhati jih je treba v barvi. Kako je to opravilo šlo od slonjih rok Bansiju? Preverimo! 

Bansi: "V čast mi je bilo, da sem skuhal nekaj gumbov!" Preverite recept!Bansi: "V čast mi je bilo, da sem skuhal nekaj gumbov!" Preverite recept!

Gumbi iz ekvadorskega oreha, ki je bele barve. Gumbi iz ekvadorskega oreha, ki je bele barve.

 Poglejte, kako se je Bansi lotil kuhanja gumbov. 

 

V gumbarni Dolejši sicer del svoje proizvodnje namenjajo izdelovanju gumbov iz naravnih materialov. Uporabljajo školjke, različne vrste lesa, jelenje rogove, kokosovo lupino in kot rečeno - ekvadorski oreh. 

Moder gumb iz ekvadorskega oreha po barvanju. Kot vidite, je večji od nepobarvanega. Moder gumb iz ekvadorskega oreha po barvanju. Kot vidite, je večji od nepobarvanega.

Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer
Video: Maja Ikanović in Dunja Danial

SLONTASTIČEN POZOR!

Ste se kdaj spraševali, kako v mlekarni naredijo kefir? 

Mi smo vse to raziskali.